Gandalf kesinlike bir mihenk taşı, kardeşlikte. Zaten o ölene kadar, Aragorn başa geçmiyor. Benim de aklıma ilk gelen seçeneklerden biriydi. Tek değinmek istediğim nokta, Gandalf'ın karakter gelişiminin klasik anlamda psikolojik bir gelişim olmaması. Gandalf, aslında Olorin adında bir Maia'dır ve Orta Dünya'ya gönderilmiş Istari'nin bir parçasıdır. Maiar (tekili Maia) dediğimiz kişiler, genel bir anlamda yarı-tanrılara karşılık gelir. Istari, beş büyücüden oluşur ve her biri, ölümlü bedenleriyle yollanmıştır ki, güçlerinin tamamını kullanmasınlar. Zira, Istari'nin görevi Sauron'u birebir kombatta yenmek veya lordlar olmak değil, özgür halkları, Sauron'a karşı bir araya getirmektir. Kısacası, Olorin, Ak Gandalf olarak döndüğünde, aslında orijinal güçlerine sahip durumda dönüyor. Hedeflerinde veya dünyaya bakışında bir değişim yok.Çok ıncığına cıncığına kadar bildiğim bir evren değil. Filmleri izledim ve yüzük kardeşliği kitabını okudum. O yüzden benim fikrim ne denli isabet gösterir emin değilim ancak sanırım bence o kişi Gandalf.
Kendi karakter gelişimini yaşadığı gibi diğer karakterlerinde kendilerininkini yaşamaları için olanak sağlıyor. Ve sürekli bizim ekiple evrenin geri kalan mistik yükü arasında bir çekme halatı görevi görüyor gibi gelir bana hep. O yüzden sanırım Gandalf diyeceğim. Fakat dediğim gibi bu benim gibi Orta Dünya çömezi denebilecek birinin yorumu.
Eyyorlamam bu kadar![]()
Hatta yabancı bir platformda Ağaçsakal diyen bile gördüm.
Şurada açıklamış
Tüm Orta Dünya'yı veya Tolkien evrenini anlatan olarak düşünmedim. Öyle bir şey olursa, Silmarillion'a girmek gerekecek.Bu kişinin Gandalf olduğunu düşünüyorum. Üstlendiği yardımcı mesih rolüyle hikayeyi ilerleten karakterdi ve lort dendiğinde direkt aklımda beliren karakter kendisi. Aragorn da iyi bir seçenek ancak kendisini Gandalf ile kıyaslayınca biraz hafif kaldığını düşünüyorum. Birde eğer tüm orta dünyayı temsil eden karakter sorulsa Galadriel derdim sanırım.![]()