Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Genel Çizgi Roman Tarihinin Çöküşü(Yeni Nesil Süper Kahramanlar)

Sirius

Civciv Baykuş
Tecrübeli Kullanıcı
Canlar şu sıralar forumda olan ölüm sessizliği baykuşlar tarafından bozuldu benimde bundan faydalanmam lazım. :D :D Canlar malum çizgi romanlar artık eskisi gibi değil.Özellikle Dc ve Marvel çizgi romanları.Sanırım en çok değişime uğrayan karakter Superman.Bir zamanlar umut simgesi olan Superman şimdi ise milyar tane versiyonu var.Batman,Silver Surfer,Thor bu listenin demir başları.Aynı zamanda Dc Comics'de ve Marvel'da birbirine gezegen fırlatan da var tek eli ile galaksi yok eden de.Üstelik her yıl sırf vs konularında biz daha üstünüz demek için aşırı abartı karakterler geliyor Dc ve Marvel'dan.Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz ? Sizce çizgi romanlar öldü mü yoksa ilk süper kahraman dönemi başladığında mı öldü çizgi romanlar ?

Sanırım en çok değişime uğrayan karakter Superman.Bir zamanlar umut simgesi olan Superman şimdi ise milyar tane versiyonu var.
Bunu olumsuz olarak mı söylüyorsun anlamadım ama bana kalırsa fazla versiyonu olması daha iyi.
Aynı zamanda Dc Comics'de ve Marvel'da birbirine gezegen fırlatan da var tek eli ile galaksi yok eden de.Üstelik her yıl sırf vs konularında biz daha üstünüz demek için aşırı abartı karakterler geliyor
Dostum adı üstünde "çizgi roman".Yani ilgi çekici olması için bu tarz uçuk şeylerin olması lazım.
Sizce çizgi romanlar öldü mü yoksa ilk süper kahraman dönemi başladığında mı öldü çizgi romanlar ?
Ben çizgi roman okumaya sanırım "New 52 Batman" ile başladım.O zamandan bu zamana kadar da hala çizgi roman okurum.Yani uzun lafın kısası ben hala çizgi roman okumaktan zevk alıyorum,yani bence ölmedi.

@emir hocam o anlamda demedim.Karakterler amaçsız.Eski romanlara bakabilirsiniz felsefe var onlarda.Uçuk şeyler olmalı ancak mantıklı açıklamaları olmalı.Karakterlere bir krimonolog gözüyle bakılmalı.İşin içinde krimonoloji,bilim,felsefe olmalı.Çizgi romanlara daha dikkatli baktığımızda öylesine koyduk ehehe tarzında yapıldıklarını farkedebilirsiniz.Bence bir anlamları olamlı.Mcu ne kadar gereksiz olsada benim için Thanos olayı harika idi.Altyapı hazırladılar o kadar film.Lakin çizgi romanlarda herhangi bir altyapı hazırlamadan yapıyorlar hikayeleri.O anlamda demiştim

Karakterler amaçsız
Öncelikle karakterler amaçsız demek bence saçma.Her karakterin basit bile olsa bir amacı olur.Ne bileyim mesela Black Racer,amacı hız gücüne bağlı olan kişileri öldürmek.
Eski romanlara bakabilirsiniz felsefe var onlarda.Uçuk şeyler olmalı ancak mantıklı açıklamaları olmalı.Karakterlere bir krimonolog gözüyle bakılmalı.İşin içinde krimonoloji,bilim,felsefe olmalı.
Dostum bunlar senin düşüncelerin.Marvel ve DC bu tarz şeyleri umursamıyor(yani belli bir yere kadar).Onların umursadığı "çizgi romanımı nasıl daha fazla satarım?".Ama mantıklı açıklama derken nasıl bir açıklama olabilir ki? Mesela Süpermen,adamın gücünün mantıklı açıklaması uzaylı olması mı diyeceğiz :D (ki bu da mantıklı).Veya Flash gücünün açıklaması kafasına yıldırım düşmesi,hani bu da mantıklı geliyor.Mantıklı açıklama derken ne demek istediğini pek anlayamadım,örnek verirsen daha anlaşılabilir olacağını düşünüyorum.
.Lakin çizgi romanlarda herhangi bir altyapı hazırlamadan yapıyorlar
Bunu yeni nesil çizgi romanlar için dediğini farz ediyorum.Bu konu hakkında pek bir yorum yapamayacağım (marvel için).Ama DC böyle değil ki,mesela Batman/Superman Cross World.Bu çizgi roman çıkmadan önce ikisinin de hikayeleri anlatılıyor,karakterleri tanıtıyorlar,amaçları ne vs. gibi şeyleri anlatıyorlar,ondan sonra bu şekilde birleştiriyorlar.

@emir amaç derken yanlış anlamışsın :D Ben onu felsefe anlamında dedim.Ha ama öyle düz felsefe değil.Mesela Batman adalet istiyor ve bunu geçerli bir amaca bağlıyor.Şimdi işi karmakarışık hale getirmemek için Watchmen çizgi romanını öneririm.Süperman'ın mantıklı açıklaması genleri dna olayı ve bir nevi güneş enerjisi ile beslenen bir varlık diyebiliriz :D :D Flash yada Superman gibi basit açıklaması olan kahramanlar değil daha böyle Perpetua (yazılışı böyleyse)gibileri diyorum.Yani karakteri işte bir güç kaynağı var enerji emip duruyor kozmik biri tanrının eltisinin kızının amcasının kuzeni siz anladınız diyip geçiştirmeyi mantıklı bulmuyorum.Bilimsel olmasına gerek de yok gerçi o gücü anlatabilsinler yeterli.Ama anlatmadan romanda birbirlerine gezegen fırlatan elemanlar var sen düşün orasını :rolleyes: Altyapı derken evet yeni romanlar için dedim.Yani karakterlerin güçleri kökenlerini ve tıpkı Alien:promhetus filmindeki gibi bir gizem olsa daha iyi anlatırlar anlamında demiştim.

Sevgili @Sirius niyetin kötü değil eyvallah ancak "Çizgi Roman Tarihinin Çöküşü" gibi iddialı bir başlık altında daha çok argüman ve bu argümanları destekleyen kaynaklar, linkler vs olmalı. Çizgi Romanların çöktüğü falan yok hatta bir tık yükselişe bile geçildi film evrenleri ile. Asla Altın ya da Gümüş Çağ ya da Modern Çağın başları kadar bir daha comics satılmaz zaten (en azından Amerika'da) ancak bu çökmek demek değil.

Ha popülarite ya da ticari olarak değil ancak içerik olarak çöküyorlar hatta belki de etik olarak çöküyorlar diyorsan buna katılırım ancak gerekçelerin azcık zayıf :D Yine de yeni bir konu açıp diğer arkadaşlarına tartışma ortamı sağladığın için de teşekkürler. Maşallah yeni geldin ama hızlı geldin :D

Şimdi hem kendi fikirlerimi paylaşayım hem de bazı yanlış anlaşılmaları düzelteyim.

Sanırım en çok değişime uğrayan karakter Superman.Bir zamanlar umut simgesi olan Superman şimdi ise milyar tane versiyonu var.
Karakterin çok versiyonu olması "esas" karakteri değişime uğratmaz. Ancak, şu olabilir bu alternatif versiyonlardan bir veyahut bir kaçı , esas olanı gölgeleyecek kadar popüler ise bazı yeni başlayanların ya da bu külliyata dair daha yüzeysel fikri olanların aklını çelebilir ve "esas" Superman arketipini yanlış anlamalarına sebep olabilir.

Superman bozulmadı aksine belki de Rebirth saçmalığındaki en iyi solo seri Superman'in ki idi.

Comics'de ve Marvel'da birbirine gezegen fırlatan da var tek eli ile galaksi yok eden de.Üstelik her yıl sırf vs konularında biz daha üstünüz demek için aşırı abartı karakterler geliyor Dc ve Marvel'dan
Buda bir yanlış bilgi var. Karakterlerin o kadar güçlü olmaları elbette "Versus" yani "Karşılaştırma/Çarpıştırma" kültürü ile bir bağlantısı var. Süper Kahraman çizgi romanları, süper güçlerden ibarettir ve süper güçler bu kadar çok olunca aralarında bir hiyerarşi gerekiyor. Ancak bu sandığından çok çok çok daha az bir gerekçe yüzdesine sahip.

Karakterlerin bu kadar güçlü olmasının ana sebebi şu; Misal avatarına bakarak ben senin Bleach okuduğunu tahmin ediyorum.

Misal Bleach 15 yıl sürdü ve 703 bölümde bitti. 15 yıl ve 703 bölümde Ichigo, ilk defa gücünü kullandığı anda taş çatlasın ufak bir bina (1-2 katlı) , müstakil ev seviyesinde güçlü iken seri sonunda en azından çoklu-şehir ya da sıradağ olduğunu varsayıyoruz (hayranlarına kalsa çoklu evrensel zaten :D ) . Bir şehir de yüzbinlerce bina var ve Ichigo seri başladığında bunlardan sadeec birini yok edecek kadar güçlüydü yani seri başı halinden 100binlerce kat güçlendi düz mantıkla.

Peki, Ichigo'nun ilk karşılaştığı kötü/rakip kim ? Seri Başı Byakuya, Kaptanlar içinde bile elitlerden biri olmayan bir tip. Ichigo'ya shit-diff attı kalbini aldı vs. Seri sonu rakibi kim ? Kendi All Might güçlerinin üstüne bir de Ruh KRalının gücünü alan Yhwach . 1 Milyon Ser, başı Byakuya gelse, Yhwach indirebilir mi ? Sanmıyorum.

Nitekim içinde rolü ve repliği olan en fazla 200 karakter olan 15 yıl süren ve de lokasyon olarak -> Karakura Semti, Hueco Mundo, Soul Society, Ruh Sarayı hariç başka önemli bir yer göstermemiş olan bir evrende bile karakterler bu kadar güçlenirlerse

1938'den beridir yazılıp çizilen içinde rolü ve repliği olan 10binlerce karakteri, içinde binlerce farklı lokasyona sahip, çokluevrenlerin var olduğu bir düzen de elbette karakterler zamanla bu kadar güçlenecekler. Bu doğal bir sonuç. Sen 80-90 yıl evren yaratıp evrenin başlarında şehir yok olacak diye endişelenirken 80-90 yıl sonra hala şehir yok olacak diye endişelenen tipler çizersen satılmazsın.

Yıllar önce Superman, kurşundan hızlı olma, lokomotif trenden güçlü olma ve de yüksek binaları bir atlayşta geçebilme hariç bir boku olmayan biriydi. Ne güneşten enerji çekmesi vardı ne buz nefesi ne ısı bakışı ne de uçması. Hızı ve Kuvveti de şimdikinin çok çok çok gerisinde idi.

Nitekim o iş öyle değil arkadaşlar :D

Sizce çizgi romanlar öldü mü
Bu soruyu cevaplayabilmem için bir kriter belirlemen lazım. Yani; "Neye göre öldüler ?" .
yoksa ilk süper kahraman dönemi başladığında mı öldü çizgi romanlar ?
Bu zaten tarihen, kendini cevaplayan bir soru çizgi romanlar altın çağlarını süper kahraman janrası ile yaşadı :D Ölmenin tam tersi yani. Kaldı ki ne çizgi romanlar süper kahramanlardan ibaret ne de süper kahraman çizgi romanları DC ve Marvel'dan ibaret arkadaşlar;

Şu yazımı atayım şuraya bakın bi; https://kahramanbaykus.com/dc-ve-marvel-harici-comics-alternatifleri/

Karakterler amaçsız.Eski romanlara bakabilirsiniz felsefe var onlarda.
Tamam işte bu fikrini anlayabilmemiz için karakterin eski bir romanı ile şimdiki bir şeyini karşılaştırman lazım ki ben/biz seni anlayayım.

Mcu ne kadar gereksiz olsada benim için Thanos olayı harika idi.
MCU'yu Thanos'u senin için şunlar;
Karakterlere bir krimonolog gözüyle bakılmalı.İşin içinde krimonoloji,bilim,felsefe olmalı.Çizgi romanlara daha dikkatli baktığımızda öylesine koyduk ehehe tarzında yapıldıklarını farkedebilirsiniz.Bence bir anlamları olamlı
sağladıysa. Merak etme, çizgi romanların bir yere gittikleri yok :D Çok daha iyiler MCU Thanos'dan :D

Lakin çizgi romanlarda herhangi bir altyapı hazırlamadan yapıyorlar hikayeleri.
Misal ?

Şimdi işi karmakarışık hale getirmemek için Watchmen çizgi romanını öneririm.
Watchmen tam da işi karmaşık hale getirmek demek oluyor :D Kaldı ki Watchmen bir grafik novel, stand alone bir iş. Haftalık bir süper kahraman serisi, Watchmen gibi üzerine 1-2 yıl düşünülüp gene 1-2 yılda da yaratılmış bir şey ile karşılaştırılamaz.

daha böyle Perpetua (yazılışı böyleyse)gibileri diyorum.
Hah şimdi anladım. Şİmdi 1.si Perpetua bir kahraman değil, bir karakter bile değil aslında bir figür ancak katılıyorum Perpetua berbat işlenilmiş bir olay DC Metal vakası zaten berbat. Ancak Perpetua bir kum tanesi ise, DC ve Marvel koca bir okyanus , onu da bilmek gerek.

romanda birbirlerine gezegen fırlatan elemanlar var
Bunda yanlış bir şey yok ki :D

@Nabu Şimdi hocam öncelikle cevap için teşekkürler.Hızlı geldiğim doğrudur :D Hocam öncelikle başlık çizgi romanların etik ve içerik anlamında çöktü o anlamda.Süperman olayına gelirsek ana karakteri etkileme anlamında değil sürekli versiyon çıkartıp güç dengesini alt üst ettikleri ve Terminatör serisi gibi çok fazla olaya neden oldukları için dedim.Yeni hikaye olayı güzel iyi bir şey lakin bu olaylar bazı yazarların elinde çürüyebiliyor.Yani sonuç olarak orada çizgi roman alemine uygun şekilde anlaşılabilir yapmakta fazla iyi oldukları sanmıyorum.Hocam bu arada rica ederim tartışma ortamını alevlendireyim dedim :D :D Dc Marvel dışı alternatifler yazınızı okudum ama o anlamda değil.Bu karakterlerin bazı hikayeleri ne yazık ki sıkıntı yaratıyor.Misal Marvel filmlerinin sinemayı öldürdüğüne dair çok söylenti var.(Bu olay Martin'den sonra alevlendi)İşte bazen öyle hikayeler yazıyorlar ki diğer romanlara hakaret niteliğinde.Hocam tam cevap yazamayacağım zamanım kalmadı hemen kapatmam lazım.Eksik cevap için kusura bakmayın.

1 saat sonra gelen düzenleme:Hocam öbür türlü flood olacak böyle yazayım ben.Tabi bu çözüm sorun olmazsa.Hocam sizi serisi kesmediyse vertigo'ya dönebiliriz :thumbsup: @Nabu hocam Watchmen örneğini şundan dolayı verdim,Watchmen deeiğiniz gibi üzerine düşünülmüş bir seri.Şimdi Mcu Thanos'unu Watchmen örneği ile beraber vereceğim.Thanos nasıl işlendi ? Yıllar boyunca bizi Thanos'a hazırladılar.Bazı solo filmler ve Avengers filmleri ile sağlam altyapı hazırlandı.Watchmen'da emek verildi o kadar zaman bir şeye benzemesi için.Ama Ne Perpetua nede Cosmic Armor Superman için altyapı hazırlandığını hissetmedim.Görmedim de.Yani çat diye bakın bu tanrının 3.cihandan annesinin amcasının kızının görümcesi birde en güçlü superman formu var oda Perpetua'nın amcası siz anlarsınız nede olsa açıklama yok okuyun kafasında sunarlarsa ne anlamı var ki ?Ha Cosmic Armor Superman altyapısı olmadı ama açıkladılar güzelce bu anlamda diyorum.Mcu Thanos ne krimonoloji nede bilimsel anlamda açıklanamaz bir karakter hiç birini sağlamadı mcu.
Hocam gezegen fırlatma olayı ise hikaye açısından anlatılamadı.Güç olayı açısındanda.Eski karakter ve yeni karakterler açısından karşılaştırma içinde belki foto atamam ama o zamanlar bize ahlaki değerlerini insanlardan almış bir tanrı olarak sunulurdu superman şimdi ise sadece tanrı.Birde hocam sayenizde bir Zack Snyder hater'ı oldum :D

Moderatör tarafında düzenlendi:
bize ahlaki değerlerini insanlardan almış bir tanrı olarak sunulurdu superman şimdi ise sadece tanr
Ee tamam da ? Ne zaman Superman Tanrı olmuş ki ? Ya da ne zaman Tanrı olabilmekten uzak biriydi ki ? Bu adam geçmişte o kadar güçlüydü ki bir ton nerf yedi modern çağda Yani Superman böyleydi, şöyle oldu diye bir şey yok. Örnek göstermeden seni anlayamam. Havada kalıyor.

a Ne Perpetua nede Cosmic Armor Superman için altyapı hazırlandığını hissetmedim
Haklısın bunlar tepeden indiler. Özellikle CAS öyle ancak Comicsler kriz hikayelerinden ibaret değil ki. Kaldı ki, MCU bizi Thanos'a hazırladı diyorsun da jenerik sonrası sahneleri bir "hazırlama" ise biz her halükarda Perpetua'ya hazırlandık diyebilirim. Sen desen ki Abi DC Rebirth dönemi çöküş devridir, Perpetua ile çıkagelen MEtal hikayesi saçmalıktır. Benden sana sonuna kadar "evet". Ancak sen çıkmış "Çizgi Roman Tarihi Çöktü" falan dersen bu beni kesmez yani ..

Bir de bir karakter için hazırlaman yetmez bir de işlemen gerek. Thanos özellikle Endgame'de çok boş bir kötü oluverdi. Ha filmin esas sorunu Thanos değildi elbette ancak demek istediğim anlaşılmıştır.

@Nabu çizgi roman tarihinin çöküşü derken ben süper kahramanların çizgi romanları (Dc, Marvel)çöktü ve bazı hikayeleri diğerlerine zarar veriyor anlamında dedim.Thanos olayı ise ilk Avengers filminde çıktı.Her şey onun başının altından çıktığını anlamıştık.Loki'nin ilk Thor filmindeki olayda Thanos'un hizmetkarı olarak açıklandı.Age of Ultron adlı rezalet filmde özellikle üstüne basa basa "Thanos geliyor anlayın artık instagram hesabımı kapatıyorum sizin yüzünden anladık merak ediyorsunuz her şeyin arkasındaki kim diye"bas bas bağırdılar.Jenerik sonrası sahneler GoG filmi Thanos'un ne denli bir zekaya ve ordu anlamında güce sahip olduğunu gösterdi.Keza Thor filmi(Ragnarok demeye ellerim üşeniyor)Katılıyorum Endgame benim söyleyiş tarzıma göre aykırı bir filmdi ki Thanos rezaletti.Ancak işleme olayını zeka ve ordu anlamında güç olarak önceki filmlerde anlattılar.Ayrıca hocam bir soru soracağım güzel bir resim yapıp asmak lazım bunu dediğinde en güvenli yolu çerçeve olmaz mı ? Yani örnek olarak herkese çok güzel olduğunu göstereceksin çerçeveninde güzel olması lazım değil mi ? Yani uyum lazım.Kozmik bir olayı mistik bir olay çerçeveye koyarsan ama çerçeve daha fazla öne çıktığında ne kazanacaksın ki ?Thanos gibi olsun demiyorum ama 7 güç ve Perpetua ile ilgili küçük ipuçları ve sonunda GoG taktiğini kullanıp olacakları önsezi gibi sunmak daha mantıklı bence.

7 güç ve Perpetua ile ilgili küçük ipuçları ve sonunda GoG taktiğini kullanıp olacakları önsezi gibi sunmak daha mantıklı bence.
Ya aslında o şekilde anlamak isteyenler için o konseptler için yeterli ipucu ver evren içinde ancak sunum yanlış.

Ayrıca hala beni tam anladığını düşünmüyorum. Bence gördüğün bir iki bir şey yüzünden tüm külliyatı yargılıyorsun.

@Nabu daha fazla yazıp ikimizin de parmak sağlığını bozmak istemediğimden hemen kısa bir özet yapayım öncelikle bir iki değil bir çok örneği var lakin onları söylersem konu daha da uzar.Benim demek istediğim herkes kendi kurallarını koyuyor.Dc evreninde denge yok Marvel örneği vermememin sebebi onlarda bu konuların az olması.Yani bir kural vardır evren kuranlar için.Evrenin kurallarını aşma onlara uy bir karakter çıkarıp herşeyi bozma.Yani denge ve kurallar yanlış.Hocam ayrıca herkes kendi kafasına göre hikaye yazıp kuralları çiğnerse olmaz ki diğer çizgi roman evrenlerine özellikle kurala uyanlara bence saygısızlık sanırım en net özeti bu oldu.

@Sirius Söylediklerine katılıyorum ancak örneklendirmeden ve de açmadan anlamak çok güç. Çok aşırı genelleme yapıyorsun. Hani derler ya beylik laflar diye biraz öyle yani :D

@Nabu katılıyorum hocam :D :D Atmamamın sebebi onların başka tartışmalara yol açması.Konu çok uzar hocam.En azından ben sadece evet hayır tamam denilmesi gereken cevaplarda bile destan yazma huyum vardır konu başka yere kayar.Hocam bu arada o Hawkman fotosu hangi seriden acayip yakışmış :D :D

@Nabu hocam bu adam zincirle gezegen çekmedi mi eskiden araba çeker gibi :D Hapşırması ile bilmem kaç tane gezegeni yok etmedi mi :D New 52'de herif günlük rutin olarak yapıyorum ben bu gezegen ağırlığı kaldırma işinidünyalılar anca 400 bilmem ne kaldırsın der gibi :D Yani hocam bu adamın olayı halkı güldürmek umut vermekti şimdiki feat örnekleri bildiğin bak biz böyleyiz işte bir gezegen bir galaksi yok edip güçleniyoruz der gibi.Birde Batman.Hocam şunu da söyleyeyim tek gerçek Bill Finger.Bob'a lafı verdiğime göre Batman olayı.Yani saçma bence.Sherlock Holmes düzeyinde sadece biraz daha "Güç" olayına oturtulmuş biri.Ama normalde Martian yada Wonder bir vursa oyuncak olacak.JL sorun oluyor işin içine Batman girdi mi.Bin tane örnek.Aklıma gelen şimdilik bunlar.Hocam burayı özellikle okumanızı isterim.Ben abartmasınlar demiyorum nasıl Marvel esprinin suyunu çıkartıyorsa bunlarda güç kavramının suyunu çıkartıyorlar.Yani bir nerf sonra diğer sayıda buff vermek nedir ki.Yani kurallar koymak değil kurallara uygun davranmak lazım.Dengesizlik olursa olmaz ki.Marvel son dönemlerde romanlarda iyi becerdi denge işini bence.Herkes önceki kuralı çiğnerse olmaz ki.Bunu diyordum aslında mantık olarak

hocam bu adam zincirle gezegen çekmedi mi eskiden araba çeker gibi Hapşırması ile bilmem kaç tane gezegeni yok etmedi mi New 52'de herif günlük rutin olarak yapıyorum ben bu gezegen ağırlığı kaldırma işinidünyalılar anca 400 bilmem ne kaldırsın der gibi Yani hocam bu adamın olayı halkı güldürmek umut vermekti şimdiki feat örnekleri bildiğin bak biz böyleyiz işte bir gezegen bir galaksi yok edip güçleniyoruz der gibi.
Tamam da bak önermendeki hata şu;

Hem diyorsun ki "Superman eskiden şu idi, böyle yapardı." (ve buna hiç bir örnek de sunmuyorsun) ve yine sen diyorsun ki" Bu adam gezegenleri zincire dizip çekmiyor mu ?"

Şimdi senin eskiden dediğin ne ? O zincirlerle gezegenleri ipe dizmesi, hapşuruğu ile güneş sistemi yok etmesi falan 1960lar zaten. Senin için Superman 1940 ile 1956 arası en mükemmel halinde ise hadi bir nebze anlarım (gerçi o sıralarda Nazi yumruklayıp, kadınların kıçına şaplak atmaktan başka çok fazla işi olan biri değil ama neyse) . Ama sen bunu demiyorsun ? Ne zaman yitirdik biz bu dediğin Superman i ?

Hocam şunu da söyleyeyim tek gerçek Bill Finger.Bob'a lafı verdiğime göre Batman olayı.Yani saçma bence.Sherlock Holmes düzeyinde sadece biraz daha "Güç" olayına oturtulmuş biri.Ama normalde Martian yada Wonder bir vursa oyuncak olacak.JL sorun oluyor işin içine Batman girdi mi.Bin tane örnek
Üzgünüm, amacım kırıcı olmak falan değil ancak gerçekten şu kısımdan hiçbir şey anlamadım.

Yani bir nerf sonra diğer sayıda buff vermek nedir ki.
Gene soruyorum ... Misal ?

Marvel son dönemlerde romanlarda iyi becerdi denge işini bence
Thor'a Galactus yedirterek mi ? :D Sanmıyorum.

Herkes önceki kuralı çiğnerse olmaz ki
Bunun iyi olduğu durumlar var kötü olduğu durumlar var. Ancak kafadan element uydurulmasına karşısın onu anladım ona ben de karşıyım. Ancak hala isyanının ve eleştirinin içeriği biraz soru işareti :D

@Nabu Thor Galactus'un kendi gücüyle yenmemişmiydi ki birde gözü dönmüşdü Kozmik Thor diyorsanız. :D Birde Batman olayında Batman ticari amaç uğruna olsa bile çok abartılıyor.Justice League'e girdi kabul ama bir kez atar yapsa bilmezler mi bunu yarasa oyuncağı yapmayı.Ayrıca Superman zamanında askerleri eğlendirmek için yapılmadı mı.Namor da aynı amacı taşıyordu.Şimdi ki zaman vurgusunu yapmamın ikinci sebebi Marvel ile bir güç kapışmasında olmaları.Yani amaçlarından saptılar.Daha doğrusu saptırdılar.Ticari amaç olarak satsınlar ben parayı sakız alırmış gibi hep veririm :D Ki bunlar Thor içinde geçerli biz onu o kral asaleti ile tanıdık ama o kadar çok suyunu çıkardılar birde Endgame ile buna destek verilince olay bitti.Hani filmler için derler ya "zirve de bırakın suyunu çıkarmayın iyi hatırlayalım filmi" diye.Çizgi romanlar içinde geçerli.Dc Marvel suyunu çıkardı işin.Her roman popüler olanın etrafında dönüyor.Blue Beetle'ye bu kadar güç versinler oda Superman olur hocam.Şimdi konuyu açma sebeblerimi sıralayayım.1-Sadece popüler olana önem verilmesi.2-Bir zamanlar belirli bir amaca hizmet eden karakterleri şişirip şişirip Marvel ile yarışmaya girilmesi.3-Normalde God Braniac etmeyecek Superman'ın şişirilip adama sarsan bir tokat atabilmesi gibi abartılar.4-Her gün yeni bir karakter getirilmesi.Diğer sebepleri zaten söylemiştim.

1-Sadece popüler olana önem verilmesi.
Tamam da DC ve Marvel hep buydu zaten. Popüler olanla işin yoksa bağımsız firmaları okuyacaksın Image , IDW, Dark Horse, Valiant vs vs gibi.

Ama haklısın, bir ton karakter var ancak her şey dönüp dolaşıp aynı 6-7 karaktere geliyor. Onda haklısın fakat bu böyle maalesef.

2-Bir zamanlar belirli bir amaca hizmet eden karakterleri şişirip şişirip Marvel ile yarışmaya girilmesi
? Kim ne alaka ? Bak kardeşim en büyük eksiğin hiç bir örnekleme ve önerme yapmıyorsun. Bir şeyleri kendi içinde yaşayıp dışarıya sadece "tepkiyi" çıkartıyorsun. Ancak neye tepkilisin hala flu yani anlaşılması güç. Misal bu 2. madde kim için ?

3-Normalde God Braniac etmeyecek Superman'ın şişirilip adama sarsan bir tokat atabilmesi gibi abartılar
Bunlar Outlier dediğimiz şeyler ya da PIS dediğimiz eskiden de vardı bu yani. Eskiden olmayıp, şimdi olan bir şey değil.

Her gün yeni bir karakter getirilmesi.
Buna katılıyorum ancak bunun bile neden senin için bir "gerileme" sebebi olduğunu bilmiyorum. Ha bence de gereksiz yeni karakter kasılıyor ancak öte yandan sevdiğin kötülere Black Winter'ı örnek veriyorsun. O da yıllar önce yaratılıp sonra unutulup sonra olduğundan bambaşka şekilde gelen bir konsept. Eskiden o konsept'in adı Hunger idi daha önce de başka bir şeydi.

Blue Beetle'ye bu kadar güç versinler oda Superman olur hocam.
Bu duyduğum en saçma cümle :D Halamın bıyığı olsa amcam olur diyen zihin ile Copperfield izlerken "kesin ip var amk" diyen zihin çiftleştiğinde ortaya çıkan fikir ancak bu olabilir "Abi ona da dayasalar bunları o da olur." :D :D Ama ne alaka yani. Kaldı ki Superman'i Superman yapan güçleri değil ki.

Bir de filmler ile comicsleri çok iç içe yorumluyorsun. İkisi çok farklı medyumlar.
Birde Batman olayında Batman ticari amaç uğruna olsa bile çok abartılıyor.Justice League'e girdi kabul ama bir kez atar yapsa bilmezler mi bunu yarasa oyuncağı yapmayı
Tamam da bunun söz konusu konuyla ne alakası var ? Bir de Batman "atar" yapmıyor. İşini yapıyor. Kaldı ki kahramanlar dediğimiz insanlar neden bu adamı sırf güçsüz diye "oyuncak" yapsınlar ? Hem diyorsun ki kahramanlar bir şeyin sembolü değil artık sadece güç unsuru diyorsun. Şimdi de diyorsun ki, bir şey temsil eden batman neden güçsüz haliyle diğerleri ile aynı söz hakkına sahip :D :D Çelişkilisin yani.

Ha bana sorarsan bence de Adalet Birliği'nde Batman'in rolü abartılı ben her zaman Gotham İçerisindeki, Vigilante Batman'i , süper kahraman takımı lideri Batman'e yeğlerim. Ancak bu Batman'e özgü bir şey değil. Kaldı ki yıllardır anlatamıyoruz Batman sandığımız kadar "sıradan" ya da "insan" değil. O da başka bir yaratık kendi hakkınca.