Hep bu konu hakkında bir şeyler yazmak istemişimdir. Aslında sitede bir makale olarak yazmayı düşünüyordum ancak ondan önce herkese bir danışıp bilgi alış verişi yapmak istedim. Normalde konuyu ayrıntısına kadar yazdığım bir yazı mevcuttu ancak sonradan fark ettim ki aklımdaki her şeyi yazmışım o yüzden o yazıyı silip makale için kaydettim. Neyse bu anlamsız konuşmalarım ardından konumuza dönelim. Kahramanlık kelime anlamıyla yazınsal metnin en önemli karakteri, belirli bir olay ve zorluk karşısında yararlık gösteren kimse gibi anlamları bulunuyor. Ancak yaşadığımız modern dünyada çeşitli farklı anlamları da türedi örnek ve rol model olarak alınan kimse gibi. Örnek vermem gerekirse Atatürk benim kahramanımdır gibi. Dc karakterlerine baktığımızda pek çoğu birer ahlaki rol model tanrısal yetileriyle(Batman dahil) olayları en iyi şekilde çözüyorlar. Belki onlar gerçek olamayacak kadar iyiler ama onlar gibi olmayı denemeliyiz. Marvel'da ise karakterler daha beşer gündelik kimlikleri yaşamları(Spiderman) alkol, ego gibi sorunları bulunabiliyor(Tony Stark). Tanrısal güçlere de sahip olsalar büyük kişilik sorunları olabiliyor(Sentry, Hulk). Bu da karakterleri içselleştirebilir empatiye uygun yapıyor ve büyük çoğunluğun Marvel'ı daha fazla kişinin sevmesine olanak sağlıyor. Tabi bu fark günümüzde iki şirketin bir birine anlayış olarak yaklaşmalarıyla nesnel olarak silikleşse de hala mevcut hatta okurlar için hala belirgin bir şekilde mevcut.
Peki sizce kahraman nedir? nasıl olmalıdır? örnek mi olması gerekir yoksa yakın bir empati mi? siz Dc'ye mi Marvel'a mı yakınsınız bu konuda?
Not: Superman ve Batman ile empati kurulamayacağını yada Spiderman'in örnek bir karakter olmadığını iddia etmiyorum yanlış anlaşılmasın. Ancak bu ekol farkı gümüş çağda oluşmuş bir şey o dönem ki naif gayrı ciddi ortamdaki Dc'nin Marvel tarafından geçilmesini sağlamış bir unsur.
Peki sizce kahraman nedir? nasıl olmalıdır? örnek mi olması gerekir yoksa yakın bir empati mi? siz Dc'ye mi Marvel'a mı yakınsınız bu konuda?
Not: Superman ve Batman ile empati kurulamayacağını yada Spiderman'in örnek bir karakter olmadığını iddia etmiyorum yanlış anlaşılmasın. Ancak bu ekol farkı gümüş çağda oluşmuş bir şey o dönem ki naif gayrı ciddi ortamdaki Dc'nin Marvel tarafından geçilmesini sağlamış bir unsur.