Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Spoiler GTA Oyunları Genel Tartışma ve Paylaşım Başlığı

Nabu

Ulu Baykuş
Yönetici
Ulu Baykuş
GTA Oyunları ile ilgili genel tartışma ve paylaşım başlığıdır. Oldukça popüler oyunlar. Yakında da remastered halleri gelecek. Ben de konusunu açayım dedim.

R8RY.gif

Şu an Rockstar Games ansızın GTA 6 Trailer'ını paylaşsa bütün oyun camiasını yıkacak türden bir oyun serisi. Hiç sevmediğim bir türe bile sahip olsa GTA 5'i 3 kez bitirdim hatta 4. de yolda xd. GTA 6'da gerçek hayattan rastgele bir kişiyi oynayacağımıza dair bir teorim de var. Fazla söze gerek yok. Kaliteli yapımdan harika bir seri.

GTA 6 Vice City'de geçecekmiş sanırım. Güzel, ben Vice City havasını çok seviyorum. Onun dışında, bence GTA 6, 2022'den önce çıkmaz. Şu GTA remasterları nasıl olacak onu merak ediyorum. Mobile de çıkacağı için beklentimi düşürdüm.

Ha bu arada, eğer hala GTA Trilogy oynamadıysanız, şimdi tam zamanı. Rockstar kendi launcherında oyunlarına zam yapmış. Steam'de de zam gelebilir
bilinmeyen.jpeg

GTA4'ü bitiremeden kaldırdım PC'den. Bitiremediğimden değil, istemediğimden çünkü çok sıkıcı, çok kopuk, çok motivasyonsuz bir oyun yapmışlar.

Bu video da tam benim düşündüklerim söyleniyor. Sonunu youtube dan izleyip öğrenirim artık. Çünkü oynayarak keşfetmek istemeni sağlamıyor oyun. "Ee Niko'ya ne oluyor yani ne yapacak bu çocuk kısa kes" diyorsun bir yerde ve oyun kısa kesmiyor.

GTA SA için genelde gereksiz uzun ve çok fazla yan görev ve de PvE etkinliği dolu derler. Yani makro oynanış ile mikro oynanış çok birbirine kaynar denir. En büyük eleştirisi budur. Ve gerçekten bazı görevlerden sıtkım sıyrılmıştı SA'da ancak Steam istatistiklerine göre;

GTA 3 ve GTA Vice City = 26şar saat oynamış ve bitirmişim.
GTA SA= ( sadece 2-3 yan görev eksiği ile) 44.5 saat oynamış ve bitirmişim.

GTA 4'ü ise 86 saat sonunda PC'imden kaldırdım ve hala karakterimin hikayesinin gidişatına dair en ufak bir fikrim yoktu. İşin kötüsü GTA4'ün haritası , San Andreas'ın yarısı kadar. Ve oyun içinde yapabileceğin yan aktivitelerde San Andreas'ın yarısı kadar. Ona rağmen GTA SA benden en fazla 44.5 saat çalabilirken. GTA4 86 saat sonunda bana bir halt vermedi.

Kötü oyun değil ama hayal kırıklığı idi.

Tam da çıktığı dönemin "Karanlık ve edgy olan daha makbuldür" (Bknz The Dark Knight, Prestige, Twilight, Quantum of Solace, The Wrestler vs vs) akımına kapılmış ve potansiyelinin çok çok altında kalmış.

En iyi kombat ve çatışma hissiyatına, en gerçekçi ve hissiyatı oturaklı fiziğe ve de en iyi premise'e sahip GTA idi oynadıklarım arasında ama sonrasında. Oynadığın her 1 adet ana hikayeye dair görevin ardından 9 tane de zaruri yan görev oynama olayı olması beni boğdu.

Bir de baş karakterin gösterilen 3 motivasyonu var ancak hepsi birbiriyle çelişiyor.

Motivasyon 1 = Savaş döneminde uğradıkları ihanetin öcünü almak
Motivasyon 2 = Amerikan Rüyasını gerçekleştirip suç dünyasında basamakları tırmanarak daha da çok para kazanmak
Motivasyon 3 = Kendisine bakan, annelik yapan kuzeni Roman'ın annesinin emaneti olan kuzenine sahip çıkmak.

1. motivasyon diğer ikisine bir fayda etmiyor.Sadece 2. motivasyonu için gerekli olan sürekli daha nüfuslu insanlarla tanışması konusunda bir itiş sağlıyor.
2. motivasyon ile gelen zenginlik 3. motivasyona iyi hizmet ediyor gibi düşünsek de Kuzeni Roman'ın bu yüzden 2 kere ölümden döndüğü düşünülürse pek de etmiyor. 2. Motivasyon 1.'ye yardım ediyor çünkü aradığın adamları bulma şansın daha nüfuslu kişileri tanıdıkça artıyor. Ancak bu kadar. Kazandığı bunca paranın 1. motivasyona bir katkısı yok. Hatta para kazanmasının bu oyunda hiç bir anlamı yok çünkü bir bok yapamıyorsun bu parayla.

3. motivasyon ise diğer 2 motivasyonu ile de çelişiyor. Yani madem olayın suç dünyasına karışaraktan intikamının hedefindekini bulmak o zaman neden Roman'ın yanına gidiyorsun ? Neden onu buna dahil ediyorsun ?

Ve en kötüsü de Niko'nun neden bu 3 ana motivasyona sahip olduğu hiç bir zaman net bir biçimde aktarılmıyor.

1.si için Savaş Travması desen. Oyun içinde Niko savaş travması olan biri gibi davrandığı çok çok az yer var. Aksine oyunda gördüğümüz en zeki, en gözlemci, en doğru tespitlerle gelen, en nazik neredeyse mükemmele yakın birisi (zaten sorunlardan biri de bu).
2.si için Hadi kısaca "Açgözlülük" desek çok genelleştirerek. O zaman niye intikam ?
3.sü için Hadi gönül borcu desen o zaman 1. ve 2. ile işi ne ?

Saaaaçmaaaaa !

Bu saçma olduğu yetmezmiş gibi Niko ve ana hikayeye dair görevlerin arasına o kadar fazla filler giriyor ki bir süre sonra Niko kim ? Liberty City de neyin nesi ? Ne Roman'ı ? falan oluyorsun. Karakterleri gram önemsemiyorum.

GTA SA'da yan karakterin yanının bile bir etkisi vardı. GTA VC'de Lance'in zaman içinde giderek değişimi içimizi burkuyordu. Burada ise kim Niko için ne kadar önemli ? Ya da önemli mi ? Hatta biz oyuncu olarak Niko'yu umursamalı mıyız ? Nobody knows.

Çok iyi bir gameplay'i bile yanlış hikaye/plot ve de sıkıcı görev dizaynının nasıl da bok edebileceğine güzel bir örnek olmuş.

GTA Trilogy (orijinal) yakın zamanda mağazadan kaldırılacak diye söylentiler yayılmaya başladı. Alacaksanız tam zamanı!

Edit: Kaldırılmış ;(

Moderatör tarafında düzenlendi:

Oyunların modlanmış hali daha iyi gözüküyor ahuashdauhsdajh :D Berbat bir yenileme, olmamış.

Şu anlık fiyat böyle.
247411589_2698560313782858_4485810418687004915_n.jpg

Oyunlar normalde GTA 5: Enhanced Edition'un yanında verilecekti, sonradan böyle tek pakette satmaya karar verdiler :D Rockstar'ın ne kadar paragöz bir şirket olduğunun başka bir kanıtı daha :D

GTA4'ü bitiremeden kaldırdım PC'den. Bitiremediğimden değil, istemediğimden çünkü çok sıkıcı, çok kopuk, çok motivasyonsuz bir oyun yapmışlar.
Hocam ben de bugün tekrar indirdim. Belki bu sefer zevk alırım diye. Yok abi yok, oyun inanılmaz sıkıcı geliyor bana. 4 saat oynayıp kapattım. Bir de optimizasyon sorunu çileden çıkarttı. Ama çok sevdiğim bir yanı var. O da bu. Fan kitlesi de inanılmaz kanser. Doğru düzgün sohbet edip, neyi beğendiklerini soramıyorsun. Hatta geçen Facebook'da şöyle bir post görmüştüm :D
resim_2021-11-01_193927.png
Abi adamların oyunu övdüğü şeye bakar mısınız :D?

Bu oyunda bu kadar abartılacak ne buluyorlar anlamıyorum..

Oyunun fiyatı 5 TL bile olsa ben yine de bu oyunu satın almam. Her şeyden önce Rockstar'ın bu işi bedava para kazanmak için yaptığı çok bariz. Hiç umursamıyorlar. Onu geçtim, oyun Steam'de yok?? E hal böyle olunca, yani beni düşünmeyen bir firmadan oyun almak yerine korsan indirmek çok daha mantıklı geliyor. Ki ben oynamayacağım bile. Şu zamanda o oyunları oynamak acayip kanser. Zaten eski forum mesajlarımda da oyun eğer değişmezse oynamayacağımı söylemiştim. Rockstar sadece tek bir tuşa basarak para kazanacağını düşünüyor. Yazık, çok yazık.

Edit:
Adamlar oyunu doğru düzgün bile çalıştıramamışlar :D Ulan şu oyunlar nasıl PS5'de kasıyor :D Gerçekten acayip fazla güldüm. Bari buna emek verseydiniz :D

Moderatör tarafında düzenlendi:
GTA 6 geliyormuş sanırım.
Hocam Rockstar yeni bir GTA oyunu üzerinde çalıştıklarında twitter'da açıklamıştı. Ancak GTA 6'dan mı yoksa GTA: SA VR'dan mı bahsediyorlar bilemem. Ancak eski GTA'lar gibi olmasını beklemiyorum ben. Yine de hayırlısı diyelim :D Her ne kadar şirketten nefret etsem de oyunlarının iyi olduğunu (çoğunun) kabul ediyorum. Ortalamanın üstünde bir oyun olacağı kesin.

Enis'in videosunu izledin mi? O gerçek olduğunu düşünüyormuş çünkü kodlarını falan da paylaşmışlar, yeni şeyler falan varmış bazı ibareler varmış GTA 6'nın geliştirme sürecine yönelik.
Enis Kirazoğlu izlemeyi bıraktım ben :D Ama gerçekte olabilir yani, belli olmaz. Bir de şimdi youtube'da gördüm GTA 6 sızıntıları olan videoları siliyorlarmış galiba... Kıllandırdı biraz :D Hadi hayırlısı.