Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Neden anime ve mangaları severiz?

Mergen

Müdavim Baykuş
Tecrübeli Kullanıcı
Herkesin kendince bir nedeni vardır, ben biraz kişisel olmak üzere daha genel sebepleri yazmak istiyorum.

İlk başta, anime ve mangaların japonyanın açık ara en büyük gelirlerinden biri olduğu ve dünyaya kendi kültürlerini tanıtma unsuru olarak gördüklerini söyleyebiliriz. Kendilerine has anlatım üslupları ile dünyada büyük film,dizi sektörlerine bir alternatif oldular, peki nedir bu üslupları?
Nami-one-piece-34714009-500-281.gif

İlk başta bizi en çok çeken battle shoenenler ve aksiyon,macera serileri olduğu bir gerçek. Bu serilerin ise aslında çoğu kişinin izlerken şikayet etse de bırakamama sebepleriyle aynı bir özelliği var oda anlam yüklenen dövüşler. İlk önce bu serilerde başkarakterler genelde daha sıfıra yakın, diğer karakterlerin gerisinde ama hırslı olarak başlar ve seri sonunda allah olmasını görürüz. Bu karakter ise her dövüşünün karakter gelişimine bir katkısı vardır. Ya fiziksel olarak bir gelişim sergiler yada zihinsel bir aşama kateder. Bunu yaparken de mutlaka birini kurtarır. Yani basitçe bir quest vardır, karakter o queste gitmeden önce bu queste neden gidiyorum diye sana motivasyonunu anlatır. Questin bossunun taştaşlarının büyüklüğü uzun uzun anlatılır ve karakterimiz boss ile dövüşürken uzun uzun konuşur, fikir çatışması yaşar ve bossu hem zihinsel ve fiziksel olarak yener. Yada fiziksel olarak yense de zihinsel olarak o boss karakterimizde bir etki bırakır. İşin sonunda baktığımızda karakterin üzerinde bir etki bırakması şarttır yani holywoodan alıştığımız aksiyon olması için olan dövüşler animelerde yoktur varsa da çok nadirdir.
giphy.gif

Şimdi gelelim başka bir yerden bu piyasaya giren kitleye, tabi ki cyperpunk ve meccha dünyaları. Nedir burada ilgi çekici olan?
Bunun hakkında birkaç teorim olsa da, en baskın gelen erkeklerde ki teknoloji sevdası. Evet,evet teknoloji sevdası. Büyük robotların birbirine vuruşması, inanılmaz büyük topların havada çarpışması, çok iyi dizayn eidlmiş uzay gemilerinin birbirine girmesi.... Peki bundan mı ibaret? Tabi ki hayır büyük holywood yapımlarına fikir vermiş olan bir piyasadır bu. Akira,ghost in the sheel,evengelion,ergo proxy,ttgl,serial experiments lainler gibi dolu seri var bu piyasada. Özgün tasarımları, sınır tanımayan uçuk fikirleri,uçsuz bucaksız anlatımlar şüphesiz ki büyük bir kitlenin ilgisini fazlasıyla çekiyor. Bence burda japonlara özgün olan en büyük özgünlük konuyu çok dalı budaklı anlatıp, abartıdan sakınmaması. Şöyle bir örnekle daha iyi anlatabilirim.

Holywooda bir bilimkurgu filminde bir kız, uzaylılar tarafından kaçırılmış olsun. Başkarakterimiz 3. denemesinde bossu yendikten sonra, kız ölecek gibi olur, uzaylılar defedilir ve kız kurtarılır.
Japon versiyonunda ise kız yine uzaylılar tarafından kaçırılır, karaterimiz yine birçok denemesi sonrası bossu yener ama bu sefer kızı kurtaracaken, kız uzaylılar tarafından hamile olur ve kızı herşeye rağmen kurtarmaya deneyen başkarakterimiz, uzaylı bebek tarafından ele geçirilir ve meğerse kız başka daha büyük bir uzaylı örgütünün üyesi çıkar ve başkarakterimiz içinde ki uzaylıyla kızdan vazgeçmeden onu kurtarmayı dener, büyük örgütü içinde ki uzaylıyla anlaşarak yener ama bilmediği birşey vardır ki kız aslında hiçbir zaman bu düzlemde varolmamıştır. Dünyayı kurtarmıştır ama kız uzaylılar yok olunca, varlığı doğal olarak sonlanmıştır. Sonra içinde ki uzaylıya büyütüp bakma kararı verir ve dünya o uzaylı ırkla birleşip daha büyük bir düzleme ulaşır.

Yani işin özeti japonlar abartmayı çok sever ve bunu bazen saçma şekilde yapsalar da, ayarını tutturunca cidden harika bir eser çıkartırlar.

Peki bu 2 büyük mecradan bahsettik,bunları da genelleyecek olursak bence bizi en çok çeken element uçuk kaçıklığın ve sınırların çok az olmasından gelen garip veya inanılmaz özgün hikayeler. Ve tabi ki kendilerine özgün abartılı ve detaycı anlatım tarzları. Peki siz neden animeleri ve mangaları seviyorsunuz?

Kendi nedenlerimi yazacak olursam;

Öncelikle bazı seriler var ki, atmosferleri seni içine çekiyor ve büyülüyor. Özellikle mangalardan çok animelerde yaşıyorum bu durumu, One Piece'in east blue atmosferi, Zankyou no Terror'ün müthiş müzikleri ve seslendirmeleri özellikle Byousoku 5 Centimeter adlı seri, gerçekten sihirliydi.(Atmosfer olarak.) Kar sahneleri...

İyi duygu verebilme, her anime manga olmasa da çoğu bunu aşırı iyi beceriyor. Üstte çok animelerden örnekleme yaptım, burada da mangalardan yapayım. Vagabond'da Yoshioka klanının geçmişi anlatılırken Ueda'nın bir yetim olmasına rağmen Seijuro ve Densechiro'ya bağlılığı gözlerimden yaş getirmişti. Japonlar gerçekten duygu verme işini iyi beceriyor.

Kaliteli karakter dizaynları, Amerikan, Türk, Japon, Çin, Fransız, Avusturya oyunları da katarsak Polonya'ya kadar uzanan bir kurgu geçmişim var. Fantastik kurgu ile yakından ilgilenmiş biriyim özellikle. Gördüğüm en kaliteli ve etkileyici karakter dizaynları kesinlikle ne dizilerden, ne filmlerden çıkma. Anime-manga piyasası bu işin duayeni bana göre.

Aklıma geldikçe yazarım.

Japonların basit olaylarına abartmasına örnek olarak atmak istedim;

Buda selamlaşma;

Spoilera fazla girmeden, abartmaya örnek;

Üstte yazdıklarıma ek olarak;

Her türden insana hitap edebiliyor, koca külliyat en nihayetinde. Sevdiğin bir seri çıkarsa aralarından benzerini bulmakta sıkıntı yaşamıyorsun. Japonlar gerçekten iyi kıvırıyor bu işi, haklarını teslim etmek gerek.

Teyzeler türk dizilerini neden seviyosa aynen o yüzden seviliyor. Temelde farkı yok anime izlemenin sinsi gelinin entrikalarını, zibidi dayının maceralarını izlemekten.

Teyzeler türk dizilerini neden seviyosa aynen o yüzden seviliyor. Temelde farkı yok anime izlemenin sinsi gelinin entrikalarını, zibidi dayının maceralarını izlemekten.
Bence kıyaslamak yanlış onlarla, çünkü çoğunun iyi kötü anlattığı bir şey var.(aşırı fan servis, ecchi hentai şeyleri ayırıyorum)

Annemler Gelinim Mutfakta izliyor, beş dakika baktım intihar edesim geldi.

Yargılamıyorum izleyenleri ancak çok farklı şeyler.

haahah :D sinirlenmişler.

Arkadaşlar, teyzeler dizileri, sizin animeleri sevdiğiniz sebeplerden seviyor. Siz o sebepleri türk dizilerinde bulamamış, animede bulmuş olabilirsiniz. İddiam, anime ve türk dizisini aynı yapmaz, sizi teyzeler ile aynı yapar sadece.

Zaten kendimi ayrı tutmuyorum tabi bu siz biz mevzusundan, ben de bazı dizileri, bazı animeleri seviyorum.

@Ryusa Bakuryu diziler de iyi kötü bişeler anlatıyor. Bu nasıl öznel bi kriterdir.

@Child of Darkness senin yaklaşımın resmen safsata tekniği olmuş dostum.

Sen daha çok sinirlenmiş gibisin :D Sonuçta dediğine katılmak zorunda değil kimse.

Dediğini tartışmayacağım. İstediğini düşünebilirsin.

haahah :D sinirlenmişler.

Arkadaşlar, teyzeler dizileri, sizin animeleri sevdiğiniz sebeplerden seviyor. Siz o sebepleri türk dizilerinde bulamamış, animede bulmuş olabilirsiniz. İddiam, anime ve türk dizisini aynı yapmaz, sizi teyzeler ile aynı yapar sadece.

Zaten kendimi ayrı tutmuyorum tabi bu siz biz mevzusundan, ben de bazı dizileri, bazı animeleri seviyorum.

@Ryusa Bakuryu diziler de iyi kötü bişeler anlatıyor. Bu nasıl öznel bi kriterdir.

@Child of Darkness senin yaklaşımın resmen safsata tekniği olmuş dostum.
Ben sinirlenmedim. Ancak genellemenin kralını yapıp benim kriterimi beğenmemen ilginç olmuş. 1.si ben "Türk dizileri" adı altında değerlendirmedim. İzlediğim, çok sevdiğim Türk dizileri var İşler Güçler, Behzat Ç gibi. Ancak yukarıda bahsettiğim "Gelinim Mutfakta" tarzı işlere açıp bir göz atarsan hiçbir şey anlatmadığını görürsün. Yani "iyi kötü" değil, hiçbir şey anlatmamasının yanı sıra sadece belli bir kesimi tatmin etme amacıyla çıkartılmış.

Yani Gelinim Mutfakta'yı izlemekle sanat filmi izlemek aynı şey diyorsan ona bir şey diyemeyeceğim, ben katılmıyorum sadece.

giphy.gif

@Ryusa Bakuryu

Gelinim mutfakta bir dizi mi? (Olmadığını biliyorum)

Ve daha da önemlisi, genelleme yapmadım. Sorulması gereken soru şu: Annen bir türk dizisi izliyor mu, neden izliyor?

Ve madem konu buraya geldi, ikinci soru: animeler sanat eseri midir? Neden?

Arkadaş bunların hepsi hikaye, öykü. Ve insanlar hikayeleri aynı sebeplerden sever. Hikayenin değerlendirmesi farklı, kaliteli olması olmaması farklı bi konu. Ama hikaye seviyor olma sebebi aynı aslında.

@Child of Darkness
Sinirli değilim kardeş nerden çıkarıyorsun onu. Sen de istediğini düşünebilirsin ama terminolojiye hakimsin ve ne dediğimi anlamış olmalısın. Mesajındaki şeyi söylemiyorum ki ben, niye çarpıtıyosun. Hakkaten neden diye soruyorum. Neden öyle bi benzetme yaptın?

Bugünün geleceğini sanmazdım fekat :D Yeşim'i yanlış anladınız bence ve onu savunmak durumundayım.

Kendisi o tv dizileri ile animeler aynı şeydir demiyor zaten. Ya da tv dizileri izleyici kitlesi ile anime izleyici kitlesi aynı kafa yapısını paylaşır da demiyor. Kastettiği şey ürünün bu kütleleri kendilerine çekiş şeklinin benzerliği yani ne desem affection mı desem bilemedim.

Ha ama Yeşim'in de bir eksiği vardı. Türk Dizilerini seven teyzelerin neden onları sevdiğinin sebebini, nedenini yazsaydı belki o zaman bakış açısı daha iyi anlaşılabilirdi diye düşünüyorum.

Ve insanlar hikayeleri aynı sebeplerden sever.
Tamam onda karar kılınmış ki zaten bu soru gelmiş "Neden" .. Ayrıca cennet mahallesi de bir hikayedir, One Piece'de ama birini seven neden sever diğerini seven neden sever çok farklı şeylerdir. Ve çok farklı entellektüel ve ekonomik sınıfların tüketileridir bunlar.

@Ryusa Bakuryu

Gelinim mutfakta bir dizi mi? (Olmadığını biliyorum)

Ve daha da önemlisi, genelleme yapmadım. Sorulması gereken soru şu: Annen bir türk dizisi izliyor mu, neden izliyor?
Yani dizi olup olmamasının bir önemi yok, dizilerin %80'i o kafada yapılıyor, açıp bakarsan formülünün anlattığın şeylerden farklı olmadığını görürsün. :) Ne alaka anlamadım.

Ki ben dikkat edersen "Türk dizileri" diye bir tabir kullanmadım. Kaliteli Türk dizileri de var çünkü, konu o değil zaten.

Sinirli değilim kardeş nerden çıkarıyorsun onu. Sen de istediğini düşünebilirsin ama terminolojiye hakimsin ve ne dediğimi anlamış olmalısın. Mesajındaki şeyi söylemiyorum ki ben, niye çarpıtıyosun. Hakkaten neden diye soruyorum. Neden öyle bi benzetme yaptın?
Eksik ifade ediyorsun ve ardından dediğinin aşırı basitleştirme olduğunu gösteren bir cevap gelince, bunu bir değerlendirmeye almak yerine "lol u mad bro sinirlendin mi?" tarzı bir şey diyorsun. Dekoder miyim ben zihin okuyayım? Eksik ifade sana ait.

O dediğini görene kadar sadece argümanına katılmıyordum ve sinirli değildim. Ardından gelip zaa sinirlendiniz çekince tabii ki sinirlendim. Böyle tartışma olmaz. Bu yüzden konuyu seninle tartışmayacağım.

@Ryusa Bakuryu

Konu tam olarak o yalnız. :)

Neyse. Anlaşılması çok zor bi şey söylediğimi düşünmüyorum. Gerekli açıklamaları da yaptım laf arasında zaten. Konu "hikaye kavramı", ben bu açıdan ele aldım, buna dair bi şey söyledim. Anime izliyor seviyorsunuz diye alınmanız gereken bi şey yok ortada. Temel bi insan dürtüsüdür hikaye sevmek. Herkeste var. Bu dürtüyü neyle beslediğimiz bizi farklı kılıyor, zevklerimizi oluşturuyor. Lakin hikaye dinlemeyi sevmek neredeyse bir içgüdü, insani bi olay, o değişmiyor.

Evet tepki vereceğiniz bi örnek seçtim. Ama güzel bi örnek yani napiim.

@Child of Darkness eksik ifade etmiyorum, üzerinde düşünüp konuşulabilsin diye, kendi fikirlerimle bağlamamak için sadece bi örnek verdim. Hem velev ki eksik, tamamlanabilir. Çabucak yargılayıp infaz ediyorsun. Ve bu da söylediğim şeyin anlaşılmasını direkt olarak engelliyor. Aslında sen hikaye yazan biri olarak dediğim şeyi ilk anlayan olmalıydın. Şaşırdım sadece.

@Ryusa Bakuryu

Konu tam olarak o yalnız. :)

Neyse. Anlaşılması çok zor bi şey söylediğimi düşünmüyorum. Gerekli açıklamaları da yaptım laf arasında zaten. Konu "hikaye kavramı", ben bu açıdan ele aldım, buna dair bi şey söyledim. Anime izliyor seviyorsunuz diye alınmanız gereken bi şey yok ortada. Temel bi insan dürtüsüdür hikaye sevmek. Herkeste var. Bu dürtüyü neyle beslediğimiz bizi farklı kılıyor, zevklerimizi oluşturuyor. Lakin hikaye dinlemeyi sevmek neredeyse bir içgüdü, insani bi olay, o değişmiyor.

Anlamadığın nokta benim karşı çıkmamın sebebi animeler değil. Animeleri ve anime izleyen insanları aşağılayan ortamlarda çok bulundum, anime izleyenler ruh hastası gerizekalılardır diyenlerin olduğu yerlerde dahi hiçbir şey demedim, buna mı yükseleceğim?

Ben mantığına katılmadım zaten, ikisi de bir "hikaye" anlatıyor diye temelde ikisinin izleme amacı aynı olacak görüşüne katılmadım sadece.

Bugünün geleceğini sanmazdım fekat :D Yeşim'i yanlış anladınız bence ve onu savunmak durumundayım.

Kendisi o tv dizileri ile animeler aynı şeydir demiyor zaten. Ya da tv dizileri izleyici kitlesi ile anime izleyici kitlesi aynı kafa yapısını paylaşır da demiyor. Kastettiği şey ürünün bu kütleleri kendilerine çekiş şeklinin benzerliği yani ne desem affection mı desem bilemedim.

Ha ama Yeşim'in de bir eksiği vardı. Türk Dizilerini seven teyzelerin neden onları sevdiğinin sebebini, nedenini yazsaydı belki o zaman bakış açısı daha iyi anlaşılabilirdi diye düşünüyorum.

Ve insanlar hikayeleri aynı sebeplerden sever.
Tamam onda karar kılınmış ki zaten bu soru gelmiş "Neden" .. Ayrıca cennet mahallesi de bir hikayedir, One Piece'de ama birini seven neden sever diğerini seven neden sever çok farklı şeylerdir. Ve çok farklı entellektüel ve ekonomik sınıfların tüketileridir bunlar.
tenkk yüüü :D

Ya onu birlikte konuşalım istedim zaten. Başlık neden animeyi türk dizisinden daha çok seviyosunuz değil ki. Niye seviyosunuz diye soruyor. Ben konuyu oraya çekmek istedim. :D

Sana göre öyle sanırım.

Temel bi insan dürtüsüdür hikaye sevmek. Herkeste var. Bu dürtüyü neyle beslediğimiz bizi farklı kılıyor, zevklerimizi oluşturuyor. Lakin hikaye dinlemeyi sevmek neredeyse bir içgüdü, insani bi olay, o değişmiyor.
Aynen katılıyorum ancak olay şu;

Bir ateşin başına geçip bir hikaye dinlediğimizde sadece iki seçenek vardır ya o hikayedir ya da tamamen hikayesizliktir olay. Pek çok anne ve teyzemiz gibi tv başına geçince en fazla prime time içerisinde yayınlanan 6-7 dizi içerisinden seçim yaparlar ancak genel olarak TV'ye ne konursa izlerler. Tıpkı zamanında tek kanallı TV ya da 2-3 kanallı radyo dönemi gibi.

Burada olay sadece hikayeyi dinlemek oluyor. Ama neden, niye, hangi hikayeyi seçtiğimiz onu tükettiğimiz "hikaye dinlemek güdüdür" mottosundan öte açıklamalar da gerektirir.

Çünkü internet nedir bilen, çoğunluk olarak 2. bir dil bilen, internette gezen ve yüzlerce(sadece anime için yüzlerce, çizgi film, film, dizi, oyun vs vs girdi mi iyice de binlerce oluyor bu) içeriğe erişimi olan yeni nesil ve bizler onca şey içerisinden neden şu an tükettiğimiz 25-30 tanesini seviyoruz ? Ya da bu soru tam olarak konunun karşılığı değil diyorsak o zaman neden bu kadar fazla streaming türü varken neden anime-manga seviyoruz.

Hikaye seviyoruz tamam, doğru. Ama neden hikayelerimizi bu formatta almayı tercih ediyoruz.

Nitekim, soruya bir yanıt vermedin, zaten soruyu sorarken güdüsel olarak kabul edilen bir olguyu tekrarlayıp spekülasyon yarattın bir bakıma. Evet haklısın temel güdü ve neden hikayedir (gerçi bu da bir neden istiyor, neden hikayeler dinlenegelinir sorusu da var çünkü... Yani iş orada bitmiyor) . Fakat, neden bu böyle olunagelir ve neden biz bunun bu formundan bu denli zevk alıyoruz.

Bu sebeple aslında ne söylediğin şey iyi bir örnek ne de yanıtın aslında bir yanıt. Fakat şu konuda anlıyorum seni, evet sonuçta hikayeler dinlenir sevilir ve dizi izleyen teyze ile anime izleyen genco aynı çekim kuvvetine kapılmıştır ve ikisi de önüne gelen hikayeden memnun şekilde dinlemededir. Bu açıdan seni anladım ve ok haklısın. Ama çok yüzeyde kalmış oldu bu şekilde ortada bırakınca. Bu da yanlış anlaşılmaya ortam sağladı sanırım.

No biggie :D

Ben konuyu oraya çekmek istedim
O zaman artık çekilmiştir :D :D

Vay anam vay nolmuş burada böyle...

(yazar mesajları okumamıştır çünkü tam bu mesajı yazarken Kanal D'de Tübitak'ın efsanevi icadı olan 3 ay bozulmayan yoğurt haberini görmüştür ve o daha çok ilgisini çekmiştir.)