Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Genel Kendrick Lamar ve Rap Müzik

Ascalon

Ulak Baykuş
Ulak Baykuş
Merhaba bu konuda şahsen çok sevdiğim bir sanatçı olan Kendrick Lamar hakkında bir şey yazıp karalamak istiyorum. Öncelikle neden Kendrick Lamar? bundan bahsetmem lazım.​
Az buçuk müzik sektörünü takip edip müzik dinliyorsanız farkında olacaksınız ki Rap ve Hip-Hop bir alt kültür olmaktan çıkıp popüler müziğin zirvesine oturdu. Lil Nas X adlı yeni sayılabilecek rap/country sanatçısı billboard rekoru kırarak tüm zamanların en fazla zirvede kalan şarkısı Old Town Road ile kırdı veya başarısı durdurulamayan Drake gibi biri var. Yabancıları bıraktığımızda durumun Türkiye de bile böyle olduğunu son aylarda bunu fark etmişsinizdir. Müzik önemlidir toplumları etkiler dönemin ruh halini yansıtır. Bu yüzden Kendrick Lamar'dan bahsetmek ve Türkiye'de daha fazla bilinir bir isim olmasını istiyorum.
meta-chart-1-900x600.jpeg
ef4fdbe44f5226d918d232ccea1e6156.jpg

Dünyada artık Mumble Rap ve T-rap adı verilen alt türler milyonlar tıklanıyor. Rap'in özüne aykırı olan bu türler gittikçe geçmişte ana akım denilen boom bap ve lyrical rap'in önüne geçti. Sadece arkadaki catchy beat ve solistin anlamsız gevemelerinden oluşan şarkılar. Yapması daha kolay ve birikim istemeyen bu rap türü artık daha fazla izlenip daha dinleniyor bir örnek olarak. Örnek olarak Lil Pump'ın Gucci Gang'i veya Migos grubunun Versace şarkısını örnek gösterilebilir. Hiç bir şeyden bahsetmeyen bu şarkılar anlatmadıkları gibi uyuşturucu övgüsü ve paradan başka bir şeyden bahsetmezler. Bana normal rap şarkıları da öyle değil mi diyebilirsiniz evet ama iyi örnekleri de vardı, bu şarkıların sosyal bir alt yapısı da yok. Postmodern bir yorum 21. yüzyıl gençliğinin kaybettiği değerlerin içindeki nihilist oportünizmi ve hedonizmini yansıtıyor olabilir tabi. :D

Her neyse biz Kendrick Lamar'a dönelim. Kendrick Lamar, Amerika'nın Compton isimli rap ile haşır neşir olan herkesin Nwa ile bildiği bölgesinde doğmuş ve büyümüş rap sanatçısıdır. Sektörde daha önce bulunsa da büyük çıkışını 2011 yılında Section.80 adlı albümüyle yaptı. Bunun ardından Dr Dre'nin dikkatini çekerek onun prodüktörlüğünde çıkardığı 5 albüm ile günümüzdeki konumuna geldi. Şuan lyrical rapin en büyük ve en başarılı temsilcisi. Çıkarmış olduğu albümlerin kalitesiyle hem rap hem müzik tarihinin en kusursuz diskografilerinden birine sahip. Albümlerinin eleştirmen notları her zaman çok iyi. Çıkardığı Damn albümü ile bir Pulitzer ödülü kazanarak bu ödülü kazanan ilk rap sanatçısı olarak tarihe geçti. Nas ile birlikte Ulusal Senfoni Orkestrası ile performans gösteren rap sanatçısıdır. To Pimp A Butterfly albümü Harvard tarafından arşivlenmiştir. 58. Grammy Ödüllerinde 11 kategoride aday gösterilerek Michael Jackson‘dan sonra en çok dalda aday gösterilen ikinci sanatçı sanatçı olmuştur. Katıldığı Tonight Show da talk show sunucusu Jimmy Fallon'un Thriller albümünü neredeyse 1 adaylıkla geçmeyi kaçırdığını söyleyince Michael Jackson'ın efsane olduğunu ve onu asla geçmek istemediğini söylemiştir. To Pimp A Butterfly albümü rock tarihinin en büyük efsanelerinden olan David Bowie'nin ölümün de yayınladığı Blackstar albümüne ilham kaynağı olmuştur.

Peki ben neden onu seviyorum. Çünkü Kendrick Lamar yaşadığı çevre yüzünden ölüm anksiyetesine sahip ve anti sosyallikle boğuştuğu için yaşadığı bu zorlukları müziğine ve felsefesine yansıtmış ve bunları aşarak pozitife çevirmiş bir kişidir. Bunu albümlerinden bahsederek anlatıyım.

Section.80: Kendisinin ilk ve en mütevazi işi. Y kuşağını ve çevresindeki sistem ile olan problemlerini anlattığı o zamanlar kimsenin beklemediği kadar ses yaparak dikkatleri çekmeyi başardığı albüm. Giderek kötüleşen düzen ve buna sessiz kalan apolitik nesil. Genel olarak karanlık bir albüm politika, ırkçılık, kaybedilen ahlak değerleri, uyuşturucu gibi meselelere değiniyor. Keisha's Song, Ronald Reagan Era ve en sonda Hiipower gibi harika şarkılar var. En sonunda ise ”So get up off that slave ship, build your own pyramids, write your own hieroglyphs.” diyerek tüm bu çürümüşlüğe karşı kalkıp en iyisini yapmamızı söylüyor.

good kid, m.A.A.d city: 80'ler ve 90'lar gettolarından kopmuş harika bir Gangsta Rap albümü. O zamanlardan kopmuş suç hikayelerini anlatıyor Kendrick. Alkol, kolay para arzusunun ve eğitimsizliğin insanı götürdüğü trajik hikayeler. Albümün ses mühendisliği enfes. Albümün her bir şarkısı çok güzel Sing about me, i’m dying of thirst gibi gelmiş geçmiş en samimi ve başarılı rap şarkılarından biri.

To Pimp a Butterfly: Kritikler bakımından en başarılı albümü. Jazz albümü olarak bile değerlendirebilir. Albümün her bir şarkısı çok başarılı olsa da I isimli bir şarkı var ki bana göre Kendrick'in en iyi şarkısı. Bir başkasını veya hayatı sevmeden önce tüm sorunlara rağmen kendimizi sevmeyi öğrenmemiz gerektiğini olabilecek en pozitif dil ile anlatıyor. Benim için yeri ayrıdır çünkü beni bile depresyondan ve negatif düşüncelerden arındırmıştır bu şarkı.

"Everybody lookin' at you crazy (crazy!)
What you gonna do? (what you gonna do?)
Lift up your head and keep moving (keep moving)
Or let the paranoia haunt you (haunt you)?
Peace to fashion police, I wear my heart
On my sleeve, let the runway start
You know the miserable do love company
What do you want from me and my scars?
Everybody lack confidence, everybody lack confidence
How many times my potential was anonymous?
How many times the city making me promises?
So I promise this

I love myself"

untitled unmastered.: To Pimp a Butterfly için kaydettiği ancak albüme almadığı şarkılarının demolarından oluşan bir albüm. Aynı konsepti içeriyor.

DAMN.: Kendrick Lamar'un en büyük hiti 2017'nin en çok ses getiren albümü. Kendrick'e göre favori albümü çünkü geçmişte yaptığı tüm albümlerin bir füzyonu. Şarkıların hepsi bir kavramı ele alınarak yazılmıştır. Humble, Dna, Love, God, Fear, Lust, Pride gibi.

Black Panther: Black Panther filmi için yapılmış pek çok sanatçının ortak bir şekilde çıkardığı albüm. Pek diyecek bir şey yok ama All The Stars şarkısı çok güzel.

Pek hakkını vererek yazmadım ama aşağı yukarı böyle. Eğer rap müzik dinlenecekse en kalitelisinden dinlemenizi tavsiye ederim. Böyle bir sanatçının müzikal kariyerine tanıklık ettiğim içinde mutluyum.

tumblr_peeksbvcYh1wlwscto1_400.gif

@Ascalon

Sence tam olarak neden farklı bir repçi? Ve albümlerden öte, Lamar'ı en iyi yansıttığını düşündüğün şarkılar neler?

@RedSkull

Nein, Mein lieber junger Mann. Adamın özenerek yazdığı o kadar şeye bakıp da kelimenin tam anlamıyla tek diyebildiği "2pac vs Kendrick Lamar" olan ben değilim.

Bahsettiğin adam isterse 10 sayfa yazı yazsın istediğim uzunlukta mesaj atabilirim. Ve bahsettiğin adamın görüşünü merak ettim. Sana neden battı bu anlamadım. Moderatör olacaksın bir de auahuahaha.

Bahsettiğin adam isterse 10 sayfa yazı yazsın istediğim uzunlukta mesaj atabilirim. Ve bahsettiğin adamın görüşünü merak ettim. Sana neden battı bu anlamadım. Moderatör olacaksın bir de auahuahaha.
Moderatör değilim bir süredir. İstediğin gibi devam et ama sonra vs. dışında bir şey konuşulmuyor diye ağlama. Şu konuyu bile ona çevirmeye çalışmışsın. Sorunlu çocuk.

Eline sağlık. Senin sayende tanıştım ben de kendisiyle, sevdiğim bir sanatçı haline dönüştü.

58. Grammy Ödüllerinde 11 kategoride aday gösterilerek Michael Jackson‘dan sonra en çok dalda aday gösterilen ikinci sanatçı sanatçı olmuştur.

To Pimp A Butterfly albümü Harvard tarafından arşivlenmiştir.

Bu kısımlar özellikle önemli.

Elinize sağlık hocam.Ne yalan söyleyim kendisini pek tanımam ama özellikle Humble ve Pray for me şarkılarını çok severim

Moderatör tarafında düzenlendi:
Şu şarkıyı çok sevdim.

Her şarkısını sevdiğimi söyleyemem ama böyle sosyal konulara falan ağırlık verdiği bazı parçalar güzel. Melodi de çok değişkenlik gösteriyor, bu tarz parçalar daha çok hoşuma gidiyor.

Offtopic:

reddumbo.jpg

@Ascalon

Özellikle ilk şarkıyı çok sevdim, tekrara alıp alıp dinledim. Neden sevdiğini şimdi daha iyi anlıyorum.

@Ascalon

Biraz baktım da, insanlar genellikle Lamar'ın en iyi şarkıları arasına almışlar. The Blacker The Berry de aynıymış. En sevdiğim iki şarkısı oldu bunlar zaten :D

Ek olarak: Kendrick Dre'nin de Eminem'in de epey hayranlık beslediği bi sanatçı. "Rap" yaparak böyle diskografiye (hatta buna yakın) sahip olabilen Kanye hariç hiçbi mc yok dünyada.

Mr. Morale and The Big Steppers çıktı 2022'de de. Kişisel ilişkilerini de yansıtarak müthiş bi storytelling çıkarmış ortaya yine. Müzikal anlamda herkese hitap etmeyebilir ama çok az kişinin Kendrick'in liriklerinde bi şey bulamayacağını düşünüyorum.