berbat demek bana göre haksızlık oluyor biraz.
Tamam sana göre haksızlık ise o zaman bunu söyleyebilirsin. Ancak sana göre haksızlık olması ortada bir haksızlık olduğu anlamına gelmez her zaman. Çünkü çok fazla efor ve detay kasmadan karun gibi para kasan bir mangaka var. Ben de bunun yalap şalap iş yapmasını eleştiriyorum. Bu haksızlık mı ? Ben adamın bölüm başına aldığı parayı mı kesiyorum ? Adama bir yaptırım mı yapıyorum ? Yaptığım tek şey beğenmediğimi belirtmek o da tüketici olarak benim hakkım.
Ayrıca haksızlık olduğunu düşünmen başka şey karşındakine "Haa sen çok biliyon ya" tarzı (böyle dedin demiyorum ancak geldiği yer orası) bir çıkış yapmana gerek yok.
Çıkış yapmak için yazmamışsın ancak yazdığın şey Türkçe de "çıkışmak" dediğimiz şeye tekabül ediyor.
Ben bunu anlayışla karşılayabilirim
Sen öyle karşılıyorsun diye herkes karşılamak zorunda değil işte.
26 sene boyunca aktif şekilde çizim yapan bir mangakadan bahsediyoruz elbet düşüş olur.
Elbette düşüş olacağını ben mesajımda söylemişim zaten, okumamışsın tamamını. "Düşüş olmamalı" diyen yok zaten. Ancak bu düşüş epeydir var ve giderek de beter oluyor. Sonuçta Oda bir üretici ben de tüketiciyim ve OP bir ürün. Ve basit anlamda ürün yolun sonunda tüketici ile buluştuğunda o ürünün iyi olup olmadığına da bakmamız lazım, yok 26 yıldır çiziyor falan onlar başka şeyler. Gözüme ilişen şey çirkin ise geçmiş olsun. Anlamam 26 yıl.
Sen 25 yıldır bir fabrikada usta başı ol, ama 25. yılı geçtin diye kendi kendine insiyatif alıp işi salmaya başla, özen gösterme. Bakalım hangi patron "Ya 25 yıldır çalışıyor artık biraz düşüş olur, buna göz yumalım." diyecek.
Milyon dolarlık yazarsa ve çizerse ve de repütasyonu çok yüksekse buna denk bir ürün beklerim. Bunda alınacak, gücenecek bir şey yok.
Zaten adamın, düşüşünü ben de anlayışla karşıladığım için dikkat et panellemesine laf ettim. Çizimi zaten eridi gitti, bari temiz bir sayfa yapısı oturtabilsin ama o da yok.
Oda 26 yıl içinde sadece 3 kere 1 aylık verdi.
Aga 1 aylık 3 tanedir de zibilyon tane haftalık ya da 2 haftalık arası oldu bu adamın hele de son 4-5 yıl içinde. Kaldı ki tüm mangakalar için durum bu, üzgünüm. Kaldı ki tekrar ediyorum, ben bu adamın görsellik kalitesini düşürmesine lafım yok, zamanla bu olur ancak bu kadar yalap şalap yapması ve sayfada gerekli noktaya değer vermeyip, en saçma bir yerde arkaplan ve efekt kasarak , boğucu bir sayfa çıkarmasına kızıyorum ve bunu ürün olarak beğenmiyorum.
Panelleme konusunda ise açıkçası beni pek rahatsız eden bir şeyle karşılaşmadım.
Tamam ne güzel sana, eyv. Ancak beni rahatsız etti. Bunun için de bana nutuk çekilmesine gerek yoktu bence
Ama fikirlerimi belirtmekten de çekinmek istemiyorum.
Çekinme zaten ama sen fikir belirtmiyor , yargı dağıtıyorsun resmen

"Bizden daha iyi biliyordur herhalde" falan bir fikir belirtme değil bildiğin, cevap verdiğin kişi ezmek oluyor.
Başka mangakada şöyle oldu, Oda böyle oldu vs. Bunların farkındayım zaten bu yüzden belli bir miktar kalite düşüşü normaldir ve bunu mesajımda da söyledim. VE gene bu yüzden düşüş Whole Cake Island sonrası başlıyor dedim aslında ilk izleri Marineford sonrasıdır. Ancak bu gerileme doğal olduğu için daha güncele çektim görsel olarak gerileyişini.
Kaldı ki Oda'daki sorun enerji-yaş-zaman denklemi ile alakalı değil sadece. Son yıllarda giderek artan çirkin Karakter tasarımlarından tutta, karakterleri aşırı memeleştirme eğilimine kadar Oda'nın sanatında giderek grotesk ve edgy bir eğilim görüyoruz. Yani çizimin kalitesi, detayı, panelin temizliği biraz zaman ve enerji ile alakalı hadi oradan düşüş yaşıyorsun eyv. Ancak neden karakter tasarım, sinematograf, ve sayfa kurgun çirkinleşiyor .. Yani Oda bence seriden biraz sıkıldı ve o eski dokunuşunu da kaybetti ancak buna rağmen hiç bir eleştiri kabul etmeyen bir fan base var, ortada milyon dolarlar kıran bir kuratör var.
Ben de eleştri geçirmeyen, milyon dolarlık bir iş görmek istiyorsam bunda haksız bir şey yok. Aksine, bunun çeyreği kadar kötü çizmeyen çizerlerin yıllarca OP fanlarınca dövülürken haksızlık yapılıyordu
OP fan kitlesi, yıllar içerisinde diğer serilerde eleştirdikleri her şeyi ama neredeyse her şeyi OP'de de yaşadılar (daha da yaşayacaklar, dur sen) ancak söz konusu OP olduğunda mutlaka bir bahanesi oldu.
Ama ben böyle bir mürit olmadığımdan olmamışsa "olmamış" derim.
Bak Jujutsu Kaisen başlığına git bak bir kaç gün (ya da hafta) önce benzer bir yorum oradada yaptım çünkü onun çizeri de çok yalap şalap çiziyor. Yani bu OP'ye garezim var diye dediğim bir şey değil.
Ayrıca yılların comics + manga okuru olarak, bunun hakkında pek çok yazı okumuş/yazmış, essay izlemiş/çekmiş biri olarak kusura bakma da çirkin bir şeyi beğenmeme lüksüm olsun.
Yoksa yok 26 yıldı, yok biliyordu da vs gibi semantik şeylerle kimseye laf dökmeye gerek yok. Ortada bir haksızlık varsa, senin bana yaptığın haksızlıktır.
Yani "26 yıldır çizen adamdan daha fazlasını beklemek haksızlıktır" şeklinde yaptığın çıkışa eyv, görmezden gelebilirdim. Ancak "senden çok biliyordur panellemeyi de " tarzı (tabi bunu biz diyerek yumuşatmışsın ancak cümlenin alt-metni çok açık) bitirişin hiç de yakışan bir şey değildi.
Yine de sana kendimi açıkladım gocunmadan. Ok. Sıkıntı yok. Ancak tekrarını istemem.