Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Final Space

Ascalon

Ulak Baykuş
Ulak Baykuş
Final Space Tbs kanalı için hazırlanmış bir drama ve komedi, uzay opera animasyon şovudur. Şov bağımsız bir internet sinemacısı olan Olan Rogers tarafından yaratılmıştır. Seri Garry adlı bir mahkum astronot ve onun sevimli uzaylı arkadaşı Mooncake'in gözünden "Final Space" in gizemini çözmeye çalışan ikilinin galaksiler arası maceralarına odaklanıyor. Seri 2018 yılında yayınlanmış ve ilk sezonu 10 bölüm sürmüştür ve uluslararası netflix şovu olarak tanıtılmıştır. İkinci sezonun 2019 başlarında geleceği söyleniyor.
tumblr_p68e1mLfVo1sksryco1_500.gif
Şovdan bahsetmem gerekirse çizim tasarım olarak son yılların Adventure Time ile trendi olan CalArt çizim stilini kullanıyor. Kadrosunda Conan O'brien', David Tennant, Ron Perlman gibi güzel isimler bulunuyor. Hikaye ve temaya gelirsek Rick and Morty, South Park gibi absürdizm içersede bunu olabildiğince minimumda tutan bir yapım. Olaylar ve karakterler daha oturaklı ve sonuçları var. Keza bölümler episodik değil sezona yayılmış belirli bir hikaye anlatımı var. Pek çok uzay komedisi gibi Otostopçunun Galaksi Rehberi'ni ve Futurama'yı model aldığını söyleyebilirim yer yer draması komedisinin bayağı bir önüne geçiyor ama her şey tadında. Kozmik umursamazlık ve 3 boyutun ötesi gibi ilginç temaları olsa da yeteri kadar derin irdelenmiş hissettirmiyor bu yanı kötü. Güzel göndermeler ve popüler kültür parodilerde içeriyor. Orta şeker cool bir şov boş zamanınızda bir bakmanızı tavsiye ederim.

İzledim, beğendim. Biraz yüzeysel ve çok cilalanıp parlatılmış bir duygu seli durumu söz konusu ancak yine de animasyonları, karakterleri ve müzikleri ile izlenimi çok hoş bir seri. 2. Sezonu bekliyorum.

Kısa bir süre önce izlemiş olduğum ve son bölümler hariç sıkıla sıkıla, "ARTIK BİT!" diyerek izledim seriyi. (Son bölümlerde sıkılmamış olmam o bölümlerin de vasatlığını değiştirmiyor.) Karakterler aşırı silik, çok rahatlıkla unutabileceğiniz derecede sıradan karakterler. Ana karakter daha önce de farklı yapımlarda karşılaştığımız bir tipleme, aptal ama her zaman şansı sayesinde k*çı kurtaran, sürekli boş konuşan bir eleman. Aşık olduğu kadın da bir o kadar klişe. Olay örgüsü derinleşmiyor, karmaşıklaşmıyor, son ana kadar fazla yüzeysel ve tahmin edilebilir kalıyor. Yer yer senaryoya derinlik katmaya çalışmış ağabeylerim ama pek başarılı olamamışlar maalesef. Komedi ögelerinin de pek bir komikliği olmadığını söylemem gerek. Nereden tutsam elimde kalıyor bu kısacık seri.

İyi bulduğum yönlerini saymam gerekirse eğer;
-Fena olmayan çizimler
-Klişe olsa bile yer yer eğlendirmeyi başaran KVN karakteri

İzleyeli bir-iki ay oldu.

Bulduğum en büyük eksik, komedi yönünün çok çok hafif kalmasıydı. Tamam güldüğüm sahneler oldu. Ama bu tarz bir serinin beni daha çok güldürmesini beklerdim. Kumaşı belli sonuçta.

Bunun haricinde, müzikleri ve animasyonları iyiydi. Kalite olarak, Rick & Morty klasına yakındı. Animasyonlarına denk diyebilirim. Müzikleri bir-iki tık daha kötüydü.

Duygusallık katmaya çalıştıkları yerlerde, kimi zaman hüzünlensem de, komedisi ile aynı düzey de bir hüzünlenmeydi bu. Tam olmamış yine. Tabii bunda, önünde çok uç bir örnek olmasıyla da ilgisi var. Bkz; Rick & Morty. İnsan ister istemez karşılaştırıyor, ne yapalım. :D

Sonlara doğru artan aksiyonu ve işin içine giren diğer fantastik unsurlar da seyir zevkini arttırmadı desem, yalan olur. O konuda başarılıydı. Finali için konuşmak gerekirse, nötrüm. Zaten ikinci sezonun geleceğini hemen anlıyor insan.

Genel olarak iyi ve seyir zevki yüksek. Ama yaşatamadığı duygular yüzünden, biraz sıkıcı oluyor ve monotonlaşıyor yer yer.

2. Sezonu bitirmek üzereyim. Bazen plot adına çok fazla gereksiz bölüm yapıldığını 3. sezon için zaman kazanıldığını düşünüyorum. Bir de aynı şeyleri tekrar tekrar yaşatıyor olmaları biraz sıktı, daha büyük ve daha eğlenceli düşünmeliler. Yeni sezonun başları aşırı bel altı başladı hem de gereksiz bel altı mizahı ile, onu azaltmışlar ilerleyen bölümlerde.

Ancak yeni karakter kadrosu harika ve epey eğlenceli. İlk seride AI olarak çok sevdiğim ve bu seride de metale, mekaniğe bürünen H.U.E karakteri favorim :D

Seri Netflix ile işbirliği içinde olsa da, Amerika'daki yayın hakları TBS'de ve TBS , WB tarafından satın alınınca şov iptal edildi. Şovu, Netflix'in satın alması bekleniyor aksi halde sonunu göremeyeceğiz. Bu üzücü.

Ancak 3. sezon o kadar tiksinç ve de gereksiz edgy idi ki. Bir yandan da "oh be" çekmedim değil.
Bir de aynı şeyleri tekrar tekrar yaşatıyor olmaları biraz sıktı, daha büyük ve daha eğlenceli düşünmeliler.
Şunda da çok haklıymışım.