Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Joker (2019) Genel Sohbet ve Paylaşım Başlığı

Nabu

Ulu Baykuş
Yönetici
Ulu Baykuş
Son dönemin en çok konuşulan filmlerinden biri olan Joker hakkında geyik burada dönüyor. Lütfen spoiler butonunu kullanınız.

Abartıldığı kanısındayım. Dün izledim yazısını umarım pazartesi yazabileceğim.

Kimlik oturtamamış, gereğinden fazla uzun ve bir sürü ana hikayeye etki edemeyen yan hikayeye sahip tamamen oyunculuk ve renk paleti kalitesinden ibaret bir iş.

Kötü değil ama çok öyle "woooah" ya da matah bir yanı da yok. 2. Logan sendromu diyorum abartanlar içinde.

Filmi izlemedim ama işlediği konular hakkında çok fazla tartışma var. Kimisi sosyal konuları çok iyi işledi derken, kimisi bayağı eleştiriyor. Nasıl olursa olsun, tartışma yaratan bir film oldu.

Heath Ledger jokerinin deliliğinden kaynaklanan bir zekası vardı. Olayları kendi kurguluyordu. Bu jokerse kendi pek birşeye etki etmedi bence. En azından bilinçli olarak. Sadece sembol oldu. Heath ledger'den sonraki en iyi joker olabilir ama ondan daha iyi değil bence şu anda.

Heath Ledger Joker'in Joker olduğu zamanı yani Batman'in düşmanı olduğu zamanı iyi oynamıştı.Joaquin Phoenix abimiz ise Joker'in nasıl Joker olduğunu iyi oynamış. Arada fark yani. Bir de olaylara nasıl etki edilmesi bekleniyordu ki gidip Batman'in çocuk haliyle mücadele edecek hali yok

Heath Ledger Joker'in Joker olduğu zamanı yani Batman'in düşmanı olduğu zamanı iyi oynamıştı.Joaquin Phoenix abimiz ise Joker'in nasıl Joker olduğunu iyi oynamış. Arada fark yani. Bir de olaylara nasıl etki edilmesi bekleniyordu ki gidip Batman'in çocuk haliyle mücadele edecek hali yok
Halkın ayaklanmasını yönetmesi gibi. Joker'in tek düşmanı Batman olmak zorunda değil zaten ondan bahsetmedim.

Halkın ayaklanmasını yönetmesi gibi. Joker'in tek düşmanı Batman olmak zorunda değil zaten ondan bahsetmedim.
Anladım ne demek istediğini ama zaten başından beri Joker'in dram yüklü hikayesini izledik hiç öyle plan yapıp Batman'i aklayabilecek bi Joker senaryosu ve profili yoktu. Adam kendisine verilen rolü hakkıyla oynadı

Cumartesi 2. kez gittim filme. Referans aldığı filmlere bakıp gittim özellikle, mantıklı bir değerlendirme yapabilmem için.

Son yıllarda doğru düzgün film izlemediğimi fark ettirdi Joker. Öyle oha başyapıt seviyesinde olmamasına rağmen beni ilk izlediğimde feci etkiledi. Biraz üzerine düşünüp eksikliklerini bulmaya başlayınca daha sağlıklı değerlendirme fırsatı buldum. Bakış açısının ne kadar zevkleri etkilediğine de değinmeden edemeyeceğim.

Ben iyi bir sanat yönetmenliği ile çoğu hatayı görmezlikten gelebilen biriyim. Eğer film görsel veya biriciklik bakımından bana bir şey sunmuyorsa hataları daha fazla gözüme batabiliyor. Aynı zamanda bir filmin aşırı basit oynayıp, 1-2 hatayla başyapıt değerlendirmesi yapmaya da oldum olası gönlüm el vermedi.(Kimi no na wa gibi) O yüzden hatalarını matematiksel olarak baz alıp puan düşürerek bir değerlendirme yapabilen biri hiç olamadım. Beni etkilerse bir yapım niye etkiledi acaba diye düşünüp, iyi yaptığı şeyi ne kadar iyi yapmış ve göze batan kötü yaptığı şeyi ne seviyede kötü yapmış onu düşünür oldum hep. O yüzden gidip tengen gibi hataları bolca olan bir yapıma 10 verip, monster gibi bir yapıma da 9 verebiliyorum.

Neyse fazla uzatmadan demem o ki joker benim için 80 puana sahip bir film oldu. İlk izlediğim bu 85-86lardaydı bu arada. Evet insanların övdüğü kadar iyi bir film değil, yada şu an bir eleştirmen tayfasının gömdüğü kadar kötü bir filmde değil. Çok iyi olmayı bir iki yeriyle kaçırmış bir film gözümde, başyapıta yaklaşamıyor bile zaten. Ama şunu demeden geçemeyeceğim bu tadı lütfen korusun warner bros zor değil yani bunu yapmak. +18 film ile jlyi geçebiliyorsun ve önünde çok iyi kadroya sahip bir Batman filmin var. Jokerde tarif edilen gotham şehrini çok sevdiğimi de belirtmek isterim. Bak senden başyapıt asla beklemiyorum, gişeye oynuyorsun elinde sonunda. Çocuksu olmadan veya bvs gibi de fazla emoya kaçmadan joker gibi bir iki yerde dişe dokunur filmler yap be ya zor değil.(biliyorum okuyorsun bunları wb)

Moderatör tarafında düzenlendi:
Gerçekten çok güzel bir film olmuş. İnsanın cebindeki parayı araklamak için yapılmış basit bir çizgiroman filmi değil. Bir teması var, değindiği sorunlar var ve işin en güzel yanı orijinal bir şey çıkarmış. Teknik detayları falan filan şu an pek umurumda değil. Sırf böyle bir platformda bu kadar çok toplumsal sorunlara değinmeyi başarmış olmasından dolayı tebrik ediyorum. Çok uzun süredir bu uyduruk, kapitalist sektörde böyle bir film çıkmamıştı.

Son yıllarda çıkmış diğer hiçbir çizgiroman filminin dünyaya bir katkısı yok, izleyene kattığı bir şey yok. Güldür, eğlendir geç şeklindeki çıtır çerez şeyler veya aynı şeyin karanlık atmosferli halleri. Joker bu konuda farklı bir şey yapmış. Abartılmamış bir film. Çizgiromanlardan ayrıldığı noktalardan şikayet edenler olursa da şimdiden diyeyim, iyi ki ayrılmış.

Dün @Nabu ile bazı şeyleri konuştuktan sonra bir film olarak belli eksikleri daha belirgin hale geldi. Ancak kişisel fikrim, sektörün içindeki yerinin hala değerli olduğu. Şahsen bütün MCU'yu bu filme değişmem. Son 5 yılda çıkmış bir tane bile böyle düzgün çizgiroman filmi yok. Nolan üçlemesi ilk filmde biraz hayatın değeri vb. işine değiniyordu ama o da eninde sonunda bir şey katmadı. Dediği şeyler baskın ideolojinin tekrarları oldu. Üçüncü filmde Bane'in planıysa zaten, eh yani, Bane'in savunduğu her şeye bir ihanet. Sonuç olarak polis devletini desteklemekten öteye geçemedi. Kara Kobra Şövalye Yükseliyor ideolojik olarak aşırı sorunlu bir film.

Düşününce, Watchmen ve V for Vendetta'dan beri toplumsal sorunlara değinen bir çizgiroman filmi görmemiştim. Bunlarla aynı kategoride tutmam çünkü hem film olarak eksikleri hem de mesaj olarak çelişkileri var.

Trajedi vs. Komedi olayı misal. Toplum tarafından dışlanmış bir karakter var, devlet ona desteğini kesiyor, etrafındaki insanlar tarafından kandırılıyor, idolü olarak gördüğü TV programcısı onu kullanıyor ve her şeyden önce adam yoksulluk içinde yaşıyor. Ancak annesinin aşırı psikolojik sorunları olan birisi olduğunu öğrenmesi ve Wayne'in babası olmadığını anlaması bu olayla çelişiyor. Toplumsal sorunlar temasını değiştirerek bir komedi haline getiriyor. Buna rağmen filmin sonunda ekrana karşı kızgınca bağırması ve toplum tarafından terk edildiğinden bahsetmesi hala aynı temanın devam ettiğini gösteriyor. Zaten isyan falan da bunu destekliyor. Ancak ve ancak bu çelişkiler filmin mesajına köstek oluyor. Daha iyi yapılabilirdi.

İşin diğer bir yanı, annesi için narsist teşhisinin de konulmuş olması. Narsist kişilik bozukluğuna sahip kişiler tamamen benmerkezlidir ve filmde gösterildiği gibi "Wayne iyi adam bize bakar reöreröe" diye sayıklamazlar. Bu bozukluk aynı zamanda ömür boyu kalıcıdır. Yani ya film bilerek konulan teşhisi bulandırmak istemiş ya da bu konuda bilgisiz. Nabu ile dünkü konuşmamızda filmin olayları bulandırarak çok garantici oynamasından bahsetmişti. Bilinçli yapıldıysa, bu da o örneklerden birisi. Bu kadar garantici olmamalıydı.

Ben baya beğendim filmi. Nabu'nun uzun yorumunu tam okuyamadım çünkü dağıldım, çok heyecanlı yazmış, ama anladığım kadarıyla koyu batman hayranı olarak o beğenmemiş. aslında bu film batman fanlarına yapılmamış bence. hatta comic fanlarına bile yapılmamış. benim gibi konuya sadece genel kültür olarak vakıf olan insanlara yapılmış daha çok. o yüzden fikir ayrılıkları olması normal.
bu arada popüler olan her "maske"yi protesto sembolü haline getirmelerine de bayıldım(!!!). film de tam bu bozuk psikoloji üzerine kuruluydu zaten. :D

Ben baya beğendim filmi. Nabu'nun uzun yorumunu tam okuyamadım çünkü dağıldım, çok heyecanlı yazmış, ama anladığım kadarıyla koyu batman hayranı olarak o beğenmemiş. aslında bu film batman fanlarına yapılmamış bence. hatta comic fanlarına bile yapılmamış. benim gibi konuya sadece genel kültür olarak vakıf olan insanlara yapılmış daha çok. o yüzden fikir ayrılıkları olması normal.
bu arada popüler olan her "maske"yi protesto sembolü haline getirmelerine de bayıldım(!!!). film de tam bu bozuk psikoloji üzerine kuruluydu zaten. :D
Nick'i tanıyorum o yüzden "genel kültürü yüksek olma" ve yazım hatalarını bir şaka olarak değerlendireceğim.

Güldüm, Utkan abi gelince daha çok eğleneceğimi düşünüyorum.

giphy.gif

Nick'i tanıyorum o yüzden "genel kültürü yüksek olma" ve yazım hatalarını bir şaka olarak değerlendireceğim.
Güldüm, Utkan abi gelince daha çok eğleneceğimi düşünüyorum.

giphy.gif
Hiç anlamadım ne niyetle konuşuyosun. Kim olduğunu da çıkaramadım. Yazdığım şey "genel kültür düzeyinde bilen". Yani derinlemesine bilmeyen. Nabu buna niye itiraz etsin adam batman gurusu ve filmi pek beğenmemiş işte. Ben az biliyorum ben beğendim.

Ama senin nesnesi yüklemine uymayan cümlene bakılırsa, ben batman veya comic hakkında baya baya genel kültür ötesi bi bilgiye sahip oluyorum. Iyiymiş. B-)

Yok sanki tanıcam ya. Çok tanıdık geldin bana şu an. :)

Moderatör tarafında düzenlendi: