Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Anime Oda Roger-WB Denkliğini Yansıtabiliyor Mu?

Flyjin

Kahraman Baykuş
Üstat Kullanıcı
Son mesajımı diğer konuya atmıştım, buraya da atayım hem başlık açılmış olsun.

"Yazar böyle devam ederse, başka türlüsü düşünülemez. Benim de anlatamadığım şu. Kimse Roger Wb'den daha güçlü, denklik yok demiyor. Yazarın anlattıklarının buraya doğru çıktığını söylüyor. Ki haksız da sayılmaz kimse. Bir adamı görür görmez, karakterinin WB'den üstte olduğu kanısına varması da normal değil. Yoksa kimse Roger>WB falan demiyor."

Sözlü Tasvir de evet. Net belli ki Oda'nın karar verdiği şey WB ile Roger'ın denkliği. Zaten daha önceki SBS röportajlarında da bunu ima ediyordu ara ara ancak bu denkliğin derecesie çok girmiyordu. Manga da zaman içinde bunuda getirdi. Sözel olarak.

Ancak görsel tasvirde bence yetersiz. Neden ?

1.si Roger'ın tüm ilişkileri (Garp, WB, Oden, Xebec; Rayleigh, Shanks vs ) ve sadece ona özel özellikleri (canlıların sesini duyabilmesi vs gibi) Roger'ı bir tıkcık önde tutuyor gibi.
2.si Bu "denklik" ile ilgili her şeyin çok off-panel olması. Roger & Garp vs Rocks ... off panel. Garp vs Roger'ın sayısız dövüşü off panel. Roger ve Ekibi VS WB ve Ekibi off panel.
3sü Roger'ın tayfası daha tutarlı bir gösterime sahip, öte yandan WB zaman içinde epey değişikliklere gitmiş. Yola çıktığı isimlerle yolun sonuna geldikleri çok çok farklı. Bu da Roger ekibini biraz daha istikrarlı ve stabil yapıyor ve WB ile tayfasının gücünün gerçek limitlerini kavramda zorluk yaratıyor. Bu zorluk da bu adamların off-panel de denk dövüştükleri olayın da biraz zorlama hissiyatı doğuruyor. Doğal durmuyor.

-----------------

Rocks ve Oden olayları;

Ben Oda'nın yeterince dürüst olabildiğini düşünmüyorum. Çünkü ya delikanlı gibi Roger'ı bir tıkcık üste koyacaktı (ki bence serinin selameti için bu daha iyi bir seçenek idi) ya da gerçekten en azından 2-3 sayı süren bir mini savaş çizip bunu aksiyona döküp. Denkliği gözümüze sokmalıydı. İkisini de yapmadı o yüzden spekülasyon üretme için gerekli alan ve ortam yaratıldı. Gerek WB'nin tarafına gerek Roger'ın ancak sonuçta pek çok yoruma açık şey bırakıldı. Nasıl ?

1- Oden'ın bu iki adamla ilk karşılaşmaları arasındaki ciddi fark.
2- Oden'ın WB tayfasında geçici bir isim olması ve o savaşta eğer Oden olmasa hala WB tayfası Roger'a denk sayılabiliyor muydu ? Bunu bilemiyor olmak.
3- WB'nin o dönemki tayfa üyelerinden Vista hariç kimseyi pek tanımıyoruz. Kaldı ki Vista bile Jozu, Ace gibilerinin arkasında tasvir edilmiş birisi. Ace ise Jinbei ile denk bir adam vs vs . Yani karışıklığı anlayabilirsiniz. Bu sebeple Gaban ile Rayleigh'nin ne denli ciddi oldukları da sorgulanabilir oluyor.
4- Aynı sayı içinde WB'yi içinde her hangi bir bilinen Tuğ Amiral ve üzeri her hangi bir denizci olup olmadığı bilinmeyen bir marin gemisinden kaçarken. Roger'ın denizcileri öldürmeden etkisiz hale getirip. "Merkeze söyleyin sizi yollayıp durmasınlar, Garp ve Sengoku'yu yollasınlar." demesi.
5- Tıpkı WB'nin Marineford ve öncesi 5 yıllık süreçte hasta olduğu gibi. Mangadaki Roger Vs WB savaşında da Roger'ın 1 yıl ömrü kalmış bir adam olduğunu öğrenmemiz.
6- Roger ve WB'nin dövüşte ikisininde eşit seviyede ciddi olup olmadığını asla net bir şekilde görsel ve anlatım olarak belirtememiş olması.
7- Garp'ın filosu + Roger'ın tayfasının beraber içinde Xebec ve WB haricinde bir sürü süper güçlü ve ünlü korsanın olduğu bir ekibi dağıtmış olması ve bunun iç detaylarının bilinmemesi. Yani kim ne kadar dövüştü, kim ne kadar katılım gösterdi belirsiz.

Nitekim her şeyi göstermelik ve spekülasyona açık bir şekilde işlediği için sadece lafta "Ya Bunlarda denk işte..." demek maalesef denk yapamıyor. Yıllar önce Roger tayfasında miço olan adam 15-20 yıl sonra beyaz sakal tayfasını yok olmaktan kurtaran adama dönüşüyor. O yüzden adını sanını bilmediğimiz WB tayfa üyelerinin Oden yokken Rayleigh ve Gaban ile baş edip edemeyeceği de inandırıcılığı sorgulanabilir oluyor.

Örnekler çoğaltılabilir. Yazarın çok dürüst, net ve temiz bir iş çıkartamadığını bir türlü bunu sonuca bağlayamadığını hatta biraz da bu spekülasyonlar devam etsin diye böyle yapabiliyor olabileceğini düşünüyorum.

Yazılı (söz yani) beyanlar ile niyetinin bu şekilde bir denklik olduğunu belirtmek olduğu açık.

Ancak olay "yansıtma" ifadesine gelince. Hayır ben öyle hissedemiyorum. Tamamıyla böyle düşünmem ve hissetmem için gerekli tasvir üretildiğini de düşünmüyorum.

Yani klasik bir "Olması Gereken Vs Elimizde Olan Vs Olabilecek Olan" durumu var.

Böyle bir beyan var mıdır ? Evet. Bunu dikkate almak lazım mı? Elbette ... Peki inandırıcı mı ? Tatmin Oldunuz mu ? Kesinlikle hayır. Onca beyana rağmen hala spekülasyona çok açık.