Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Kahramanbaykuş Film İzleme Topluluğu - Transcendence

LuLu

Civciv Baykuş
Çaylak Kullanıcı
Kategori
Yabancı Filmler Bilim - Kurgu

Yönetmen
Wally Pfister

Yapım Yılı
2014

Oyuncular
Johnny Depp, Rebecca Hall, Morgan Freeman, Paul Bettany, Cillian Murphy, Kate Mara, Cole Hauser, Clifton Collins Jr.

Konu
Dr. Will Caster, büyük buluşlar yapmış, şimdilerde ise bir önemli yapay zeka projesini yürüten bir bilimadamıdır ve bu nedenle teknoloji karşıtı birtakım radikal grupların tepkisini çekmektedir.

Nihayetinde bu kişilerin istedikleri teknolojik yardımı yapmadığı için bir terörist grubun saldırısına uğrar ve cinayete kurban gider. Kendisi gibi bilim adamı olan eşi Evelyn, Will'in beynini gelişmiş bir süper bilgisayara entegre eder. Will'in bedeni ölmüştür ama beyni eşiyle yeniden iletişime geçer.

Dahası Will, bağlı olduğu bilgisayardan internet aracılığı ile tüm dünyayı yaklaşan terörist tehlikeye karşı uyarmaya başlar. Fakat terörist grup Will'in hala hayatta olduğunu fark edince, süper bilgisayarı yok etmek için harekete geçerler.

Filmi dün akşam izledim, beğendiğim noktalar olmakla birlikte beğenmediğim şeyler de var.

Filmin başlangıçta nereye doğru ilerleyeceğini, Will'in bilgisayarla bütünleşeceğini tahmin etmek kolaydı, sonrasında Evelyn ve Max'in onu durdurmaya çalışacağını da. Ama işlerin bilim kurgudan bu kadar uzaklaşıp fanteziye kaymasını beklemiyordum.

Filmin senaryosunu karakterler açısından çok zayıf buluyorum, daha biz karakterleri tanıyamadan olaylar başlıyor. Oysa ilk yarının ben yavaş geçtiğini düşünüyorum, o kısımlarda karakterlere odaklanılabilirmiş.

Will'in karakterine ve geçmişine dair daha çok şey bilmemiz gerekirdi. Will'i yapay zekaya aktarma işini başlatan etken aşk iken bu ilişki hiç işlenmiyor. Will sanal ortama geçtikten sonra zaten o aşkı göremiyoruz da.

Şu terörist örgüt çok fazla sırıtıyor, bunlar hiç olmasaymış, Will hastalıktan vs. ölseydi de olurmuş.

Puanım 10 üzerinden 6. :)

Sinema 2 saatlik bir maraton işlenebilecek bir ana konu olurken esas konuyu dağıtmadan bir kaç yan konuyada yer verilebilir. Bu filmde ise bir çok yan konu mevcuttu. Hal böyle olunca filmde kopukluklar atlamalar olduğunu söyleyebilirim. Şimdi bunları biraz ele alalım.

Birincisi terörist grup filme çok hızlı girdi eş zamanlı bir çok şehirde eylem gerçekleştirdi. Böylesine bir operasyonu ancak profesyonel bir kadroyla gerçekleştirebilecekken bir bakıyoruz ki terörist grubun lideri Will’in eski öğrencisi çıkıyor. Kapasitelerinin çok üzerinde performans göstermeleri hack olayları ve en önemlisi teknolojinin getireceği felaketlere odaklanıp, kaynağı yok etme düşüncesini amaç edinmeleri. Bir kaç öğrencinin durup burada bir yanlış var hadi silahlanalım bu işi sonlandırıp yok edelim kafası sırıtmaktan ziyade absürt.

İkincisi Beyni bilgisayara aktardıktan sonra yapay zeka ile tüm insanoğlunun geçmişten günümüze tüm bilgilerine sahip olmakla birlikte kısa süre içerisinde çok ileri bir bilgi seviyesine ulaşması kaçınılmazdı. Filmin başında da belirtiliyor. Will sahip olduğu bilgi ile insanoğlunun tarih boyunca ulaşmaya çalıştığı maddeyi kontrol gücüne sahip oluyor. Bilgiyi toprağa yağmura aktarmayı başarıyor. Organizma üzerinde hücre yenilenmesi çeşitli hastalıkların tedavisi gibi bir çok husus yer almakta. Bunlar bize fantezi gibi gelebilir. Ancak 10.000 yıl sonra insanoğlunun ne gibi bir bilim seviyesine sahip olacağını bilemeyiz. İşte will sahip olduğu yapay zeka ile insanoğlunun çok ötesine geçtiğini görebiliyoruz. Bir örnek verecek olsam miniorty report adlı 99 yapımı bir filmde dokunmatik ekranlar mevcuttu. İzleyenler ise böyle bir şeyin olamayacağı düşüncesinde iken dokunmatikler günümüzde herkes tarafından kullanılan bir teknoloji haline geldi. “Fantezi” denilmesini doğal karşılasamda geleceğin bize ne getireceği hakkında bir bilgimiz olmadığını varsaymak daha doğru bir yaklaşımdır.

Üçüncü olarak bu konu sinema olarak değil dizi olarak ele alınsa çok daha farklı olacağından hiç şüphem yok. Çünkü detaylara daha çok yer verilip anlatılmak istenilen olgulara karşı esnek yaklaşım sergileyebilirlerdi. Ancak sinema olunca her şeyi iki saate sıkıştırmak gerekiyor. Bu da zor bir iş.

Filmi genel olarak beğendim. Ancak herkese hitap edeceğini düşünmüyorum. Şayet öyle olsaydı daha popüler bir film olurdu. Ödül alır, imdb’de yüksek bir puana sahip olurdu.

Filmi tamamen bitirmem üç günümü aldı. Halbuki bilim kurgu konulu şeyleri çok fazla severim ama bu film olmamış yani. Benim için çok sıkıcı geçti film. Hatta bazı yerleri atlayarak izledim. Karakterler hakkında çok üstün körü bilgi verilmişti. Anlatılmak istenen konunun altı doldurulmadan bir baktım ki olaylar başlamış. Her şey çok hızlı gelişti. Tüm bu olumsuzluklar nedeniyle de filmi sadece bitirmek için izlemiş oldum.

Konu hakkındaki fikrim ise ileri düzeyde bir yapay zekanın ortaya çıkacağını kabul ediyorum. Ancak bir insanın sahip olduğu bilişsel özelliklerinin bilgisayara aktarılması fikrinin gerçekleşmesi bana çok uçuk geliyor. Ama imkansız da görmüyorum. Daha ilk adım olan yapay zekanın aktarımını kabul edemediğim için de sonraki olacak süreçler açıkçası benim ilgimi çekmedi. Zaten bir yerden sonra film de yok artık dediğim yerler oldu.

Bir de evet Will'in zekasının aktarılmasını başlatan etken aşk olsa da sonradan bu aşkı görmememiz bana göre olması gereken şeydi. Çünkü bilişsel olarak belki aktarım söz konusu olabilir ama söz konusu duyuşsal olarak aktarım olunca, ben, bunun hiçbir zaman olmayacağını düşünüyorum.