Hepimiz tükettiğimiz anime ve mangaları değerlendirirme güdüsü içerisindeyizdir. Bu değerlendirmeyi yaparken serileri kıyaslamak isteriz. Bu kıyaslamayı yaparken de kendimizce bir sistem belirleriz bu genelikle puanlama sistemidir ve bu puanlamayı yaparken hepimizin kendi tecrübeleriyle oluşturduğu bir yargı sistemi vardır. Peki sizin izlediğiniz sistem nedir? Bu sistemi oluştururken neyi düşündünüz?
Kendi sistemimi yazarak konuya başlamak gerekirse;
Kendi sistemimi yazarak konuya başlamak gerekirse;
Ben anime ve mangaları değerlendirirken izlenmeye değer,zaman kaybı ve utanç kaynağı olarak üçe ayırıyorum serileri. Utanç kaynağı olan seriler, 1-5 puan arasında değerlendirilir bende. Bu seriler izlediğinizde kusma isteği oluşturabilecek, inanılmaz senaryo boşlukları olan serilerdir. Zaman kaybı olan seriler ise 5-7 arasında olan serilerdir ve 6 ve altını alıyorsa, çok ufak iyi yönleri sayesinde utanç kaynağı olmaktan kurtuluyordur bende. 6-7 arası ise, aslında 1-2 büyük hatası yüzünden sinir etmese, izle geç seriler olan seriler olsa da, gözardı edilemeyecek kadar büyük günahları olduğundan bende bu puanı alır. 7-10 arası gelecek olursak artık izlenmeye değer serilerdir ama kendi içerisinde zaman geçirmelik, izlenilse size birşeyler katacak ve asla izlenmeden geçilmemesi gereken seriler olarak bende ayrılırlar. 7-7.5 arası izlersiniz ve eğlenirsiniz ama beklentide kurmamanız gereken serilerdir. 7.5-8 arası yine izle geç serileri olsa da, kendi içerisinde bir kalitesi olan, kaliteli eğlence sunacak serilerdir. 8-8.5 arası puan alan seriler ise 1-2 hatası olması kesinlikle izlemeden geçilmemesi gereken, kaliteli serilerdir. 8.5-9 arası ise artık izlenmeden kesinlikle geçilmemesi gereken, masterpiece denilecek serilerdir. Ben 9 ve üstü puan verirken tamamen fanlığım ortaya çıkar. Çünkü zaten 8.5-9 arası alan seriler her konuda üst seviye olan seriler olduğundan, 9 üstü alması için beni kişisel bir noktadan vurması gerekiyor bu serilerin. Seriye sempatim oluşması gerekiyor kısacası. 9-9.5 arası gözardı edemeyeceğim hataları olsa da hem beni kişisel olarak vurabilmiş hemde üst kalitede olan serilerdir. 9.5-10 alan seriler ise masterpiece seviyesinde olup, hemde beni kişisel olarak vurabilmiş seri oluyor. Bu puanlamada ise 5 puanlık o boşluklar bana kendi kategorisinde o serileri sıralama mı sağlayan boşluklardır.
Bu puanlamayı yaparken kişisel olarak oluşturduğum bağnazca kurallar vardır. Bunlardan biri 20 bölüm altı animelere asla 9 üstü puan vermemem. Bunun en büyük nedeni kısa serilerin tek bir hikayeye odaklanıp, yaratıkları hiçbir gücü, dengeyi, sistemi, evreni, karakteri açıklama zorunluluğu olmaması. Çünkü odaklandıkları şey tek bir ana hikayeyi sunmak olduğundan bunu belirli bir seviyenin üstünde yaptıkları zaman, ağzında inanılmaz bir tat bırakıyor. Yani çok kaliteli ama porsiyonu küçük bir yemek gibi 2 kaşık yediğinizden tadı mükemmel olarak kalsada aslında onu büyük porsiyon tüketiğiniz de aslında o kadar iyi değil demenize sebep olabilecek bir yapısı olması. Çünkü eserler sizi anlık olarak büyüler ve etkisi altına alırlar ve kısa seriler bu büyüyü kısa tutuğundan, mantık mekanizmanızı fazla kullanmanıza izin vermeden konuyu ve hikayeyi kapatırlar. 2. sebebim ise uzun serilerin emek payının kısa serilere göre daha fazla olması, değerlendirme kriterlerinin kat kat daha fazla olması yüzünden uzun serilerin puanlamada avantajlı olması gerektiğini düşünmem.
Bu puanlamayı yaparken kişisel olarak oluşturduğum bağnazca kurallar vardır. Bunlardan biri 20 bölüm altı animelere asla 9 üstü puan vermemem. Bunun en büyük nedeni kısa serilerin tek bir hikayeye odaklanıp, yaratıkları hiçbir gücü, dengeyi, sistemi, evreni, karakteri açıklama zorunluluğu olmaması. Çünkü odaklandıkları şey tek bir ana hikayeyi sunmak olduğundan bunu belirli bir seviyenin üstünde yaptıkları zaman, ağzında inanılmaz bir tat bırakıyor. Yani çok kaliteli ama porsiyonu küçük bir yemek gibi 2 kaşık yediğinizden tadı mükemmel olarak kalsada aslında onu büyük porsiyon tüketiğiniz de aslında o kadar iyi değil demenize sebep olabilecek bir yapısı olması. Çünkü eserler sizi anlık olarak büyüler ve etkisi altına alırlar ve kısa seriler bu büyüyü kısa tutuğundan, mantık mekanizmanızı fazla kullanmanıza izin vermeden konuyu ve hikayeyi kapatırlar. 2. sebebim ise uzun serilerin emek payının kısa serilere göre daha fazla olması, değerlendirme kriterlerinin kat kat daha fazla olması yüzünden uzun serilerin puanlamada avantajlı olması gerektiğini düşünmem.