Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Spoiler One Piece Genel Teori Başlığı

3d2y veya 3d1000y
marinford savaşının ardından kuma tarafından dünyanın farklı adalarına yollanan hasır şapka korsanları için bir mesaj. Mesajın içeriği ise şu an yeni dünya için hazır değiliz. 2 yıl kendinizi geliştirdikten sonra aynı yerde buluşalım. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu Kuma. Neden hasır şapkaları korudu? Neden onların eğitim yapabileceği en iyi lokasyonlara gönderdi. Neden iki yıl boyunca 1000 sunny'i korudu? Kuma tanrı Nika hakkında neden fazla bilgi sahibi?

Bu soruların cevabının vegapunk ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Kuma vegapunk'dan nika ile ilgili tüm bilgileri aldı. Ardından bir korsan olan ve nika olduğunu düşündüğü Luffy'i, tayfasını ve gemiyi korudu. Her birinin özel ve gerekli olduğunu Kuma zaten biliyordu.

Luffy nasıl 3d2y mesajı verdiyse Joyboy'da ponegylphler vasıtası ile 3d1000y mesajını oluşturdu. Her şeyden haberi olan Reyleigh 22 sene boyunca sabaody adasında luffylerin gelmesini bekledi. Bu mesajı oluşturmasında luffy'e yardım etti. Luffy'lerin 2 yıl beklemesinin ardında dünyanın 1000 yıllık bekleyişi vardı. Reyleigh ve Kuma bu 1000 yıllık bekleyişin boşa gitmemesi için oradaydı.

marinford savaşının ardından 16 defa çanın çalınması ise benim için bir gizem.

Shanks

Benim için en gizemli karakter. Shanks ile ilgili bazı çıkarımlar yapmak istiyorum. Belki Shanks'ı tanımaya yaklaşabiliriz. Bütün büyük korsanlar grand Line'da bulunurken Shanks east blue'da bir şeylerin peşinde. Öncelikle donanmanın elinde bulunan gomu meyvesinden nasıl haberdar oldu? Meyve çalınmadan önce donanmanın meyve hakkında bilgisi olmadığı çıkarımı yapabiliriz. sonuçta bin yıldır uyuyan bir meyve. Tarih ise yok, olan ise deforme edilmiş durumda. Meyve Goroseiler için büyük önem arzetmekte. Shanks o gemide gomu meyvesinin olduğu haberini kimden aldı? Dediğim gibi donanmada kimse o meyvenin varlığını bilmiyor. Demek ki Goroseiler arasında shanksa bilgi sızdıran biri var çıkarımı yapılabilir. Bu goresei bu meyvenin mutlak bir şekilde imu'nun eline geçmesini istemiyor. Bu basit bir olay değil. Eğer imu kendine ihanet ettiği düşüncesine dahi kapılsa bence goroseileri yok eder. Bu ilk çıkarımımızdı. Bir diğer önemli çıkarım ise shanks durduk yere saldırı yapacak bir tipi yok. Üzerine içki döken adamı hatırlayınız. Shanks sadece önemli konularda harekete geçen biri. Donanmanın koruduğu gomu meyvesinin kudreti hakkında detaylı bilgisi olduğu düşüncesindeyim.
Peki shanks east blueda ne arıyordu. tahminime göre saygı duyduğu Gol D. Roger'ın oğlu Ace D. Portgas'ı arıyordu. Muhtemelen meyveyi ona yedirecekti. O meyvenin nika meyvesi olduğu önceden biliyordu. Bu bilgiyi ya gorosei'den aldı ya da zaten biliyordu. Luffy yediğinde luffy daha belirti göstermeden o meyvenin lastik meyvesi olduğunu söylüyor. Bu ikinci çıkarım.
Yıllar sonra marinford savaşına shanks cenaze işlemleri için gelmedi. Ace D portgası kurtarmak için yola koyuldu. Yine marinford savaşından önce beyazsakala önce ulak gönderip ardından kendi gelerek ace'i karasakalın peşinden alması için whitebeard ile görüştü. Shanks Ace'e aşırı önem verdiği ortada. Bu da ikinci çıkarım için bir mesnet oluşturabilir..
Shanks wano kıyılarında neden bulunuyordu? Kaido savaşından sonra bitap düşen hasır şapka korsanları ikinci bir savaşı kaldıramayacak durumda olduğunu düşünerek wano kıyılarına geldiğini düşünmekteyim. Eğer momonosuke wanoyu açsaydı (zunesha wano'nun etrafını saran yapıyı yıksaydı) donanma wanoya saldıracaktı. Benim tahminime göre shanks luffyi korumak için wanoya geldi.
Bir çok gizem Elbafda çözülecek. Elbafı arcı one piecede bulunan gizemlerin çoğunu açıklığa kavuşturacak bir arc olacak.

Kayıp Yüzyıl Tahminleri

Bir tarihçi veya arkeolog olduğumuzu düşünüp kayıp yüz yıl ile ilgili tahminlerde çıkarımlarda bulunalım. Kendimizi Robin'in yerine koyup one piece evrenini anlamaya çalışalım.

Daha önce kronolojiden bahsetmiştim, 800 yıl öncesinde ne kadar olduğu bilinmeyen bir kayıp yüzyıl var. Egghead adasından anlıyoruz ki one piece evreni günümüz dünyasından bile ileri bir çağ yaşamakta. Bir çok teknolojik imkan mevcut. İnsanlar uzaya çıkıp farklı gezegenlere yerleşebiliyor. Enel'in kapak hikayesinde gördüğümüz ay da bulunan medeniyet bunun ispatı. Robot asker fabrikası teknolojinin ne kadar ileri olduğunu bize gösteriyor.

Kayıp yüzyıl ile ilgili poneglyphler haricinde neredeyse hiç bir bilgi yok. Ponegylphlerde ne yazdığı ise şu anda muamma. O halde kendi hayal gücümüzü kullanarak boşlukları dolduralım.

Öncelikle bir devrim olduğu, bu devrimin bir savaşı başlattığı ardından kaosun boşluklarından yararlanıp yeni bir oluşum ile dünyaya düzen getirildiği ortada. Yani birileri önce kaos çıkartıp, ardından kendilerine kurtarıcı olarak gösteren bir yapı var. Bir üçkağıt, bir düzenbazlık söz konusu.

Şimdi günümüze dönüp buna benzer olaylar yaşanıyor mu diye bakalım. İlk olarak arabasta krallığında crocodile bir üç kağıt çevirerek yağmuru çaldı. Sorumlu olarakta nefertari cobrayı öne attı. Bir çok üç kağıt düzenlendi. Yağmur tozu vakası gibi. Herkes Cobrayı sorumlu tutarken karanlık dehlizlerde Crocodile arabastaya hüküm sürme hayalleri oluşturdu. Halkı devrim yapmaya itti.

Balık adam adasında hüküm sürmek isteyen Hordy Jones aynı şekilde bir üçkağıt ile balıkadamlarının nefretini kazanmaya çalıştı. Kraliçeyi bizzat öldürmesine rağmen, bir insan öldürmüş gibi gösterip önce taraftar kazanmaya ardından da ülkeyi ele geçirmeye çalıştı.

Diğer yandan da-flamingo üç kağıt sayesinde dressrosayı ele geçirip insanları oyuncak haline getirdi. Kendi yeteneklerini kullanarak kralı halkını katleden biri olarak gösterdi. Halk nefret ve öfke duydu. Da-flamingoyu kurtarıcı olarak gördüler.

Son olarak wanoda kouziki odenin itibarını ortadan kaldırmak için rehin olarak tuttuğu insanların öldürülmesiyle tehtid ettiler. Oden sırf o hayatlar için rezil olmak pahasına orachimarunun isteklerini yerine getirdi. Wanoda dönen üçkağıt ile yönetim el değiştirdi. Odenin halk nezdinde itibarı sıfırlandı. Oden ölünce her şeyin farkınan varan wano halkı için her şey artık çok geçti. Artık her biri birer köleydi.

Dikkat ederseniz tüm bu olaylar korsanların hükmetme için çevirdikleri komplolarla makam ve güç elde etmesini konu alıyor. Kayıp yüzyıla geldiğimizde bir grup insanın bir araya gelip komplolarla halkı kin nefret ve öfke ile karşı devrim yapmalarını sağlamış olabilir mi? Diğer yandan O dönem içerisinde krallıklardan ziyade ülke hükümetlerinin olması daha olası. Sonuçta günümüz gerçek dünyasından bile daha ileride. İşte bu noktada yeni bir dünya hükümeti kuruluyor. Bakınız krallık değil, hükümet deniliyor. İlk başlarda halkı alıştırmak için kurdukları bu hükümet mensuplarının aslında tüm insanları kendi oyuncakları yaptığı gerçeğini köleleştirdiklerini halk farkına varınca artık iş işten geçmiş oluyor.

Gelelim bir diğer konuya peki bu insanlar nasıl birbirine düşürüldü? Bu nefretin çıkış kaynağı ne? Sonuçta herkesin bilgiye rahatça erişebileceği bir çağda yaşıyorlar. Burada aklıma gelen manüplasyon. Bunu da internet aracılığı ile yapan bir grup internet korsanı olduğunu varsayalım. Modern korsanlar. Vegapunk bile beyini tüm dünya ile paylaşmaktan bahsediyor bu internet değil mi? Peki tüm bu teknoloji nereye kayboldu. Goroseiler başa geçince ilk olarak tüm medeniyet araç gereçlerini yok ettiler. Ardından tarihi yeniden yazdılar. Ardından direnenleri yok ettiler. Bir çok ırkı yok ettiler...

Eicihiro oda one piece evreninin genel hatlarını bu şekilde kurduğuna inanıyorum. Hep aynı hikayeyi farklı bir şekilde anlatarak ilerlediği aslında her parça (arc) bütünün bir yansıması olduğu düşüncesindeyim. O halde 4-5 sene evvel önce Nabu reisin söylediği gibi goroseiler birer korsandı. Tıpkı crocodile gibi, hordy jones gibi, da flamingo gibi, kaido gibi. Tek amaçları her şeyin sahibi olmak olan bir takım korsan.

Bu bir çıkarımdır. Doğruluğu ise şüphelidir. Ancak One piece'in içinde bir çok alt metin yatmakta. Bir diğer çıkarım ise, bu organizasyonları kuran kişilerin ve grupların gözünde insanlığın hiç bir önemi yok. Crocodile binlerce insanın savaştığı bir düzenin fitilini ateşledi. Enel kendi ülkesini yokettikten sonra skypiaya gelip oradan peri vearth'a gitmeden önce tüm skypiayı yok etmeye çalıştı. Hordy jones kendi ülkesi olan balık adam adasını yok etmeye çalıştı. Da flamingo adada neredeyse soykırım yapıyordu. Olurda goroseiler kendi canlarının peşine düşerse tüm dünyayı yok etmeyi göze alabilecekleri düşüncesi içerisindeyim. Çünkü bunlar insanları birer böcek olarak görmekte.

Robinin yerinde olsam kendi yaşadıklarımdan yola çıkarak insanların güç için neler yaptığına bakar ve oradan yürürdüm. Çünkü tüm tarih tekerrürden ibarettir.

105. volume için bir promosyon video hazırlandı. Bu videoda Luffy'nin hayatı kaydedilmiş bir vaziyette punk record kayıtlarında bulunmakta. Peki bu canonsa, nasıl mümkün olabildi?
Burada bir teori oluşturulmuş vaziyette.

Peki ya luffy ve one piece evreni bir simülasyon ise. Red filminde farklı bir evrene geçiş yapılıyordu. Bedenleri one piece evrenindeyken zihinleri şarkı dünyasına hapsolmuş vaziyetteydiler. Ya böyle bir şey varsa? Simülasyonda olan biteni tamamen kaydeden bir cihaz olamaz mı? 1899 dizisinin kurgusunun one piece teorisinden alındığını düşünüyorum. İzlemeyenler varsa tavsiye ederim. Oradan yola çıkarak tamamen yeni bir teori oluşturulabilir.

ECnQrDfXUAAZ7AY.jpg

141-CbOXF_PxcrsFy.png

medium_2022-08-07-38a086614e.jpg

One piece red filminde bulunan uta'nın elindeki çizimi Luffy yaptı. O şekil bir çok defa one piece mangasında yer aldı. Sarı boğumlanmış bir şişe ve ip. Bu çizimi luffy hasır şapka olarak betimledi. Bu şekil veya hasır şapka bize bir şey anlatıyor olabilir mi? One piece red filminde çok net bir şekilde iki farklı dünya vardı. Acaba bu şekil iki farklı dünyayı tasvir edip, aradaki kırmızı şerit bu dünyaları birbirine bağlayan bir sembol olabilir
mi?
Önceki yorumlarımla bağlantılı olup one piece evreninin bir simülasyon olduğu düşüncesindeyim. Hasır şapka da bu iki evreni birbirine bağlayan bir sembol. Sizlerin fikri ne?

one piece'in ben biri simülasyon biri gerçek dünya olmak üzere iki dünyayı birleştirmek olarak düşünüyordum ancak şu teoride oldukça mantıklı

Smiley yapay şeytan meyvesi

Bu gece dikkatimi çeken bir şey izledim. Papua Yeni Gine'nin Fore kabilesi insan eti yiyerek gülme hastalığına yakalanıyor. Şeytan meyveleri insanların arzuları ve hayalleri ile oluştuğu söylendi. Ceasarın yaptığı sentetik şeytan meyvelerinin en önemli semptomu ise gülme. Bu ikisi arasında bir benzerlik yok mu? Yamyamlıkla insanın etini yiyen diğer insanlar ve smiley ile insanların arzu ve hayallerini yiyen diğer insanlar. Tartışma konusu olabilir.

Burada hastalıkla ilgili wiki linki bırakıyorum.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Kuru_(hastalık)#:~:text="Kuru"%20tabiri%20hastalığın%20klasik%20semptomlarından,gülme%20hastalığı"%20olarak%20da%20bilinir.

Sanırım herkes serinin düğümünün artık Elbafta çözüleceğini düşünüyor. Bence Elbafta TS gelecek Lütfü Kizarudan sonra ilk kez kaçıyor güçsüz olduğundan değil ama karşı tarağı nasıl yeneceğini bilmediğinden etkisiz kaldılar. Ben zaten her zaman bir TS daha olacağını (epilouge gibi değil seri içinde) bekliyordum çünkü bana göre TS gelmezse seri eksik kalır gibi. Ha bu TS Elbafta olmaz Raftelde olur, yanık yüzlü adamı ararken olur, başka zaman olur bilemem ama olur.