Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

One Piece 1096 Tartışma / 1097 Öngörü

Ooo haftalık uyuşturucum da gelmiş, gömülelim hemen.

Avlanma kısımlarını animede epey etkileyici yaparlar tahminimce. Toei'nin hala iyi yapabildiği nadir şeylerden biri bu tip dramatik olayları iyi yansıtabilme. Merakla bekliyorum bu kısımları animede. Oturup ağlarız tertemiz.

Ivankov aplama beton yetmez ya, daha o yıllarda bile içinde devrim ateşini taşıyormuş. Geçen de Impel Down'ı tekrar okurken fark ettim, şaklaban falan ama kendince derin çar, boşuna Dragon'un danışmanı değil.

Flashback biraz daha sürse Beyazbiyik'in karizmayı çizeceklerdi gibi, allahtan sürmedi. :ROFLMAO:

Kuma agabey yine gözlerimizi yaşarttı, Satürn karşısında daha çocukken bile böyle durabilmesi... büyük adamsın sen ya. Ayrıca, "Zalimler için yaşasın Nika!" diyelim.

Yalnız Morgan Luffy'nin Tüm Kek'te yaptıklarını abartılı haber yaptığı gibi, Garp'ın da Tanrı Vadisi'nde yaptıklarını abartmış. Lel. Büyük ihtimal Sabo da aynı efekt.

Kuma-Ginny kısımları çok iyi olmuş. Oda hala bu duygusal flashback yazma olayını iyi kotarıyor. Oden'de çuvallamıştı ama unutmamış hala.

Vallahi biz bu bölümden razıyız ya.

Çizimlerin ve panellemenin berbat olması hariç fena bölüm değil.

Garp bu kutsalların kölelere neler yaptıklarını bilip de hala denizci olarak kalıyorsa gözümden çok düşer.Zaten denizcilerde adam olan kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor umarım Garpıda öyle karaktersiz biri olarak göstermez

Edit:Ayrıca Dragonun adada ortaya çıkmasını ve köleleri kurtarmasını bekliyorum.Soda umarım bunu gösteri bize

Çizimlerin ve panellemenin berbat olması hariç fena bölüm değil.
48 yaşının 26 senesini haftalık manga çizerek geçirmiş ve daha birkaç ay önce göz ameliyatı olmuş bir adam bahsediyoruz. Eski performansını beklemek haksızlık olur bence. Panellemeyi de bizden iyi bildiğine eminim.

Yaw Yinede evrenin en önemli adamları tek bi adada toplanmışken devrimci liderinin o adada olması iyi olur bence.muhtelemen zaten o adada İvankov ile kuma tanıştı diye tahmin ediyorum.Kendisi de o sıralar denizci olabilir.
Dragon'un aşırı pasif kaldığını düşünüyorum ben de açıkçası. Artık olaylara dahil olmalı. Sabo ve Ivankov bile çok daha işin içinde adamlar. Dragon şu an için çok pasif kaldı. Bu adamın neden hükümete karşı en büyük tehdit olduğuna dair bir şeyler görmeliyiz.

@Monolith

Kardeşim, bak valla kinayeli bir gif atıp geçecektim ama ayıp olmasın dedim. Mesaj atıyorum, meramımı açıklıyorum işimin gücümün arasında. Kıymet bilin.

Avukatlık parası ya da üstün sadakat madalyası evine yollanmıyorsa o zaman bu toplara hiç girmene gerek yok. Zaten son 4-5 kişi kalmış forumda ne gerek var böyle çıkışlara. Senin çıkışına ben de karşı çıkınca bu sefer "hep böyle oluyor" falan diye üzülüyorsun. Yapma yani, gereksiz. Varsa kontra-argüman onu sür, yok varsa merak ettiğin onu da sor. Beylik laf etme.

48 yaşın 26 senesi falan tatava, bir mangakanın iş yükünden haberdarım ancak ne ağır iş yükü olan tek meslek bu ne de tek mangaka Oda. Kıyas yapıyoruz herhalde. Eskiz seviyesine düştü çizimler son 2-3 arktır. Özendiği bir kaç dövüş ya da flashback oluyor sonra 10-15 bölüm gene eskiz çiziyor. One Piece kadar itibara ve üne sahip (hem de görselliğine dair itibara da sahip bir seri) seriler arasında sanırım görsel anlamda en büyük düşüş gösteren eserdir.

Ha oldum olası hiç bir zaman görsel bir şölen olmadı ama en azından eli yüzü temiz ve ikonik idi.

Panellemeye gelince, google da One Piece, panelling, comic book /manga layout, gibi şeyleri aratırsan zaman atlaması sonrası aşırı kalabalık ve aşırı kalın siyah kenarlı ve de geometrisi bozuk panellemesinden bahseden başkalarını da bulabilirsin. Elbette panellemeden o daha iyi anlıyordur, ancak iyi anladığı her zaman iyi yaptığı anlamına gelmez. Yeterince çabalamıyordur o yüzden tembel bir sonuç çıkıyordur.

Senin mantığınla sen annenin pişirdiği hiç bir yemeğe, babanın verdiği hiç bir karara, öğretmenin öğrettiği hiç bir şeye laf edemezsin çünkü onlar kadar iyi anlamıyorsun öyle mi ? O zaman gurmeler, aşçıları eleştiremez, spor yorumcuları sporcuları, halk da politikacıları mı ? Bu zaten son derece saçma ve de zararlı bir düşünce tarzı. Ben tüketici, hem de bilinçli bir tüketici hatta ucundan accık "bilirkişi" olan bir tüketiciyim benim de bir eserle ilgili söyleyebileceklerim var. Bunun için mangaka olmayı beklememe gerek yok sanırım :D O zaman para verdin bir teknolojik ürün aldın ama parasının karşılığı değil başına bir sürü iş açtı ve hiç de verim alamadın. O zaman ne şikayet et ne de iade et çünkü sen mühendis ya da elektronikçi değilsin ? Bu mu ? Ne kadar saçma bir tavır olduğunu belki bu örneklerle görevbilirsin sevgili kardeşim.

Ben panelleme eleştirirken neyi kastettiğimi dahi bilmeden sırf savunmuş olmak için savunmuşsun. Keşke önce sorsaydın "Abi neden ya?" falan diye. Panel Layout'umu, Paneller arası eyeline mı ? panel içlerindeki moment capture için ne kadar düşündüğü mü, ne kadar sinematografik baktığı mı vs vs bunlara göz ucuyla bakıyorum. Neredeyse yaşın kadar zamandır comics okumuşumdur. Bak iyi kötü 2015'den beridir de comics ve manga kültürünü adına blog ve forum yürütüyorum , makaleler yazıyorum vs. Biraz da konuşurken , klavyemizden çıkanı görmek lazım. Kime ne diyorum, nasıl diyorum ve bunu niye diyorum diye.

Ben, ben eleştirilmezim falan demiyorum. Ancak bir panele de kötü deyince aforoz edilebilmem için karşı tarafın kelli felli bir karşı argüman getirip benimle paneltografisini tartışabilmesini isterim ve beklerim. Aksi halde "müritlik" yapmaktan öte gitmeyen bir hareket.

(Yeni forumda kaldıramadığım bir karakter limiti var o yüzden mesajı bölüyorum)

Mesela bölüm de 2 tane iyi panellenmiş(nispeten) , akışı güzel sayfa da var. Kuma dua ederken Ivankov'un yanaştığı sayfa ve sonrasında Ivankov giderken vedalaşılan sayfalar çok daha iyi ve okumu-izlemesi rahat şekilde döşenmiş sayfalardı. Çerçeveler iyiydi, taşırmalar yerinde idi vs vs.

Ama misal bölümün özellikle ilk 5-6 sayfası kargacık burgacık.

Ve iyi panele sahip olmak için illa aylık manga ya da comics yazmana gerek yok. Misal haftalık bir mangadan(hem de bir shounen'den) örnekler atayım, eğitici olsun herkes için.

0269-001.png

Sayfayı sağ tarafı aşağı gelecek şekilde yatay çevirseydik. Panel yerleşimin kocaman ve neredeyse mükemmel bir "M" şekli çizdiğini bunun da zaten çok çok iyi bir "eyeline" oluşturduğunu görürdük.

Tabi Slam Dunk'dan örnek verirken, çizim kalitesini göz ardı ediyorum çünkü bu adil olmazdı zira Inoue o konuda tanrı vergisi bir yeteneğe sahip ancak yeteneğinin yanı sıra panelleme ve sayfa kurgusunda nasıl kafa çalıştırdığını gösteriyorum.

0197-014.png

0197-009.png

Karakterleri panel dışına çıkartıp boyut kazandıran bir yöntem bunu her mangaka ve comics çizeri yapıyor ancak bunu yaparken bazı çizerler diğer panellerin anasını belleyebiliyor (bu konuda Magi'nin çizerini hiç sevmiyordum mesela) ama burada çok daha derli toplu görüyoruz ve panellerin akışı çok klasik ve seri.

0197-003.png

0197-001.png

0268-014.png

Storyboard'un içini doldururken genelde yakın çekim ile durum set edilir. Sonra bir uzak çekim ile hareket ortamı gösterilir, sonra orta mesafe çekimler gelir ve sonra duruma göre tekrar yakın plan ya da bir uzak daha ve sonra yakın plan vs. Burada bunun çok iyi bir örneği var. Maki'ye yapılan yakın planda durumun kritikliği oturtuluyor. Sonrasında Rukawa'ya uzak çekimde aksiyonu yani pası görüyoruz. Sonra orta uzaklıkta Miyagi, Yakın planda Mitsui ve gene orta uzaklıkta Sakuragi'nin tepkilerini yerleştiriyor. SOnra da ilk başta yakın plan ile set ettiği kahramanı yani Akagi'yi sayfanın %60'ını kaplayan bir yakın-orta plan açıyla alıyor. Ve kamera açısının da aşağıdan yukarı olması AKagi'nin karşılaştığı engeli gözümüzde yüceltiyor ve de topun pas açısını gözlerimiz takip etmiş oluyor vs vs

Bir haftalık seri ve bir shounen 1980'ler sonundan 1990'lar ortalarına kadar o dönemin imkanları ile bunu yapabiliyorsa. En iyi haftalık seri ve shounen diye övülen en yüksek satış ve popülariteye sahip eserde şundan fazlasını beklemem hiçte abes değil.

1096-006.png

bu gene iyi sayılır bölümün geneline göre ama garling'den sonraki sahneye geçiş aşırı küt, .çerçeveler kafam kadar. Konuşma balonları desen daha fena.
1096-008.png

Rocks korsanlarını ilk defa beraber çiziyor. Yani çok daha epik olabilirdi. Bir de Oda, karamsar durumlarda ya da sert flashback'lerde siyah çerçeveye geçerdi eksiden de ama tüm bölümü de siyah çerçeve çizmezsin. Kalın kalın. Ya da onunla kontrast yapacak şekilde içi daha temiz paneller çizersin. Konuşma balonları zaten çok çok öldürmüş belki de en iyi olabilecek paneli. Ayrıca Kaido ile Beyazsakalın çizimi (Shiki de öyle gerçi) bizi asistan çizdi diye bağırıyor, yakın planda.

Ha yok Slam Dunk örneğini sevmediysen, OP'yi kendisiyle kıyaslayayım.

İlla siyah çerçeveli ve asimetrik paneller mi ?

0398-007.png

Al işte, zamanında çok çok daha temizini çiziyormuş zaten. Hatta son panelde siyah çerçevenin yavaş yavaş beyaza geçişi, Robin'in kötü anılardan günümüze gelişini temsil ediyor. Çok çok iyi.

Ha yok Rocks korsanları paneli gibi epik bir an, bir grubu mu portrelemek istiyorsun ve o grubun yakın plan reaksiyonlarını mı portrelemek istiyorsun ?

0563-008.png

0565-013.png

0420-024.png

vs vs örnekler artar.

Bunun 26 seneyle alakası yok, sizin gibi "abi oda ne attırsa öper başıma korum" yaklaşımındaki fan kitlesinin verdiği garanti sayesinde Oda hem yazım hem de çizim olarak "tembel olabilme" lüksü edindi ve bu lüksü de en üst noktalarda yaşayan nadir grafik roman/manga/comics yaratıcılarından oldu. Adam "ben niye kasayım ki abi, zaten zaman atlaması önceki işimle kendimi kanıtlamışım. Şu an ne çıksa tüketiliyor, accük dinlenem, yatam, çok da kasmayayım" diyor. Ya da adam projeye olan tutkusunu biraz yitirdi o yüzden kasmıyor da olabilir. Ancak sonuç, çok çok derece de düşüşte olduğu ve bunun da göz ameliyatlık bir durumu yok. Uzun yıllardır bu böyle, Yazım olarak Marineford (hadi uzatsam uzatsam en fazla Dressrosa'ya kadar diyebilirim), çizim olarak da Whole Cake Island (ki bu ark da bile çok tutarsız çiziyordu ama gene iyi sekanslar oturtuyordu) dan beridir serbest düşüşte. Wano'da özendiği bir kaç düzinelik bölüm haricinde ara sıra o eski Oda'ya inceden dönüyor sonra 5-10 bölüm gene eskizden hallice oluyor.

Her uzun soluklu mangakada serinin ortasına nazaran, sonlarında düşüş olur. Ancak Oda bu düşüşe çok erken başladı. Whole Cake Island'a 2016 yazına doğru girdik. 7 koca yıl olmuş :D Ki düşüşün ilk emarelerini gözlemlesek Punk Hazard'a kadar gider de neyse... Yani yavaş yavaş çizim ve yazım düştü. Ancak çizim son dönem bayağı eskizden hallice oldu. Hadi çizime de göz yumuyorum, ancak bari doğru yerleştirme ve doğru arka plan, doğru bakış açısı seç. Temiz olsun okuması.

One Piece'in bence bir diğer görsel problemi de çok konuşma balonu olması. Her ark o ark gözüküp sonra umursamayacağımız tonla karakter yaratıyor (istisnalar ve kalıcı karakterler hariç) ve zaten ana kadro da kalabalık o yüzden bir şey oldu mu illa herkesin bir lafı olsun diye ortalık konuşma balonundan geçilmez oluyor. Zaten küçük panellere arkada karartma efekti ile çiziyorsun (küçük panellerin arkasını beyaz bıraksa keşke) bir de davar gibi konuşma balonları ile doldurunca yoruyor. Ve konuşma balonu çılgınlığı da zaman atlaması sonrası çok artan bir şey. Çünkü eskiden arklar bu kadar uzun değildi, zira arklar daha küçük olduğundan o ark tanışmak zorunda olduğun, konuşmak zorunda olan karakter sayısı da daha azdı. Misal buna bir örnek vereyim;
0634-008.png

1068-011.png
1068-014.png

Konuşma balonu olmayan tek bir panel bile yok hatta sadece 2 alt-panelde tek konuşma balonu var diğer hepsinde 2 ya da 3.

Hadi buralar açıklama yapılan yerler vs vs. Aksiyona geçelim.

1088-011.png

Aksiyon sekansı için bu bile fazla
1088-013.png

İki sayfalık epik bir atak değil mi ? Konuşma balonu olmayan tek bir panel yok. Hele en üstteki şerit tam bir kaos.

Öte yandan OP'nin akranı olan başka seriye bakalım;

0276-015.png

Naruto mangasının 276. bölümünün 15. sayfasında Naruto ile Kakashi, Gaara'nın naaşını sonunda düşman elinden alıyorlar ve sonrasında olanlar. Konuşma olmayan 3 panel var.
0276-016.png

One Piece olsa, Naruto bağırmıştı, ağlıyordu, sövüyordu Deidara'ya, Deidara gülüp karşılık veriyordu. Kakashi tepki gösteriyordu falan. Burada ise hiç konuşma yok. Naruto'nun surat ifadesini merkeze alan panel ile (gene yakın plan -> orta plan -> uzak plan kuralı ile) zaten duygu bize geçiyor. Ve sadece orta panelde arka plan çizilmemiş çünkü yüz ifadesine odaklanmamız isteniyor. One Piece olsa orada siyah akış efekti konurdu, şok hissiyatı için, panelin okunurluğunu hiç ederdi.

Aşağıdaki 17. sayfadan sonra bir daha ne zaman gerçek bir konuşma balonu göreceğiz (ses balonu ya da iç ses yazılarını saymıyorum. Net konuşma)

0276-017.png

Deidara'nın kendi kendine düşündüğü, iç ses olan kısımlar için düşünme balonu kullanıp paneli boğmamış.

0276-018.png

Sonra 2 sayfalık dev bir aksiyon sekansı, tek bir konuşma balonu bile yok. Aksine yumruğun efekti sayfanın ortasında ve bizi darbenin etkisine götürüyor. Kishimoto'nun klasik hong kong kung fu filmi anlayışı ile bir darbeyi 3 farklı plandan görüyoruz.

Devamına buradan bakabilirsiniz -> https://manga4life.com/read-online/Naruto-chapter-277-page-2.html

Naruto bir daha bir sonraki bölümün 9. sayfasında konuşuyor. Arada kakashi ile deidara'nın iç ses metinleri var (balonsuz) ve bir kaç ses balonu var. Tertemiz. Ha dersin ki burada karakter sayısı az ondan temiz. O zaman buyur savaş arkında 3 ana karakter, binlerce kişinin içinde teknik açıyorlar.
0633-016.png

Bu sayfa OP'de olsa, en altta küçük küçük 7-8 karede/çerçevede etraftakilerin tepkileri olurdu. "Vay" , "Bastır Naruto" falan. Hiç ona gerek yok, adam diyor ki verilecek tepkileri bir sonraki sayfada çizerim. Oda bence sayfa sayısını artırmalı bunu hep diyorum zaten yıllardır 11-12 sayfa yazıyor ancak içindeki panel ve konuşma balonu sayısı 18-19 sayfalık. O yüzden de işte nitekim paneller kötü.

Az sayfa yazıp, çiziyor, çok fazla gereksiz karaktere çok fazla rol veriyor, nitekim bu da gürültü ve parazit yapıyor hem çizim hem anlatım da.

Yaşın genç ve sevdiğin seri konusunda fanatikçe tutkulusun onu da anladık ancak saygı denen ve de bilgi denen denen iki olgu var. Saygılı bir şekilde, bilgimiz dahilinde argümanlar üreterek ancak sağlıklı şekilde tartışabiliriz. Öbür türlü çamur atmak ve kalaylamak oluyor. Sen şu ana kadar yaşadığın kadar bir daha yaşadığında (17+17) 34 yaşına geliyorsun ve ben 36 yaşındayım. Senin okul öncesi zamanlarından beridir de okuyorum, senin daha okuma öğrenmeye çalıştığın yıllardan beridir de yazıyorum ve yazacak olanlara yer sağlıyorum.. O yüzden şu mesajının ne kadar gereksiz ve de nahoş bir çıkış olduğunu bir umarım anlar ve üzerine biraz düşünürsün kardeşim.

Bak işimin arasında, ofisten yazdım mesajı, maksat bir şey öğretiriz, bir fikir trafiği yaratırız diye. Hem belki başkaları da okur bişiler görür vs diye... Ama yine böyle yersiz, düzeysiz çıkışlar olursa gif/meme atar, "he he canım kardeşim" der geçerim, ciddiye ve de kale almam. Tekrar söylüyorum; eleştirebilirsin, fikir ayrılığını dile de getirmek isteyebilirsin ya da bir şeyleri savunabilirsin de elbette. Ancak böyle beylik laflarla, mangaka'nın kayınçosuymuşsun gibi şeylerle değil, argümanla, sohbetle, muhabbetle yapın bunu. Ya da en basitinden soru sorarsın; "Abi niye öyle dedin ya? " , "Abi neydi beğenmediğin kısım?" gibi sorgulama yaparsın.

Yok "bizden iyi bilecektir herhalde" , "şu kadar zamandır çiziyor daha fazlasını bekleyemezsin" falan gibi çıkışlara gerek yok. Bizden daha iyi bildiği için eleştiriyorum ya zaten, "biliyorsun sen bu haltı yapmayı o zaman düzgün yap" diyorum. Milyon dolarlar vuran yazar, peygamber muamelesi çekilen bir çizer isen kusura bakma da biraz daha fazlasını beklerim. Herkes de beklemeli bence, niye aza kanaat edeyim ki ? Madem o kadar harika bir çizer/yazar ise. Ve değil 26 yıl, 36 yıl dahi çizse bu böyle olmalıdır kardeşim.

Neyse, haydin selametle. İşim gücüm var benim xD

Son düzenleme:
@Nabu Abi açıklamaların için teşekkürler öncelikle ama ben çıkış yapmak için yazmamıştım o yorumu. Zaten çizim kalitesi olarak eski seviyesinde olmadığını ben de biliyorum ama berbat demek bana göre haksızlık oluyor biraz. Bunun sebebi belki gerçekten fazla üstüne düşmediği içindir. Fakat belki de cidden eski seviyesinde çizecek kadar efor sarf edemiyordur artık.

Ben bunu anlayışla karşılayabilirim sonuçta 26 sene boyunca aktif şekilde çizim yapan bir mangakadan bahsediyoruz elbet düşüş olur. Bu kadar düşüş yaşayan yoktur diyorsun ama Oda 26 yıl içinde sadece 3 kere 1 aylık verdi. İlki zaman atlaması öncesi, ikincisi son sagaya girmeden önce sonuncusu da göz ameliyatı yüzünden. Onun dışında son senelerde haftalık araları arttı ama o da anlaşılabilir bir durum. Oda'da bir insan sonuçta. Zaten bu yıl ki araların çoğu dizi ile ilgilendiği için oldu.

Panelleme konusunda ise açıkçası beni pek rahatsız eden bir şeyle karşılaşmadım. Bazen fazla konuşma baloncuğu oluyor ona katılıyorum ama Oda'nın tarzı da böyle oturmuş artık. Çok karakter olduğu için boş geçmek istemiyor herhalde. Attığın Naruto panellerinde ki sadelik de güzel. Bu tarz bir sadeliği yeni bölümlerde görmeyi ben de isterdim. Ama görmedim diye de berbat diyemem. Demek ki artık her bölümü çok iyi çizecek kadar enerjisi kalmamış. Bazen kaliteden fedakarlıklar yapman gerekebilir. Daha geçenlerde Black Clover mangakası dergi değiştirdi ve artık 3 ayda bir bölüm verecek seri.

Black Clover daha başlayalı 10 sene bile olmamışken ve OP'den daha kısa hissettiren bölümlere sahip olmasına rağmen mangaka bu tempoya dayanamamış. Aynı şekilde BnHA mangakası Horikoshi'de sağlık problemleri yüzünden 9 sayfalık bölümler çizmeye falan başlamıştı. Oda bu işi 26 senedir yapıyor ve yapmaya da devam ediyor. Bu yüzden fazla haksızlık yapmamalıyız diye düşünüyorum. Eleştirilemez olduğu için değil. Ayrıca senden daha çok şey bildiğimi tabiki iddia edemem. Ama fikirlerimi belirtmekten de çekinmek istemiyorum.

berbat demek bana göre haksızlık oluyor biraz.
Tamam sana göre haksızlık ise o zaman bunu söyleyebilirsin. Ancak sana göre haksızlık olması ortada bir haksızlık olduğu anlamına gelmez her zaman. Çünkü çok fazla efor ve detay kasmadan karun gibi para kasan bir mangaka var. Ben de bunun yalap şalap iş yapmasını eleştiriyorum. Bu haksızlık mı ? Ben adamın bölüm başına aldığı parayı mı kesiyorum ? Adama bir yaptırım mı yapıyorum ? Yaptığım tek şey beğenmediğimi belirtmek o da tüketici olarak benim hakkım.

Ayrıca haksızlık olduğunu düşünmen başka şey karşındakine "Haa sen çok biliyon ya" tarzı (böyle dedin demiyorum ancak geldiği yer orası) bir çıkış yapmana gerek yok.

Çıkış yapmak için yazmamışsın ancak yazdığın şey Türkçe de "çıkışmak" dediğimiz şeye tekabül ediyor.

Ben bunu anlayışla karşılayabilirim
Sen öyle karşılıyorsun diye herkes karşılamak zorunda değil işte.

26 sene boyunca aktif şekilde çizim yapan bir mangakadan bahsediyoruz elbet düşüş olur.
Elbette düşüş olacağını ben mesajımda söylemişim zaten, okumamışsın tamamını. "Düşüş olmamalı" diyen yok zaten. Ancak bu düşüş epeydir var ve giderek de beter oluyor. Sonuçta Oda bir üretici ben de tüketiciyim ve OP bir ürün. Ve basit anlamda ürün yolun sonunda tüketici ile buluştuğunda o ürünün iyi olup olmadığına da bakmamız lazım, yok 26 yıldır çiziyor falan onlar başka şeyler. Gözüme ilişen şey çirkin ise geçmiş olsun. Anlamam 26 yıl.

Sen 25 yıldır bir fabrikada usta başı ol, ama 25. yılı geçtin diye kendi kendine insiyatif alıp işi salmaya başla, özen gösterme. Bakalım hangi patron "Ya 25 yıldır çalışıyor artık biraz düşüş olur, buna göz yumalım." diyecek.

Milyon dolarlık yazarsa ve çizerse ve de repütasyonu çok yüksekse buna denk bir ürün beklerim. Bunda alınacak, gücenecek bir şey yok.

Zaten adamın, düşüşünü ben de anlayışla karşıladığım için dikkat et panellemesine laf ettim. Çizimi zaten eridi gitti, bari temiz bir sayfa yapısı oturtabilsin ama o da yok.

Oda 26 yıl içinde sadece 3 kere 1 aylık verdi.
Aga 1 aylık 3 tanedir de zibilyon tane haftalık ya da 2 haftalık arası oldu bu adamın hele de son 4-5 yıl içinde. Kaldı ki tüm mangakalar için durum bu, üzgünüm. Kaldı ki tekrar ediyorum, ben bu adamın görsellik kalitesini düşürmesine lafım yok, zamanla bu olur ancak bu kadar yalap şalap yapması ve sayfada gerekli noktaya değer vermeyip, en saçma bir yerde arkaplan ve efekt kasarak , boğucu bir sayfa çıkarmasına kızıyorum ve bunu ürün olarak beğenmiyorum.

Panelleme konusunda ise açıkçası beni pek rahatsız eden bir şeyle karşılaşmadım.
Tamam ne güzel sana, eyv. Ancak beni rahatsız etti. Bunun için de bana nutuk çekilmesine gerek yoktu bence :D

Ama fikirlerimi belirtmekten de çekinmek istemiyorum.
Çekinme zaten ama sen fikir belirtmiyor , yargı dağıtıyorsun resmen :D "Bizden daha iyi biliyordur herhalde" falan bir fikir belirtme değil bildiğin, cevap verdiğin kişi ezmek oluyor.

Başka mangakada şöyle oldu, Oda böyle oldu vs. Bunların farkındayım zaten bu yüzden belli bir miktar kalite düşüşü normaldir ve bunu mesajımda da söyledim. VE gene bu yüzden düşüş Whole Cake Island sonrası başlıyor dedim aslında ilk izleri Marineford sonrasıdır. Ancak bu gerileme doğal olduğu için daha güncele çektim görsel olarak gerileyişini.

Kaldı ki Oda'daki sorun enerji-yaş-zaman denklemi ile alakalı değil sadece. Son yıllarda giderek artan çirkin Karakter tasarımlarından tutta, karakterleri aşırı memeleştirme eğilimine kadar Oda'nın sanatında giderek grotesk ve edgy bir eğilim görüyoruz. Yani çizimin kalitesi, detayı, panelin temizliği biraz zaman ve enerji ile alakalı hadi oradan düşüş yaşıyorsun eyv. Ancak neden karakter tasarım, sinematograf, ve sayfa kurgun çirkinleşiyor .. Yani Oda bence seriden biraz sıkıldı ve o eski dokunuşunu da kaybetti ancak buna rağmen hiç bir eleştiri kabul etmeyen bir fan base var, ortada milyon dolarlar kıran bir kuratör var.

Ben de eleştri geçirmeyen, milyon dolarlık bir iş görmek istiyorsam bunda haksız bir şey yok. Aksine, bunun çeyreği kadar kötü çizmeyen çizerlerin yıllarca OP fanlarınca dövülürken haksızlık yapılıyordu :D

OP fan kitlesi, yıllar içerisinde diğer serilerde eleştirdikleri her şeyi ama neredeyse her şeyi OP'de de yaşadılar (daha da yaşayacaklar, dur sen) ancak söz konusu OP olduğunda mutlaka bir bahanesi oldu.

Ama ben böyle bir mürit olmadığımdan olmamışsa "olmamış" derim.

Bak Jujutsu Kaisen başlığına git bak bir kaç gün (ya da hafta) önce benzer bir yorum oradada yaptım çünkü onun çizeri de çok yalap şalap çiziyor. Yani bu OP'ye garezim var diye dediğim bir şey değil.

Ayrıca yılların comics + manga okuru olarak, bunun hakkında pek çok yazı okumuş/yazmış, essay izlemiş/çekmiş biri olarak kusura bakma da çirkin bir şeyi beğenmeme lüksüm olsun.

Yoksa yok 26 yıldı, yok biliyordu da vs gibi semantik şeylerle kimseye laf dökmeye gerek yok. Ortada bir haksızlık varsa, senin bana yaptığın haksızlıktır.

Yani "26 yıldır çizen adamdan daha fazlasını beklemek haksızlıktır" şeklinde yaptığın çıkışa eyv, görmezden gelebilirdim. Ancak "senden çok biliyordur panellemeyi de " tarzı (tabi bunu biz diyerek yumuşatmışsın ancak cümlenin alt-metni çok açık) bitirişin hiç de yakışan bir şey değildi.

Yine de sana kendimi açıkladım gocunmadan. Ok. Sıkıntı yok. Ancak tekrarını istemem.

@Nabu Tamam kusura bakma o zaman benim ezme gibi bir amacım yoktu öyle anlaşıldıysa da benim hatamdır. İstediğini beğenmeme hakkın var abi kimse bunu sorgulayamaz zaten. Sadece kişisel görüş gibi yansıtmaktan çok direkt çizimler ve panelleme berbat demenden ötürü öyle söyledim. Beğenmeyen biri olarak bunu demek hakkın aynı şekilde seven biri olarak savunmakta benim hakkım. Zaten Oda gibi birinin benim savunmama ihtiyacı da yok başarısı ortada. Ama çizim konusunda düşüş var, ona katılıyorum. Birbirimizi kırmaya gerek yok bu mesele için.

Panelleme konusunda Nabu kesinlikle haklı. Gözü yoran ve paneller arası geçişlerin dağınık olduğu bir umursamazlık mevcut.

Bölümde dikkatimi çeken Satürn'ün 38 yıl önceki hali daha genç olması gerekirken günümüz hali ile aynı. Bonny kılıç saplaması sonrası kendini rejenere etmesinide düşünürsek bu da öümsüz çıkarımı yapılabilir. farklı düüncesi olan var mı?

Gorosei de yüksek ihtimalle IM gibi ölümsüz yahut yaşam süreleri çok uzun. Yaşam güçlerini veren de IM olabilir. IM'in 800 yaşından büyük olduğunu biliyoruz.