Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Genel En Sevdiğiniz Indie Oyunlar

Ascalon

Ulak Baykuş
Ulak Baykuş
Indie oyunlar son yıllarda Steam gibi dijital satış platformları sayesinde dağıtımın çok kolaylaşmasıyla birlikte parlamaya başlayan oyunlar. Genelde küçük bir ekip ve düşük bir bütçe ile yapılan bu oyunlar genelde yaratıcılık(oynanış vb.) veya sanat yönüyle ön plana çıkıp oynayana eşsiz bir deneyim sunar. Bu başlıkta bu oyunları bizlerle paylaşabilirsiniz iki kelam edebilirsiniz. Önden ben başlıyayım.

tumblr_ouxx72tWQB1wx58zto2_540.gif

Pyre oynadığım en eşsiz oyun olabilir. Ağır edebi bir dil, eşsiz bir evren, duygusal anlar ve seçimler, visual novel ve spor oyunu karışımı diyebileceğimiz eşi benzeri bulunmayan bir oynanış birde üzerine eşsiz müzikler eklenince insanı kalbinden vuruyor. Çıktığı yıl çok ses getirememiş olması ise şahsım için çok üzücü.

tumblr_pbj59cCVgR1xtada1o1_500.gif

Miyazaki filmleri+Castlevania+Dark souls+Yaptığı işi aşk ile yapan bir ekip. Bu birleşimden eşsiz bir ürün çıkmaması neredeyse imkansızdı. Hollow Knight, Metroidvania türü için çıtayı o kadar yukarı taşımayı başardı ki bu saaten sonra gelecek oyunların işi çok zor.

Dead Cells

tumblr_ok1ds0a4bK1tah9pwo8_500.gif

Savaş, öl, baştan başla. İlk olarak zor oyunlar ararken beta aşamasındayken bulmuştum. Üstünden bayağı zaman geçti ve çıtır çerez olarak arada oynadığım ama sevdiğim bir oyun haline geldi. Hızlı bir rogulekike oyun için piksel tasarımı başarılı olmuş.

Dex

giphy.gif

Cyberpnuk atmosferini güzel yansıtmışlar ve hikayesi de güzel. Henüz bitirmedim ama oldukça hoşuma gitti.

The Vagrant

441227EDA2B5742C8CC50ED60377BB66D2F23031

Betasındayken aldığım başka bir oyun. 1.0 versiyonu yayımlandı ama henüz oynamadım. Oynadığım kadarıyla oyuna aşık olmuştum. Atmosferi beni oldukça içine çekti. Çok fazla pasif yetenek de içeriyor.

Adaylar

Aşağıdakiler pek oynama şansına sahip olmadığım ama daha fazla oynadığımda seveceğimi düşündüğüm oyunlar.

Transistor

1*6TJ8B5LrzxZYqoxSSoGlKw.gif

Sanat yönetmenliği şahane bir oyun. Sadece oyunun kendisini değil, müziklerini de satın aldım. Uzun süredir kütüphanemde bekliyor ve az oynadım ama gördüğüm azıcık kısım oldukça ilgimi çekti. Ne yazık ki oynanışın kendisi oldukça sıkıcı.

The Age of Decadence

capsule_616x353.jpg

Kombatın gerçekten ölümcül olduğu, bu yüzden kombat dışında pek çok çözüm yolu sunan, post-apokaliptik rol yapma oyunu. Bir süredir gözüm üstündeydi ve kış indiriminde satın aldım ama hala %75 indirimle 6 TL fiyatı. Seveceğimi düşünüyorum, farklı bir fikir.

Gözümü Üstüne Diktiklerim

Aşağıda yayımlanmasını bayağı merakla beklediğim oyunlar var.

EITR

Eitr-Gif.gif

Atmosferini gördüğüm andan itibaren aşık oldum. Çıkışını epeydir bekliyorum ama her sene erteleniyor. Bu kadar uzamış bir proje ya çok iyi olacak ya da çok kötü. Umarım hayal kırıklığına uğratmaz.

The Last Night

TLN_CabRoof_01_compressed.png

İki senedir listemde olan oyun. Muhteşem piksel tasarımı ve cyberpunk. İnsan daha ne isteyebilir ki?

DEAD CELLS

aef3878c7c4d57faa5d4eb3a8f075574.gif

Pixel Art - Rogue - Mizah - Yüksek Aksiyon bir araya gelince bu çok hoş oyun ortaya çıkmış. Taa beta safhasında iken satın alıp oynadığım ve epey keyif aldığım bir iş. Ancak söylemeliyim ki yeterince ödüllendirici değildi, bosslar çok zayıftı, oyun sonu tatmin etmeden çok uzaktı ve oyun sürekli düşman kesmek üzerine ancak düşmanlar yeterince yaratıcı değildi. Ve bazı silahlar gereksiz OP idi (Pek çok Ok türü ile tek seferde defalarca final boss a vardım rahatlıkla, oklar OP)

Ancak son güncelleme ile bunlar giderilmiş ve yeni modlar gelmiş. Nitekim f/p olarak hala piyasadaki en iyi indielerden biri. Easter Eggleri ve mizahi yönü de cabası.

OWLBOY

51b58298ef7d12f870d2f561e04abaf7.gif

Shoot'em up ve shooter tarzı indieleri ben genelde sevmezdim (Cuphead'e bulaşmama sebebimdir). Ancak Owlboy uçma hissi ile bunu kombine ediş şekli ve sanat dizaynı o kadar hoştu ki bayıldım. Üstelik çocukluğumda oynadığım 3 Vikings oyunundaki gibi karakter değişmeli çok karakterli gidişatını da sevdim. Tek sorun bu kadar hoş bir alternatif evren ve derin bir evren tasarımına bu kadar kısa süren ve bu kadar kolay bir oyun yapılmış olması heleki oyunun yapılmasının 11 yıl sürdüğünü düşünürsek. Yine de çok çok beğendiğim bir işti. Better than Ori !

FIREWATCH

tumblr_o34yai33PG1rzm1e7o1_500.gif

4-4.5 saatlik kısa bir sürece sahip ve aksiyon yok. Karşınıza çıkan seçeneklerde birden fazla alabildiğiniz karara bağlı olarak ıssız bir ormandaki bir yangın bekçisi olarak yaşadığınız gergin ve sürükleyici bir kaç günü (hatta haftayı) 4 küsür saate sığdırıyorsunuz ve sizi abondene eden bir son var. Fakat bu son sanki devam edebilirmiş gibi de bir havası var vs vs.

Çok eğlenmiştim, çok hoşuma gitmişti. Cidden kesinlikle oynayın.

Veeeeee

HOLLOW KNIGHT

Qv34DBY.gif

Oynadığım değil en iyi indie, değil en iyi platform, değil en iyi rpg, direkt en iyi oyun. Karakter dizaynları, Geniş Lore'u, mitolojisi, Dark Souls, Miyazaki, Böcekler Alemi, Pantheonvari Mitolojik temayı, rpg ve platform elementlerini, mükemmel kombat dizaynını hepsini bir araya getirmiş üzerine de tamamen el çizimi level dizaynı ve animasyonlarını eklemiş onun üzerine de unutulmaz karakterler ve müzikler koymuş. Konuyu açan @Ascalon kardeşimin dediği gibi çıtayı çoook yükseğe çektiğine inanıyorum.

Estetik kaygısı ile hardcore gamerlık (zira kendisi zor bir oyun) böyle güzel mi birleşir ? Birleşiyormuş demek ki :D

Ayrıca yapan firmanın çok küçük oluşu buna rağmen çok az kâr amacı gütmeleri ve oyunun burada saydığım tüm oyunlardan çoook daha büyük ve çoook daha uzun sürmesine rağmen diğerlerinden ucuz olması ve gelen 5 DLCsinin hepsinin süper eklentilerine rağmen ücretsiz olması da oyuna hayranlığıma ayrı bir boyut katıyor.

Mark of the Ninja

5hZO.gif

üstte bahsedilen Transistor ve birçok kişinin oynadığı Don't starve oyuncularının yapımcısı olan Klei'nin bana göre en sağlam oyunu. stealth sevenlerin kaçırmaması muhteşem bir oyun. Benim en sevdiklerimden.

Journey
GrizzledAntiqueIchneumonfly-small.gif

ABZU
2ac7fb97cd875dca2833bd99c961c9d8.gif

Aklıma bu ikisi dışında hiçbir şey gelmedi şuanda.

İkiside belirli bir hikayesi olmayan dünyasında kaybolabileceğiniz çok güzel oyunlardandır.

Not: ABZU'yu kesin oynayın

Bastion

tumblr_nc9mjcujMq1rbijdfo2_500.gif

Yukarıda yazılmış olan Transistor oyununun yapımcısının ilk oyunu ve onu piyasada saygı değer bir ismi dönüştüren yapıt. Oyun inanılmaz bir hikaye anlatımına sahip. İlk girişte kendini sanki bir hikaye kitabıymış gibi sunuyor, oyuncuyu bir hikayeci karşılıyor. Hikayeci size derin ve duygusal sesiyle hikayeyi anlatırken oyunun renkli ve özgün sanatsal stili ile melankolik müzikleri sizi oyunun dünyasının ve hikayesinin içine çekiyor. Oyuna odaklı olarak içinde kaldıkça ve oynadıkça, oyunun mitolojisi kendisini size açıyor. Başta kıyamet-sonrası hayatta kalma hakkında gibi duruyorken, oyun kendi mitolojisini size açtıkça, oyunun; yalnızlık, pişmanlık, umut, çaresizlik ve olanları kabul etme hakkında olduğunu görüyorsunuz. Oyunun bir bütün olarak verdiği deneyim fantastik.

Oynamamın üstünde yıllar geçse ve kısa bir oyun olsa da hala aklımda kalmış, favori oyunlarımdan birisi. Üstüne üstlük Folktronica ve Downtempo tarzında, oyunun vermek istediği bütün hisleri veren, yaratıcı ve çok iyi müziklere sahip. Oyunu oynamayan veya oynamayı düşünmeyen kişilere bile dinlemelerine kesinlikle öneririm.