Sevgili
@Sirius niyetin kötü değil eyvallah ancak "Çizgi Roman Tarihinin Çöküşü" gibi iddialı bir başlık altında daha çok argüman ve bu argümanları destekleyen kaynaklar, linkler vs olmalı. Çizgi Romanların çöktüğü falan yok hatta bir tık yükselişe bile geçildi film evrenleri ile. Asla Altın ya da Gümüş Çağ ya da Modern Çağın başları kadar bir daha comics satılmaz zaten (en azından Amerika'da) ancak bu çökmek demek değil.
Ha popülarite ya da ticari olarak değil ancak içerik olarak çöküyorlar hatta belki de etik olarak çöküyorlar diyorsan buna katılırım ancak gerekçelerin azcık zayıf

Yine de yeni bir konu açıp diğer arkadaşlarına tartışma ortamı sağladığın için de teşekkürler. Maşallah yeni geldin ama hızlı geldin
Şimdi hem kendi fikirlerimi paylaşayım hem de bazı yanlış anlaşılmaları düzelteyim.
Sanırım en çok değişime uğrayan karakter Superman.Bir zamanlar umut simgesi olan Superman şimdi ise milyar tane versiyonu var.
Karakterin çok versiyonu olması "esas" karakteri değişime uğratmaz. Ancak, şu olabilir bu alternatif versiyonlardan bir veyahut bir kaçı , esas olanı gölgeleyecek kadar popüler ise bazı yeni başlayanların ya da bu külliyata dair daha yüzeysel fikri olanların aklını çelebilir ve "esas" Superman arketipini yanlış anlamalarına sebep olabilir.
Superman bozulmadı aksine belki de Rebirth saçmalığındaki en iyi solo seri Superman'in ki idi.
Comics'de ve Marvel'da birbirine gezegen fırlatan da var tek eli ile galaksi yok eden de.Üstelik her yıl sırf vs konularında biz daha üstünüz demek için aşırı abartı karakterler geliyor Dc ve Marvel'dan
Buda bir yanlış bilgi var. Karakterlerin o kadar güçlü olmaları elbette "Versus" yani "Karşılaştırma/Çarpıştırma" kültürü ile bir bağlantısı var. Süper Kahraman çizgi romanları, süper güçlerden ibarettir ve süper güçler bu kadar çok olunca aralarında bir hiyerarşi gerekiyor. Ancak bu sandığından çok çok çok daha az bir gerekçe yüzdesine sahip.
Karakterlerin bu kadar güçlü olmasının ana sebebi şu; Misal avatarına bakarak ben senin Bleach okuduğunu tahmin ediyorum.
Misal Bleach 15 yıl sürdü ve 703 bölümde bitti. 15 yıl ve 703 bölümde Ichigo, ilk defa gücünü kullandığı anda taş çatlasın ufak bir bina (1-2 katlı) , müstakil ev seviyesinde güçlü iken seri sonunda en azından çoklu-şehir ya da sıradağ olduğunu varsayıyoruz (hayranlarına kalsa çoklu evrensel zaten

) . Bir şehir de yüzbinlerce bina var ve Ichigo seri başladığında bunlardan sadeec birini yok edecek kadar güçlüydü yani seri başı halinden 100binlerce kat güçlendi düz mantıkla.
Peki, Ichigo'nun ilk karşılaştığı kötü/rakip kim ? Seri Başı Byakuya, Kaptanlar içinde bile elitlerden biri olmayan bir tip. Ichigo'ya shit-diff attı kalbini aldı vs. Seri sonu rakibi kim ? Kendi All Might güçlerinin üstüne bir de Ruh KRalının gücünü alan Yhwach . 1 Milyon Ser, başı Byakuya gelse, Yhwach indirebilir mi ? Sanmıyorum.
Nitekim içinde rolü ve repliği olan en fazla 200 karakter olan 15 yıl süren ve de lokasyon olarak -> Karakura Semti, Hueco Mundo, Soul Society, Ruh Sarayı hariç başka önemli bir yer göstermemiş olan bir evrende bile karakterler bu kadar güçlenirlerse
1938'den beridir yazılıp çizilen içinde rolü ve repliği olan 10binlerce karakteri, içinde binlerce farklı lokasyona sahip, çokluevrenlerin var olduğu bir düzen de elbette karakterler zamanla bu kadar güçlenecekler. Bu doğal bir sonuç. Sen 80-90 yıl evren yaratıp evrenin başlarında şehir yok olacak diye endişelenirken 80-90 yıl sonra hala şehir yok olacak diye endişelenen tipler çizersen satılmazsın.
Yıllar önce Superman, kurşundan hızlı olma, lokomotif trenden güçlü olma ve de yüksek binaları bir atlayşta geçebilme hariç bir boku olmayan biriydi. Ne güneşten enerji çekmesi vardı ne buz nefesi ne ısı bakışı ne de uçması. Hızı ve Kuvveti de şimdikinin çok çok çok gerisinde idi.
Nitekim o iş öyle değil arkadaşlar
Sizce çizgi romanlar öldü mü
Bu soruyu cevaplayabilmem için bir kriter belirlemen lazım. Yani; "Neye göre öldüler ?" .
yoksa ilk süper kahraman dönemi başladığında mı öldü çizgi romanlar ?
Bu zaten tarihen, kendini cevaplayan bir soru çizgi romanlar altın çağlarını süper kahraman janrası ile yaşadı

Ölmenin tam tersi yani. Kaldı ki ne çizgi romanlar süper kahramanlardan ibaret ne de süper kahraman çizgi romanları DC ve Marvel'dan ibaret arkadaşlar;
Şu yazımı atayım şuraya bakın bi;
https://kahramanbaykus.com/dc-ve-marvel-harici-comics-alternatifleri/
Karakterler amaçsız.Eski romanlara bakabilirsiniz felsefe var onlarda.
Tamam işte bu fikrini anlayabilmemiz için karakterin eski bir romanı ile şimdiki bir şeyini karşılaştırman lazım ki ben/biz seni anlayayım.
Mcu ne kadar gereksiz olsada benim için Thanos olayı harika idi.
MCU'yu Thanos'u senin için şunlar;
Karakterlere bir krimonolog gözüyle bakılmalı.İşin içinde krimonoloji,bilim,felsefe olmalı.Çizgi romanlara daha dikkatli baktığımızda öylesine koyduk ehehe tarzında yapıldıklarını farkedebilirsiniz.Bence bir anlamları olamlı
sağladıysa. Merak etme, çizgi romanların bir yere gittikleri yok

Çok daha iyiler MCU Thanos'dan
Lakin çizgi romanlarda herhangi bir altyapı hazırlamadan yapıyorlar hikayeleri.
Misal ?
Şimdi işi karmakarışık hale getirmemek için Watchmen çizgi romanını öneririm.
Watchmen tam da işi karmaşık hale getirmek demek oluyor

Kaldı ki Watchmen bir grafik novel, stand alone bir iş. Haftalık bir süper kahraman serisi, Watchmen gibi üzerine 1-2 yıl düşünülüp gene 1-2 yılda da yaratılmış bir şey ile karşılaştırılamaz.
daha böyle Perpetua (yazılışı böyleyse)gibileri diyorum.
Hah şimdi anladım. Şİmdi 1.si Perpetua bir kahraman değil, bir karakter bile değil aslında bir figür ancak katılıyorum Perpetua berbat işlenilmiş bir olay DC Metal vakası zaten berbat. Ancak Perpetua bir kum tanesi ise, DC ve Marvel koca bir okyanus , onu da bilmek gerek.
romanda birbirlerine gezegen fırlatan elemanlar var
Bunda yanlış bir şey yok ki