Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Manga Claymore

Uncle Paulie

Gözcü Baykuş
Gözcü Baykuş
25982.jpg

Hikaye & Çizim:
Yagi Norihiro

Yayımcı Şirket:
Shueisha (Shounen Jump Monthly, Shounen Jump Weekly ve Shounen Jump SQ)

Tür:
Shounen, Korku, Aksiyon, Dram, Fantezi

MAL puanı:
8,36

Yayın Yılları
2001-2014

Bölüm Sayısı:
155 - Ekstra bölümlerle 159-

Zalim orta çağ karanlığında neredeyse tamamı kadınlardan oluşan savaşçılar, Yoma'lara karşı savaş vermektedir. İnsan etiyle beslenen Yoma adı verilen yaratıklar, insanlığın kabusu haline gelmiştir. Hikayeye göre uzun yıllar çaresiz kalan insanlar, Yoma'larla savaşabilmek için çareyi onların gücünü kullanmakta bulmuştur. Çoğunlukla kadınlarda başarılı olan yarı insan-yarı yoma melezleri; halkın onlara verdiği isimle Claymore'lar Organizasyonun altında Yoma'larla savaşmaktadır. Hikaye bir Claymore olan Clare ve bir insan olan Raki'nin hem Yomalarla savaşına hem de kendilerini arama serüvenine odaklanıyor.

Serinin detaylı incelemesi için ;

Claymore Mercek Altında​

Benim yorumum;

Seriyi dün bitirdim, epey akıcı karakterleri insanı kendine bağlayan bir seriydi. 155 bölümlük -extra bölümlerle 159- güzel bir deneyim oldu benim açımdan.

​

Animesi ile kaldım maalesef. Snk gibi bir şey kafamda. Bir ara kesin bakmalıyım diyorum ama bir türlü istek gelmiyor iki seride de küslüklerim olduğu için. Jojo da atlatmıştım bu küslüğü en son(5 yıl sürdü alt tarafı) Claymore da bu yakındır diye düşünüyorum. Ansızın bir gece okuyabilirim.

Animesinde yaşadığım problem witcher oyunlarını 1-2-3 şeklinde yeniden oynayıp, kitaplarına başladığım döneme denk gelmesiydi. Konsepte doygunluğum zirvedeydi yani. Yinede witcherdan farklı olarak anlattığı şey, claymore sisteminin ne kadar yoz ve derin sırlar taşıdığıydı. Yani organizasyon witcherın aksine geniş bir yer tutuyordu. Ayrıca claymoreların malum durumdan dolayı yaşadığı kumar kat ve kat daha büyüktü. Bu açıdan ilgimi çekse de animesinin bir garip ilerlemesi ben ee neyse buda böyle bir seri deyip geçmeme sebep olmuştu aynı snk gibi. Kötü gelmemişti ama ilgimi çekmeyi bırakıyor bazı seriler, claymore da onlardan biri.

Bir gün okuma isteğimin gelmesi dileğiyle....

Snk gibi bir şey kafamda
SnK gibi bir şey diye kendini uzak tutmanı istemem şahsen. Zira ben SnK'ya (anime olarak) Claymore'dan önce başlamış sonra SnK'yı bıraktıktan bir süre sonra Claymore okumuş ve daha sonra SnK'ya dönünce bir türlü beklentilerimi karşılayamamıştı çünkü SnK'nın övüldüğü pek çok konuda +5 gibi bir şeydi Claymore o açıdan evet bir konsept ve tarz benzerliği var yok değil fakat kesinlikle SnK gibi bir şey değil bir yandan da. Çok daha temiz ve aklı başında bence.

Buna hem SnK hem Claymore sever biri olan @Sae bile katılacaktır diye düşünüyorum.

Claymore da SnK da benim için çok iyi seriler, ikisi ileride de efsaneler arasında yer alacaktır. Mergen'in SnK gibi derken iki serinin benzerliğini kastettiğini düşünmüyorum.

Nabu'nun dediğine ise pek katılmıyorum. İki seriyi de birine tavsiye ederken önceliği SnK'ya vermesini isterim. Aralarında paralellik bulunan konuları ya ikisi de farklı farklı güzel bir şekilde işler, ya da SnK daha vurucu işler. Spoiler vermeden anlatmam gerekirse benzer olaylar Claymore'da yan hikaye veya bir takım açıklamalar için kullanılırken, SnK'nın hikayesinin gidişatı için tamamen belirleyicidir. SnK'da yaşanan herşey ana hikayede kırılma yaratır, karakterlerin motivasyonunu değiştirir. Claymore'da ise ana hikayenin ilerleyişine tempo kazandırır. Biri diğerinden daha iyi demiyorum tâbi ama paralel olaylarla farklı zevklere hitap ediyorlar. İkisi de yaptığı işi ne kadar iyi yapılabilecekse o kadar iyi yapıyor. İkisi için de şunu şöyle yapsaydı bunu böyle yapsaydı demedim hiç.

Claymore'un herkesin beğeneceği türden bir seri olduğunu düşünüyorum. Animesi yanılmıyorsam son beş-on bölümde mangadan saptı. Bence oraya kadar fena gitmese de tamamen mangasını okumak daha iyi.

Sae'nin dediği gibi kast ettiğim şey seriler arasında benzerlikten çok, dış etmenlerin ve kendi seriye olan sevgimin çakışması sonucu çıkan bir durum. Yoksa Snk da Claymore da gayet başarılı, herkese ulaşabilecek seriler. Özellikle Claymore çok güzel bir hikayeye sahip, Snkdan daha zevk almıştım izlerken.

Benim problemim üstte dediğim gibi karanlık orta çağ fantezisini çok tükettiğim dönemler birde üstüne Witcher gibi benzer bir yapıya sahip bir eseri aylarca tüketmekten gelen bir doyum noktası ile alakalı. Birde seride bu doygunluk noktasında muhteşeme bir yemek tadı gelmedi bana. Hani tıka basa dolu olsan da orada mangaldan yeni gelmiş sucuk bakıyordur sana ya, ondan daha çok iyi yapılmış bir Mantı gibi gelmişti bana claymore. Güzel yemek ama aç değilim, birde animenin sonlarında mantı tanelerinin bazılarında bozuk kıyma varmış da, ağzımda en son bozuk mantı tadı kalmış gibi hissediyorum. Yoksa küs olduğum seriler arasında okumaya en yakın olduğum seri yine Claymore.

• Beğen
Tepkiler: Sae
Claymore da SnK da benim için çok iyi seriler, ikisi ileride de efsaneler arasında yer alacaktır. Mergen'in SnK gibi derken iki serinin benzerliğini kastettiğini düşünmüyorum.

Nabu'nun dediğine ise pek katılmıyorum. İki seriyi de birine tavsiye ederken önceliği SnK'ya vermesini isterim. Aralarında paralellik bulunan konuları ya ikisi de farklı farklı güzel bir şekilde işler, ya da SnK daha vurucu işler. Spoiler vermeden anlatmam gerekirse benzer olaylar Claymore'da yan hikaye veya bir takım açıklamalar için kullanılırken, SnK'nın hikayesinin gidişatı için tamamen belirleyicidir. SnK'da yaşanan herşey ana hikayede kırılma yaratır, karakterlerin motivasyonunu değiştirir. Claymore'da ise ana hikayenin ilerleyişine tempo kazandırır. Biri diğerinden daha iyi demiyorum tâbi ama paralel olaylarla farklı zevklere hitap ediyorlar. İkisi de yaptığı işi ne kadar iyi yapılabilecekse o kadar iyi yapıyor. İkisi için de şunu şöyle yapsaydı bunu böyle yapsaydı demedim hiç.

Claymore'un herkesin beğeneceği türden bir seri olduğunu düşünüyorum. Animesi yanılmıyorsam son beş-on bölümde mangadan saptı. Bence oraya kadar fena gitmese de tamamen mangasını okumak daha iyi.
Claymore ve Snk arasında benzerlik olsa da, Claymore daha sade işler bunu. Açıkçası evren açısından da çok önemli olduğunu hatırlamıyorum bu benzerliğin. Claymore'da açıklandı o kadar. Tamam deyip okumaya devam ediyorsun. Karakterleri de açıkçası çok etkileyici değil. Hatta mangakası hikaye biraz çabuk bitsin diye bazı karakterleri erkenden harcadığını düşünüyorum. Sonu ise fazla klişe. xD

Snk ise yazdığın gibi daha vurucudur. O olayın açıklandığı zamanı hatırlıyorum da, yer yerinden oynamıştı. Gerçi öncesinde serinin Claymore serisine benzediğini tahmin edenler vardı; ama kurgu olarak Snk daha üst seviyede.

Claymore ve Snk arasında benzerlik olsa da, Claymore daha sade işler bunu. Açıkçası evren açısından da çok önemli olduğunu hatırlamıyorum bu benzerliğin. Claymore'da açıklandı o kadar. Tamam deyip okumaya devam ediyorsun. Karakterleri de açıkçası çok etkileyici değil. Hatta mangakası hikaye biraz çabuk bitsin diye bazı karakterleri erkenden harcadığını düşünüyorum. Sonu ise fazla klişe. xD
Snk ise yazdığın gibi daha vurucudur. O olayın açıklandığı zamanı hatırlıyorum da, yer yerinden oynamıştı. Gerçi öncesinde serinin Claymore serisine benzediğini tahmin edenler vardı; ama kurgu olarak Snk daha üst seviyede.
Bence karakter bakımından Shingeki bir kaç etkileyici karakter yaratırken Claymore çok fazla etkileyici karakter yarattı. Harcanan bir karakter olduğunu da düşünmüyorum yerli yerinde bir çizgisi vardı. Kurgu açısından hangisinin daha iyi olduğunu belirlemek için Shingeki'nin bitmesini beklemek gerekiyor. Daha vurucu olmasının sebebi Shingeki'nin bahsettiğimiz olaylardan çok fazla etkilenmesi. Claymore karakterler üzerinden ilerlerken Shingeki karakterlerden ziyade yarattığı gizemler ve evreninde dönen siyaset üzerinden gidiyor. Mesela Shingeki'de duvarların nasıl var olabildiği sorusunun cevabı, bir-iki karakter dışında hepsinden önemlidir. Claymore'da pek çok yan karakterin karakter gelişimi, yaptıkları, ölümü-yaşaması ''yomalar nasıl meydana geldi'' sorusunun önündedir. Tabi bunlar benim yorumum.

Bence karakter bakımından Shingeki bir kaç etkileyici karakter yaratırken Claymore çok fazla etkileyici karakter yarattı. Harcanan bir karakter olduğunu da düşünmüyorum yerli yerinde bir çizgisi vardı. Kurgu açısından hangisinin daha iyi olduğunu belirlemek için Shingeki'nin bitmesini beklemek gerekiyor. Daha vurucu olmasının sebebi Shingeki'nin bahsettiğimiz olaylardan çok fazla etkilenmesi. Claymore karakterler üzerinden ilerlerken Shingeki karakterlerden ziyade yarattığı gizemler ve evreninde dönen siyaset üzerinden gidiyor. Mesela Shingeki'de duvarların nasıl var olabildiği sorusunun cevabı, bir-iki karakter dışında hepsinden önemlidir. Claymore'da pek çok yan karakterin karakter gelişimi, yaptıkları, ölümü-yaşaması ''yomalar nasıl meydana geldi'' sorusunun önündedir. Tabi bunlar benim yorumum.
Beni pek etkilemedi Claymore karakterleri. Sürekli biri gidiyor diğeri geliyordu. Kaç kişinin numarası değişmişti. :D Bunların kaçında karakter gelişimi gördük? Bunların kaçı hikayeye etki etti? Hani hikayeye etki etme zorunluğu yok, karakterler üstünden giden bir manga diyorsan; tekrar aynı soruyu sormam gerek. Bunların kaçında karakter gelişimi gördük? Teresa gibi zaten göz önünde olan karakteri demezsen sevinirim. :D

Neyse Claymore benim hoşuma giden bir seri olsa da Snk ile aynı seviyede göremiyorum. Bir ara tekrar Calymore okuyup, tam fikrimi yazabilirim. Tamamını net hatırlamıyorum.

Hem SnK hem Claymore sever biri olarak karakter konusunda Claymore'u, olay örgüsü konusunda SnK'yı daha başarılı buluyorum. SnK'nin mangası yerine animesini takip ediyorum tabii.

Bunların kaçında karakter gelişimi gördük? Bunların kaçı hikayeye etki etti?
Pek çok karakter de karakter arcı oldu ve çoğunun da hikayeye etkisi oldu. Bırak karakteri direkt olarak hikayenin etrafında döndüğü tüm "Claymore Savaşçıları" konsepti total olarak seri sonunda bambaşka bir amaca, tavra ve kimliğe büründü. Karakterlere çok yakın plan giren bir seri değildi o doğru ama bu etkisiz olduğundan değil sadeliğinden geliyor.

Bir de bu kişide ne intiba yarattığı ile ilgili, senin intiban o şekilde ise birinin gelip aksini söylemesi çok şey değiştirmez çünkü algıda seçiçilik ya da kayıtsızlık baş göstermiştir zaten.

Belki dediğin gibi tekrar okursan fikrin değişir.

Bir de 155 sayılık oldukça dar karakter kadrosuna sahip, mistik bir evren bu görünen her karaktere bir arc yapılacak diye bir şey yok. Fakat önem arzedenlerin hemen hepsinde yaşandı bu. Eğer etkiye gelecek olursak sırf bir karakterin kritik bir anda verdiği bir karar tüm Claymore Organizasyonun yapısını değiştirdi. Ki böyle seri de 4-5 an daha yaşandı. O yüzden "etki" olarak bir sorun yok. Ha ama şu var Claymore spektaküler bir seri değil. Sade, düz biraz o yüzden sanki etki ya da ark yokmuş gibi gelmiş olabilir. Fakat yok değil. Onunda o tarz bir derinliği ve güzelliği var.

Fakat elbette günün sonunda, herkesin eserden aldığı kişiden kişiye göre değişir.

@Nabu

Claymore hakkında bazı sorularım var, acaba burada sorabilir miyim yoksa farklı bir konu mu açmamız gerekiyor? Sorum spoilerlı.

@Batman Who Laughs Soru güç ve skala ile alakalı değil de seri ve hikaye ile alakalı ise elbette olur. Yok öbür türlü ise anime manga er meydanında sormalısın.

Nabu' Alıntı:
O zaman yapıştır genco
biggrin.png
@Nabu Tamam o zaman başlıyorum. :D

1) Rafaela neden ve nasıl kardeşi ile birleşti, niye kardeşini öldürmedi ve Clare nasıl Rafaela ile bağ kurabildi?
The-Beauty-and-Power-of-Claymore.jpg

2) Riful öldükten sonra nasıl oluyorda farklı bir varlık olarak dirilebildi? Riful'un alt yarısı nasıl beyni olmadan yürüdü de sonra farklı ve daha güçlü bir Riful oluştu? ( Bu aklıma peygamberdevelerini getirdi çünkü dişi peygamberdeveleri erkek peygamberdeveleri ile çiftleşirken dişiler erkeklerin beynini ve kafasını yerler, erkekler beyinleri yenildikten sonra bile çiftleşmeye devam ederler hata dişi çiftleşmeyi sonlandırdıktan sonra bile, öff çok of topik oldu ya :D )
ea6336f837b9c1154bdea64c83e19571.jpg

( Gözleri de yok. )

3)Reneeye ne oldu, seri boyunca bir daha hiç göremedik.
ydvlmpzy7y451.jpg

4) Teresa nasıl geri dirilmeyi başardı?
maxresdefault.jpg

Moderatör tarafında düzenlendi:
4) Teresa nasıl geri dirilmeyi başardı?
Sadece bunu hatırlıyorum.
Hani bu Claymore'lar uyanış geçiriyor ya canavarlara.
Bu Claymore'lar yarı yaratık yarı insan oluyor. Ama Clara zaten Teresa'nın bir eti ile(hangi parçası hatırlamıyorum) Claymore olmuştu.
Bu yüzden de uyanışı da içinde yaratık olmalıydı ki bu da Clara için Teresa oluyor.

@Batman Who Laughs spoiler içine al mesajlarını bence.

Rafaela neden ve nasıl kardeşi ile birleşti, niye kardeşini öldürmedi ve Clare nasıl Rafaela ile bağ kurabildi?
Nedeni: Rafaela'nın bacısına sadakati
Nasılı: Rafaela, Isley ile savaşından sonra yaralanmış ve zayıflamış kız kardeşini görevi diyerek öldürüyor. Ancak bacısına sadakati sebebiyle onu terketmiyor. Ve tüm yaşam enerjisini Luciela'nın ölü bedenine aktarıyor ruh bağlantısı (soul link) yaparak. İki bacı birleşerek bitkisel hayat gibi bir şeye giriyorlar. Ancak daha sonra Clare bir şekilde Rafaela'nın zihnine dalıyor akabinde de dövüştüklerinde onu yendiğinde Rafaela'nın anıları da Clare'e geçiyor.
Teresa nasıl geri dirilmeyi başardı?
Clare, Rafaela'nın Luciela ile yaptıklarını gördükten ve de anılarına sahip olduktan sonra soul link nasıl yapılır kafasında bir şey oluştu. Ee zaten Clare'in içindeki yoma başından beri Teresa idi. O yüzden geçici olarak Teresa hayat bulabildi.

Riful öldükten sonra nasıl oluyorda farklı bir varlık olarak dirilebildi?
Bu çok bilinmiyor ancak o yaratık Dauf ile Riful'un aşkından ve ikisinin bu aşka engel olan Priscilla'ya ortak nefretinden dolayı soul link yaparak oluşturdukları bir varlık. Daha güçlü olma sebebi Dauf ile kaynaşmasından.

Reneeye ne oldu, seri boyunca bir daha hiç göremedik.
Valla bir gizem ancak son görüldüğü ana bakarsak , ölü olması muhtemel.

@Nabu

Sorularımı cevapladığınız için teşekkür ederim ancak bu Soul Ling tam olarak nedir?

Birde Riful hangi ara ölürken Dauf ile Soul Ling yapıp bu yeni Riful'ü oluşturdular?

@Batman Who Laughs

Burada da yazdığı üzere;

Ruh Bağlantısı iki Claymore'u içerir. Bunlardan biri uyanmış (awaken) olandır diğeri de insan ruhunu ona teslim edendir. Yani olay şu, Yoma güçlerini tamamıyla açınca geri dönüşün olmuyor ya , işte bu sana bağlanan 2. zihin sayesinde kontrolünü yitirmiyorsun.

Teresa sonrası jenerasyonda (Clare'in olduğu) 1 ve 2 numaralı ikiz kardeş claymorelar bunu yapıyorlardı hatırlarsan. Ancak bunun daha da ilerisine gidip tek beden de olunabiliyor. Rafeala ile Luciela da bunu yaptılar.

Soul Link için ayrıca iki tarafın birbirine tamamıyla teslim olmuş ve birbirini çok seven kişiler olması gerekktiği de gözlemlediğimiz bir doku bu konuda.

Riful ile Dauf'un olayı ise tam olarak Soul Link değil. Rafeale ile Luciela'nın oluşturduğu Yok Edici adlı yeni Antik Varlık, destroyer Rauf ve Riful'un ölü bedenleri ile buluşunca bir bakıma birbirleri için ağlayarak ölen Rauf ve Riful'un destroyer'dan gelen soul link tohumu ile son arzuları ışığında bilinçsizce bir araya gelmişlerdi ve birbirlerine karşı sevgileri haricinde diğer ortak güdüleri Priscilla'ya olan nefret idi. Bu sayede o varlık oluşabildi.

En azından benim teorim bu çünkü tek tek parçalara bakınca "Soul Link nedir" , "Riful-Rauf ilişkisi" , "Yokedicinin hikayesi ve parçalarının neler yaptığı, "Riful'un alt bedenin ortalıkta dolaşıyor olması" vs vs gibi.