Hem arkadaşlarla kendi aramızda discord gibi ortamlar, hem yerli yabancı başka forumlarda, hem izlediğimizz inceleme videoların da hemde bu forumda konu dışı ya da içi farketmeksizin. Nitekim pek çok platformda uzun zamandır ağzı kapalı bir şekilde konuştuğumu. Yeni Nesil Shounen Vs Eski Nesil Shounen davasına biraz girelim istedim ancak özellikle "Battle Shounen" janrası ağırlıklı olmaz üzere.
Öncelikle şunu belirtelim. Biz Eski VS Yeni tartışmalarını yaparken bu "eski denen" seriler genel de 95-2005 yılları arası çıkan seriler iken söz de yeni dediklerimiz 2013-2020 arası çıkanlar oluyor diyebiliriz. Yoksa Shounen ve Battle Shounen tarihi bundan çok daha eski. Hatta bir kronoloji yapalım ve baştan söyleyeyim çok detaylı bir şey olmayacak. Sonuçta makale yazmıyorum sadece konu için genel bir gösterim yapma peşindeyim. Yer almayan seriler için kellemi alacak gibi tavırlar sergilemeyin.
En çok karşılaştırılan ve kafa kafaya getirilen dönemleri koyulaştırdım. Bolca eleştirilen yeni dönemleri mavi, bolca yad edilen ve sevgiyle hatırlanan eski dönemi de (göreceli eski tabi) kırmızı ile gösterdim. Arada kalan geçiş sürecini ise yeşil ile işaretledim. Tablo, animeden çok manga ağırlıklı yapılmıştır.
Şimdi sizce nedir Battle Shounen ağırlıklı olmak üzere (tabloda olduğu üzere) shounen janrasının son dönem ki hali ve o zamandan bu zamana neler değişti ?
Öncelikle şunu belirtelim. Biz Eski VS Yeni tartışmalarını yaparken bu "eski denen" seriler genel de 95-2005 yılları arası çıkan seriler iken söz de yeni dediklerimiz 2013-2020 arası çıkanlar oluyor diyebiliriz. Yoksa Shounen ve Battle Shounen tarihi bundan çok daha eski. Hatta bir kronoloji yapalım ve baştan söyleyeyim çok detaylı bir şey olmayacak. Sonuçta makale yazmıyorum sadece konu için genel bir gösterim yapma peşindeyim. Yer almayan seriler için kellemi alacak gibi tavırlar sergilemeyin.
| ÇAĞLAR | SERİLER |
| Kadim Zamanlar | Astro Boy |
| Antik Öncüler | Kimba, Dororo, Kamen Rider, Devilman |
| Globalleşme'nin Başları | Kinnikuman, Fist of The North Star, Dragon- Ball, Saint Seiya, Jojo |
| Doksaların başları ile ortaları arası | Inuyasha, Yu Yu Hakusho, Ruroni Kenshin, Dragon Ball Z, |
| Doksaların ortaları ile sonları arası | HxH , One Piece, Shaman King, Naruto, Yu-gi-Oh |
| Doksanların sonları ile ikibinlerin ortalarına doğru | One Piece, Naruto, Bleach, KHR, Gintama, Soul Eater, D-Gray Man, Claymore |
| İkibinlerin ortalarından 2010lu yıllara kadar | Psyren, Toriko, Fairy Tail, FMA, Magi, Claymore, Medaka Box |
| 2010lu yılların başları | NNT, Ansatsu Kyoshitsu, World Trigger, Shingeki no Kyojin, Onepunch-Man (animesi daha sonra geldi), |
| 2020'ye kadar olan kalan Süreç | Boku no Hero Academia, Black Clover, Kimetsu no Yaiba, Boruto: The Next Generations, The Promised Neverland, Dr. Stone, Jujutus Kaisen, Samurai 8, Fire Force, |
En çok karşılaştırılan ve kafa kafaya getirilen dönemleri koyulaştırdım. Bolca eleştirilen yeni dönemleri mavi, bolca yad edilen ve sevgiyle hatırlanan eski dönemi de (göreceli eski tabi) kırmızı ile gösterdim. Arada kalan geçiş sürecini ise yeşil ile işaretledim. Tablo, animeden çok manga ağırlıklı yapılmıştır.
Şimdi sizce nedir Battle Shounen ağırlıklı olmak üzere (tabloda olduğu üzere) shounen janrasının son dönem ki hali ve o zamandan bu zamana neler değişti ?