Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Anime-Manga Genel Sohbet Başlığı

Uncle Paulie

Şalıom
Gözcü Baykuş
Evet, böyle genel bir başlığın forumda olmaması bir eksiklik bana göre. Bu başlık altından genel anime manga sohbeti yapabilir, tavsiye alıp verebiliriz.

Ergenliğimi çok özlüyorum ya. Okuldan eve gelip 15-20 bölüm Naruto izlediğim zamanları, Biliç'de Karakura savaşı zamanı 20 bölümde geçtiğim zamanları. Şimdi yarısını bile izleyemiyorum. :D

Şöyle uzun uzun rushlayabileceğim uzun soluklu bir battle şonen anime bakmıyor değilim ama yok sanırım hiç. :D

Ergenliğimi çok özlüyorum ya. Okuldan eve gelip 15-20 bölüm Naruto izlediğim zamanları, Biliç'de Karakura savaşı zamanı 20 bölümde geçtiğim zamanları. Şimdi yarısını bile izleyemiyorum. :D

Şöyle uzun uzun rushlayabileceğim uzun soluklu bir battle şonen anime bakmıyor değilim ama yok sanırım hiç. :D
Uzun soluklu pek bilinmeyen battle şonen anime bulmak kolay değil gerçekten ama aklıma gelen birkaç tanesini söyleyeyim.

Katekyo Hitman Reborn - 203 Bölüm

Konjiki no Gash Bell - 150 Bölüm

Yu Yu Hakusho - 112 Bölüm

D. Gray Man- 116 Bölüm

Inuyasha - 167 Bölüm

World Trigger - 100 Bölüm

Son olarak Black Clover. Çok iyi olduğunu düşündüğümden değil 170 bölüm olduğu için. Buna baktığını ve bıraktığını biliyorum ama belki ikinci bir şans vermek istersin diye söylüyorum.
biggrin.png

Uzun soluklu pek bilinmeyen battle şonen anime bulmak kolay değil gerçekten ama aklıma gelen birkaç tanesini söyleyeyim.
Katekyo Hitman Reborn - 203 Bölüm

Konjiki no Gash Bell - 150 Bölüm

Yu Yu Hakusho - 112 Bölüm

D. Gray Man- 116 Bölüm

Inuyasha - 167 Bölüm

World Trigger - 100 Bölüm

Son olarak Black Clover. Çok iyi olduğunu düşündüğümden değil 170 bölüm olduğu için. Buna baktığını ve bıraktığını biliyorum ama belki ikinci bir şans vermek istersin diye söylüyorum.
biggrin.png
Biliyorum bunları ya. KHR'yi son arka kadar izlemiştim sonra bıraktım devam edemedim. World Trigger'ın mangasını 50-60 sayı okumuştum o serinin mangası okunur çok temiz bir çizimi var. Yu Yu Hakusho'yu da izliyordum bir ara ancak çok eski geldi ilk 20-30 bölüm. Yani kötü demiyorum ancak güncel bir izleyici için çok eski kalıyor bazı şeyler.

D. Gray Man ise düzenli devam etmiyor sorun orada.

Sağ ol çoğunu bilsem de. :D

image.png

Reddit'te dolaşırken denk geldim ve nefret ettiğim bir mantık bu. İnanılmaz sığ. One Piece'den bağımsız olarak söylüyorum bunu. Benim ilk 5 animemin 4'ü 150+ bölümlerden oluşan serilerdi ve bana sektörü sevdiren de bunlar oldu. Yani ilgini çekmiyorsa ve bitiremem gözüyle yaklaşıyorsan uzun seri başlama tamam da ilgini çekmişse ve sarmışsa oturur izlersin yani; ne demek "onu izleyeceğime 100 tane anime izlerim sektörde försüm artar." yani sektör hakkında bilgi sahibi olmak için bilgi sahibi olmanın nasıl bir amacı var? Kaldı ki 1000 bölüm One Piece izledikten sonra da 91 tane 12 bölümlük seri izleyebilirsin yani tutan yok. Çok anime izleyince profesör unvanı mı veriyorlar, noluyor?

Bu weeb kitle tuhaf hakkatten. Aynı yorumu kitaplar ve diziler için de görmüştüm.

Şahsen sığ görmedim. Ben de biraz farklılıkla beraber böyle bakıyorum. Bu kadar uzun animeleri kimseye önermem çünkü denildiği gibi o zaman süresinde insan çok daha fazla şey izleyebilir. Bunun sebebi de anime master olmanın amaçlanması değil ama aynı zaman skalasında çok daha fazla, farklı hikayeyi deneyimleyebilecek olmak. Lakin bu tarz uzun şeyleri izlemek için illa ki her türlü şeyi bitirmiş olmak gerektiğine de katılmıyorum. İnsan merak ediyorsa deneyebilir, hoşuna giderse de devam eder. Ama dediğim gibi, başlangıç olarak iyi bir öneri olarak görmüyorum.

İyi bir öneri görmememin diğer bir sebebi, uzun animelerin hız ayarlamasının oldukça kötü olması ve birçok filler sahneyle dolu olması. Filler'ı sadece anime yapımcılarının eklediği olarak demiyorum. Boş konuşmalar, uzamış anlar, flashback'ler vs. Manga yazarları haftalık tempoya yetişebilmek için birçok kısayol seçiyor ve bunlar hikaye kalitesini etkiliyor. Üç büyükler olarak geçen serilerin mangalarının bile önemli bir kısmı bu tarz kötü eklentilerden oluşuyor. Animeleri daha da kötü. Temeli iyi olsa bile, bu yüzden bu hikayelerin tamamının su katılmış kola gibi olduğunu düşünüyorum. Zaten bir noktada bu yüzden insanlar yüzlerce bölüm okurken keyif alıyor ama haftalık beklemeye dönünce seriye sövmeye başlıyorlar. Çünkü haftalık takip etmeye başlayınca, bölüm başına ne kadar az ve yetersiz malzeme geldiği iyice belirgin hale geliyor.

İşin diğer yanında, şu anki anime kültürel ortamının 10-20 sene önceye kıyasla bayağı farklı olması var. O zamanlar Japonya dışındaki ülkelerde aşırı uzun animeler revaçtaydı. Şu an öyle değil. OP, Naruto, Bleach vs. serileri günümüzde başlangıç animesi olarak önermek artık biraz eski kalmış bir şey. Birçok insanın konuşmak ve izlemek istediği şeyler artık bu tarzda şeyler değil.

Son olarak, biraz daha kısıtlı bir konu ama yaş mevzusu var. Genellikle, daha genç kişiler bu kadar uzun serilere daha ilgili oluyor fakat belli bir yaşı geçmiş kişileri bu kadar uzun serilerle başlatmak daha da mantıksız hale geliyor çünkü ne zaman ne de konu olarak yeterince ilgilerini çekiyor. Bunu dikkate almayıp, uzun serilerle başlamayı denemiş ve bu yüzden animeye çok uzun süre dokunmamış kişiler var.

Ben uzun anime kısa anime başlansın vesaire demedim. Adamın mantığı "1000 bölüm tek seri izleyeceğine 90 tane kısa seri izlersin" şeklinde. Sebebi de sektör hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, anime kültürün artması. Sonrasında da zaten bunu destekler nitelikte "sektörü öğrendikten sonra izlersin" diyor. Kaliteden bağımsız bir şey söylüyor adam. Ben de diyorum ki sırf sektör hakkında bilgi sahibi olmak için izlemek saçma, eğer ilgini çekiyorsa uzun seri de izlersin. Ha ben bitiremem gözüyle yaklaşıyorsan izleme tabii. Olay tamamen ilgini çekip çekmemesiyle ilgili. Sırf anime bilgini olmak için anime izlemek gördüğüm en saçma şeylerden biri.

Zaten mesajım da bu mantıkla ilgili yoksa kısa anime uzun anime isteyen istediğini izler. İlgini çeken şeyi izlersin. Kaldı ki daha fazla hikaye deneyimlemek için ilgini çeken şeyi bir kenara bırakıp sırf daha fazla izleyeceğim diye kısalara yönelmek de benlik bir şey değil. Benim anlayamadığım şeyler.

Benim ilk 5 animemin 4'ü 150+ bölümlerden oluşan serilerdi ve bana sektörü sevdiren de bunlar oldu.
Senin ilk 5 animeni izlediğin yaşlar çok çocuk yaşlar. İşin gücün, sorumluluğun az, zamanın bol olduğu zamanlar öğrencilik zamanları ister ilköğretim olsun ister ortaöğretim ister üniversite.

Ancak daha 20li yaşlarından sonra sektöre yeni girecek kişiler için adamın dediği doğru 90 tane 12 bölümlük seri izlemek daha fazla ve daha özgün iş tüketmenin önünü açabilir.

Kaldı ki One Piece "150+ bölüm" serisi olarak nitelendirilebilmenin çoook ötesinde bir seri. 1000+ dan bahsediyoruz aga.

O yüzden bence de sığ bir görüş değil. Kaldı ki adam uzun soluklu serileri kaldırın çöpe atın demiyor ancak sezonluk animelerde yeterli bir rakama ulaşınca daha büyük bir seri denenebilir diyor. Ha bence herkes için geçerli bir öneri değil bu ancak kendince mantıklı bir öneri gibi.

Kaldı ki 1000 bölüm One Piece izledikten sonra da 91 tane 12 bölümlük seri izleyebilirsin yani tutan yok.
Dostum burada olay gene bu hobiye kaç yaşında başladığına geliyor. Misal ben üniversite öğrencisiyken bir ayda bitirdiğim manga, anime, comics, çizgi film sayısına 3 yılda anca ulaşabiliyorum şu an.

Eskiden güncel okuduğum seri sayısı 15+ iken şimdi eğer 7-8 seriyi güncel takip ediyorsam bunlardan 3-4 tanesini birikmeye bırakmak zorunda kalıyorum.

Yani olay burada zaman ve yaş grubu gibi.

Yani 25+ yaşında birine git 1000 bölüm One Piece izle sonra da One Piece'in ederi kadar mini seri izle diyemeyiz.

Ama şu konuda hakkını teslim edeyim. Koyu One Piece fanı (hem yabancı hem yerli ortamlarda bunu gözlemledim) , yani "gODAcı" dediğimiz grubun pek çoğunun ortak özelliği çok fazla başka anime ve manga tüketmemiş olmaları.

Animelere dair bildikleri her şey (misal veriyorum) Naruto + One Piece + Death Note + JJK olan ciddi bir grup var. O yüzden OP için "peak fiction" diyebiliyor çünkü adam ne yeterli sayıda kült seri tüketmiş ya da türün kökeni olan comics'e hiç bulaşmamış mesela.

Ha bak sene şurada katılıyorum.

Eğer birisi OP'yi sevmişse, sarmışsa, Romance Dawn kısmından sonra falan "Ya ben bu seriye çok pis sardım ama seri de uzun devam etsem mi" diyen adama "Git 90 tane sezonluk seri izle daha iyi" denmez. Çünkü adamı sarmış zaten, o noktadan sonra objektif bir biçimde spoiler vermeden artı ve eksilerini kabaca belirtirsin, sonra tüketen kişi bıktığı yere kadar tüketir yani bunda bir sıkıntı yok. Agresif bir şekilde de seri sırf uzun diye milleti kışkışlamamak lazım. O konuda sana katılıyorum.

Ancak kişi seriye hiç başlamamışsa, ve bu kişinin de çok zamanı yoksa ben de asla "git One Piece ile başla" falan demem yani.

Diğer bir adama katılmadığım ancak sana ve @Feindbild e katıldığım konu; uzun soluklu klasiklere başlamak için illa pek çok ufak seriyi bitirip anime master olmanın gerekmediği. Bence o saçma bir bakış açısı.

Dediğim gibi zamanı ve sabrı bol olmayan birine ben de uzun soluklu seriyi ilk animesi olarak önermem hele One Piece'i , hele de One Piece animesini (manga gene bir nebze neyse) önermem.

Ancak birine OP önermek için o kişinin anime guru olması da şart değil tabi :D :D

Bu arada uzun soluklu serilerin revaçta olmadığı kısmına katılmıyorum. Çünkü eğer uzun soluktan kasıt "bölüm sayısı" ise tamam Kimetsu no Yaiba animesi uzun soluklu bir anime serisi değil ancak kasıt "geçen birim süre" ise Kimetsu no Yaiba 2024 sonbaharında tam tamına 5 yıllık bir anime olacak.

Eski usül ile (Naruto, OP, Bleach animeleri gibi yani) bu sene de 25-26 bölümden 125-130 bölüme tekabül ederdi bu da 4-5 hikaye arkı edecek süre demek. Öte yandan Kimetsu no Yaiba ise sadece 55 bölüm ve yeni gelecek 4. sezonun 11 bölüm olacağı duyuruldu yani toplamda 66 bölüm olacak ancak bu 66 bölümün 26'sı ilk sezondan, 18. ikinci sezondan olmak üzere 44 bölüm serinin ilk yarısından gelmekte. 3. sezon 11 bölüm idi ve 4. sezon da öyle olacak deniliyor.

Ve 5. sezon da eklenecek ve büyük ihtimalle o da 13-14 bölüm olacak. Toplam da 70 civarı bölümle bitecek. Ve büyük ihtimalle serinin bitmesi 2026 ya da 2027 yılını bulacak.

70 bölüm için 8 yıl demek. Yani bu kesinlikle "uzun soluklu" bir seri benim kitabımda. Haliyle JJK, BnHA gibi popüler serilerde uzun soluklu olacak gibi. BnHA manga olarak şimdiden 500. bölüme doğru gidiyor.

Nitekim uzun soluklu eserler bence hala tercih sebebi. Ancak ben de yeni başlayacak olan birisine, hele de 20+ yaşlarında ise başlangıcı OP, Naruto ile falan yapmasını istemem.

Kaldı ki OP için olay sadece uzun olması değil, çok da iyi bir anime olmayışı. Ve arkların çok fazla kendini tekrarlaması sebebiyle tekrara düşüyor olma hissi (Bleach'in de en çok acı çektiği konuydu bir ara bu). Nitekim tek derdi uzun olması değil, uzun ve "yavaş" . Bir şey uzundur ama hızlıdır, OP öyle de değil.

Neyse adamın "önce şu kadar anime izle usta ol, sonra izle" kafasını desteklememek ile beraber. Onun haricinde çok da mantıksız bir öneri olmadığını düşünüyorum.

@Nabu

İkinci paragrafta uzundan kastım yıllık mevzusu değil. OP'un 1088 bölümü çıkmış yaklaşık 24 senede. Bu senede 45.3 bölüm demek. Naruto'nun (ilk) animesininse yaklaşık 4.5 senede 220 bölümü çıkmış. Senede 48.9 bölüm demek. Shippuuden için bu oran 10 senede 500 bölüm ile senede 50 bölüm oluyor. Bleach için bu 7.5 senede 366 bölüm ile senede 48.8 bölüm oluyor.

Bunların hepsi de sezonluk ilerleyen animelere kıyasla çok daha düşük kalitede. Aşırı derecede bölüm var ve neredeyse her hafta bir bölüm çıkıyor. Benim gördüğüm kadarıyla, insanlar bu formüle artık pek çekilmiyor. KnY, BnHA veya SnK gibi animeler de çok uzun süreye yayılmış şekilde çıksa da, eskilere kıyasla çok daha düşük bölüm sayısına sahipler ve sezonluk olarak çıktılar veya çıkmaya devam ediyorlar.

@Uncle Paulie

Mesajı atan kişi biraz o minvalde yazmış, orası doğru. Ama dediğinin tamamen o şekilde olduğunu düşünmedim ben. Anladığım kadarıyla, ilk paragraftaki "hem" kelimesini daha çok "-de/da" eki gibi kullanmış çünkü "hem de" ile takip edilmemiş cümlede. Bu yüzden kültürlenme mevzusunun bir artı olarak sunulduğunu ve ana sebep olarak sunulmadığını düşünüyorum.

Lakin, belirttiğim gibi, "Şunu bunu yalamadan yutmadan olmaz," demek katıldığım bir şey değil.

90 tane 12 bölümlük seri izleyince eline ne geçiyor ben de onu anlamıyorum. İnsan tükettiği şeyden keyif alıyorsa kaç bölüm olduğunun ne önemi var? Ben aksine sevinirim daha çok izleyebileceğim için.

Ayrı konu açmak istemediğim için buradan sorayım dedim.

Golden Age,
Savaş Arkı(Vinland Saga)
Yoshioka 1-2

Kendimce Seinen 3 Büyükleri olarak bilinen serilerde(Vagabond, Berserk, Vinland Saga)en beğendiğim(yahut okuyucuda en çok etki bırakan, en sükse uyandıran diyeyim) kısımlar bunlar. Sizce bu arclar arasında en başarlı olan hangisi? Tabii kendinizce eklemek istediğiniz bir arc da olabilir benden ayrı olarak.(Slavery Arc gibi.)

Ayrı konu açmak istemediğim için buradan sorayım dedim.

Golden Age,
Savaş Arkı(Vinland Saga)
Yoshioka 1-2

Kendimce Seinen 3 Büyükleri olarak bilinen serilerde(Vagabond, Berserk, Vinland Saga)en beğendiğim(yahut okuyucuda en çok etki bırakan, en sükse uyandıran diyeyim) kısımlar bunlar. Sizce bu arclar arasında en başarlı olan hangisi? Tabii kendinizce eklemek istediğiniz bir arc da olabilir benden ayrı olarak.(Slavery Arc gibi.)
Üç seriyi de çok seven biri olarak bence bu arcların arasında en büyük etkiyi bırakan Golden Age ya. Hem Berserk hem de manga sektörü için ayrı bir yerde bence. Çoğu kişinin favori Berserk arcıdır zaten. Çıtayı çok yukarı çektiği için kendisi bile pek yakalayamıyor o seviyeyi bir daha. (Bence devamı da gayet iyi gerçi.)

Üç seriyi de çok seven biri olarak bence bu arcların arasında en büyük etkiyi bırakan Golden Age ya. Hem Berserk hem de manga sektörü için ayrı bir yerde bence. Çoğu kişinin favori Berserk arcıdır zaten. Çıtayı çok yukarı çektiği için kendisi bile pek yakalayamıyor o seviyeyi bir daha. (Bence devamı da gayet iyi gerçi.)
Bence devamı da benzer kalitede. Miura aga gittikten sonra bozuyor ama.

Bence devamı da benzer kalitede. Miura aga gittikten sonra bozuyor ama.
Benzer düşünüyorum. Conviction ve Millennium Falcon arclarını da gayet başarılı buluyorum. Fantasia biraz daha sönük kalıyor ama onda da iyi yerler var. Miura ölümü sonrası ise düşüş net hissediliyor olsa da daha on bölüm var elimizde o yüzden onu çok genele dahil etmedim.

Benzer düşünüyorum. Conviction ve Millennium Falcon arclarını da gayet başarılı buluyorum. Fantasia biraz daha sönük kalıyor ama onda da iyi yerler var. Miura ölümü sonrası ise düşüş net hissediliyor olsa da daha on bölüm var elimizde o yüzden onu çok genele dahil etmedim.
Bence 10 bölüm yeterli bu adamların bu işi kıvıramayacağını anlamak için.

Berserk'i diğer arklar uyarlanmadığı için çoğu kişi Golden Age ile biliyor zaten. Mangayla kıyas olsun diye 97 yapımı animesini izliyorum ben de, 20 bölüm kadar izledim. Fena olmamış değiştirdikleri-çıkardıkları şeyler olsa da. Bir Vinland Saga'nın animesi kadar değil ama iş yapar.

Keşke mümkün olsa da Conviction'da TV'ye uyarlanabilse.