Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Genel Okuduğunuz Son Kitap Hangisi? Nasıl Buldunuz?

-Suç ve Ceza-Dostoyevski nin en güzel kitabıdır herhalde.Çok iyiydi.Size tavsiye ederim.

Sherlock Holmes - Tehlikeli Miras..
Bazı bölümleri diğer kitaplarında okuduğum için atladım sona geldim.
Ağır spoiler
Kitabın ilk bölümü "Sherlock Holmes'ün Çöküşü"nde bir adamla uçurum kenarında boğuşurken ikisi de aşağı düşüyorlar ve Sherlock Holmes işi artık bitiyor. Ben beklemiyordum ölmesini ne diyeyim Allah rahmet eylesin. Bundan sonraki bölümlerde ise ölmeden önceki maceralar anlatılıyor.

Sherlock Holmes - Tehlikeli Miras..
Bazı bölümleri diğer kitaplarında okuduğum için atladım sona geldim.
Ağır spoiler
Kitabın ilk bölümü "Sherlock Holmes'ün Çöküşü"nde bir adamla uçurum kenarında boğuşurken ikisi de aşağı düşüyorlar ve Sherlock Holmes işi artık bitiyor. Ben beklemiyordum ölmesini ne diyeyim Allah rahmet eylesin. Bundan sonraki bölümlerde ise ölmeden önceki maceralar anlatılıyor.
Sanirim heyecanini kacirmamaliyim.

[img='https://i.pinimg.com/originals/e4/5b/b8/e45bb8f6eee161c7424dd8046ddb64e0.jpg',none,315][/img]

Beş Çember Kitabı- Miyamato Musashi
Budizm, Konfüçyüscülük ve Bushido'yu(kılıcın yolu) hayatın yolunu master etmiş bir adamın strateji ve hayat konusunda öğütleri. Genelde bunları kılıç ustalığı üzerinden anlatıyor ama her tür konuda kullanabileceğiniz öğretiler içeriyor. Savaş sanatı ve Prens gibi kitapları seviyorsanız mutlaka okumanızı tavsiye ederim ama tabi onlara göre çok daha şiirsel bir dili var. Milletin cebindeki parayı söğüşlemek için yazılmış olan pek çok aptal kişisel gelişim kitapları yerine bunu okuyunuz okutunuz. Unutmayınız bunu yazan kişi tarihin en büyük kılıç ustası 60 üzerinde düelloya çıkıp hepsini kazanmış bunların pek çoğunda normal katana yerine tahta kılıç veya kürek kullanmıştır. İlk düellosuna 13 yaşında çıkıp koca bir adam olan kılıç ve mızrak ustası Arima Kihei'yi öldürmüştür. Tarafında asker olarak yer aldığı tarafın kaybettiği ordu muharebelerinden ve katliamlardan sağ kurtulmuştur. Bunların hepsini kazanmıştır çünkü o Yol'u hepsinden daha iyi bilmektedir. Samuraylığı bırakmasının ardından kendini sanat vermiş resim, heykel, şiir ve müzikte ustalaşmıştır. Çünkü Yol'u kavrayan ve sezgisi güçlü olan her şeyi anlayabilir. Ölüme yakın bir zamanda tüm rahatlığı bırakıp son zamanlarını bir mağarada düşüncelerini anlattığı bu kitabı yazarak ve Buda'ya yakararak geçirmiştir yalnız başına geçirmiştir.

Okuduğum veya okumakta olduğum son bir kaç kitap.

Anarşist Ahlak - Pyotr Kropotkin

Anarşi/Felsefesi - İdeali - Pyotr Kropotkin

Tanrı ve Devlet - Mikhail Bakunin

Simulakrlar ve Simülasyon - Jean Baudrillard

Henüz üstlerine yorum yapmak istemiyorum ama fikirsel açıdan oldukça ilginç olduklarını söyleyebilirim.

Okuduğum veya okumakta olduğum son bir kaç kitap.

Anarşist Ahlak - Pyotr Kropotkin

Anarşi/Felsefesi - İdeali - Pyotr Kropotkin

Tanrı ve Devlet - Mikhail Bakunin

Simulakrlar ve Simülasyon - Jean Baudrillard

Henüz üstlerine yorum yapmak istemiyorum ama fikirsel açıdan oldukça ilginç olduklarını söyleyebilirim.
http://www.canertaslaman.com/wp-content/uploads/2019/09/TanrıParcacigi.pdf

Bu kitap hakkındaki düşüncelerinizi merak ediyorum hocam.

@KocaYusuf

Okumadım fakat Higgs Bozonu'na "Tanrı Parçacığı" adını denmesinin en büyük sebebi basındır. Bilimsel olarak böyle adlandırılmıyor ve Tanrı'yla bir ilgisi yok. Hatta parçacığın kendisinden öte, onunla ilişkili olan Higgs Alanı önemli ama basın bundan pek bahsetmez :D

Düzenleme: Teoloji ilgimi çeken bir alan olmadığı için, bu açıdan yorumlamasını yapmadım.

a1abe55eab8.jpeg

Hikayesi güzel sürükleyiciliğini bir yerden sonra kaybediyor fakat etkileyiciydi. Dünyanın farklı yerlerinde 4 uçak kazası meydana geliyor. Olaylarda bundan sonra başlıyor. Olay örgüsü ve anlatım stili daha iyi aktarılmış olsaydı müthiş bir şey çıkabilirdi.

Hiç spoiler yemek istemeyen için açtım, söyleyeceğim şey kitaba etki edecek bir şey de değil aslında. Ama paylaşayım dedim. "12 Ocak'ta dünyanın çeşitli bölgelerinde birkaç saat arayla dört uçak kazası meydana gelir. Güney Afrika, Japonya, Florida ve okyanusa düşen uçaklarda yüzlerce kişi hayatını kaybeder. Ancak bu kazalardan üç kişi kurtulur. Üç enkazdan birer çocuk sağ çıkmıştır. Özellikle çocukların garip davranışları hakkında ayrıntılı bilgiler ortaya çıkınca, basında yoğun spekülasyonlar başlar. Düşen dördüncü uçaktan ise hiç kimse kurtulamamıştır ama yolculardan biri kayıptır. Yine bir çocuk..."

Yabancı yı okudum. Çok süslü cümleler aforizmalar yok gibi ama düşündürüyor. Ben şunu yazmıştım burada paylaşırım diye ama sonra vazgeçtim çok saçma diye.
Meursault görünürde topluma yabancı bir adam. Hayata tamamen herkesin yapmayı isteyeceği şekliyle, kendi gözleriyle bakıyor. Ama aslında toplumun onun kafasına soktuğu düşünceleri bastırmış durumda. Yükselmekten vazgeçmiş, başkalarının kurallarına yabancı. İyi bir yükselme teklifi geldiğinde reddediyor. Hayatından memnun çünkü. Herkesin aynı olduğunu düşünüyor, nerede olursam olayım yaşayacağım mutluluk aynı kalacak düşüncelerim aynı kalacak gibi. Ve her zaman mutlu olduğu güzel anılarına odaklı. Kötü şeyleri görmezden geliyor. Annesinin ölümüne yeterince üzülemiyor. Önemli olan nokta bu. Mantıklı davranıyor zaten zamanı gelmiş ondan alacağımı aldım vereceğimi verdim hayattan da alacağını aldı diyor. Ve ölümünü kabulleniyor. Bunlar bastırıcı düşünceler olabilir. Herşeye mantıklı yaklaşmak insan doğasına uyumlu olmayabilir. Sahilde düşmanıyla karşılaştığında güneş onu rahatsız etmeye başlıyor. Suyun kaynağına girmek istiyor. Bu kaynak onun huzura ermesi. Aslında bilinçaltında annesinin cenazesinde toplumsal kurallara uymamış olması onu rahatsız ediyor içten içe. Veya toplum normlarından öte annesine yeterince saygılı bir uğurlama yapmadığı düşüncesi huzursuz ediyor onu. O bu düşünceyi tamamen reddetmiş ve böylece bastırmış bilinçaltına. Kendi doğrularıyla hareket ettiği için suçluluk duymaması gerektiğini düşünüyor. Seyyahın bıçağı gösterip harekete geçmemesi bu düşüncenin temsili. En ufak tavizinde düşünce onu yaralayacak. Seyyah kitapta hiç konuşmuyor ve sadece tehdit ediyor onu. Düşüncenin sezzizliği bilinçaltından onu tehdit etmesi. Güneşde seyyahın fırsat yakalaması için bir neden. Güneş gelişen veya gelişecek olayların meursaulta taviz verdirmeye çalışması. Meursault da sonunda kaynağa ulaşmak yani huzura ermek için seyyahı yani düşünceyi öldürüyor ve toplumun yanlış düşüncelerini reddedişini kanıtlıyor kendine artık. İnsanlar tarafından cezalandırulmayı göze alıyor kendi düşüncelerini kendine kanıtlamak için. Ama bir yandan da mahkemede en önemli kişi konumuna geliyor. İstemediği yada görmezden geldiği yükselme düşüncesi eylemlerinin sonucunda kendini gösteriyor. Ölmeden önceden ondan nefret eden insanların ölümünü izlemesini istiyor. Ölerek yabancı olduğu toplumdan ayrılacak ve düşüncelerinde haklı çıkacak

images

Sürükleyici ve heyecan verici bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Kullandığı karakter tasvirleri, ilgili karakterleri aklımızda net bir şekilde canlandırmamızı sağlıyor. Bir çok çeşitlilikte karakterler kullanarak sanki gerçek bir hikayeymiş gibi hissetmenizi sağlıyor.

Özetini yazasım yok. Xd Spoiler vermeden bir şey anlatabilen biri değilim.

Ayrıca ekleyeyim. İthaki Yayınları'nı da tebrik etmek gerek çünkü kapak açısından aşmışlar. İspanyolca versiyonu olan El Arte de Matar(Ediciones B) dışındaki hiçbir yabancı versiyonu, Türk versiyonunun yanından bile geçemiyor.

Moderatör tarafında düzenlendi:
@Thanos

Yabancı'yı sevdiysen, aynı yazarın Veba ve bir kurgu olmayan Sisifos Söyleni kitaplarını da tavsiye ederim. Benim gözümde en önemli üç eseri bunlardır.

Veba'yı, İkinci Dünya Savaşı'nda yaşadığı tecrübelerden, savaş sırasında yazmıştır. Kendisi Cezayirli'dir ama savaşın çıktığını duyunca, şiddetten nefret etmesine rağmen, Nazilere karşı savaşmak için orduya başvurmuştur. Sağlık sebepleriyle reddedilmiş ama bu onu durdurmamıştır. Fransa'ya giderek, direnişe katılmıştır. Ne iş yaptığını bilmiyoruz ama parçası olduğunu biliyoruz. Bunun dışında, Nazi işgali altında Fransa'da muhalif bir gazete çıkarmıştır. Bu gazetenin baş editörüdür. Bir yerden sonra bu gazetedeki yazıların %70'ini kendisi yazmıştır. Hatta ve hatta dağıtımını bizzat kendisi yapmıştır.

Sisifos Söyleni'ndeyse kendi felsefi düşüncelerini az ve öz bir şekilde anlatıyor. Bu kitabı okuduktan sonra, kitaplarına insan farklı bir gözle bakıyor. Çok saygı duyulası ve değerli bir insan.

timurlenk-bozkirlarin-son-gocebe-fatihi-kitaplar-kronk-ktap-beatrce-forbes-manz-1921-15-B.jpg

Belli bir tarihi bilgi olmadan okunmamasını tavsiye ediyorum. Ancak bilginiz yüksek lisans düzeyindeyse, az da gelebilir, tam isabet de olabilir. İlk dediğim gibi olursa büyük ihtimalle doyurucu olmadığından olacaktır, yoksa kitap gayet akıcı bir dille yazılmış. Benim açımdan gayet güzeldi, tarihe ilgi duyuyorum güzel bir biyografi olmuş aynı zamanda, okurken keyif aldım. Kitap hemen hemen 1 hafta falan sürdü, ama biraz meşguldüm bu hafta o sebepten kadar sürdü, daha hızlı da bitirirdim aslında.

@Thanos

Yabancı'yı sevdiysen, aynı yazarın Veba ve bir kurgu olmayan Sisifos Söyleni kitaplarını da tavsiye ederim. Benim gözümde en önemli üç eseri bunlardır.

Veba'yı, İkinci Dünya Savaşı'nda yaşadığı tecrübelerden, savaş sırasında yazmıştır. Kendisi Cezayirli'dir ama savaşın çıktığını duyunca, şiddetten nefret etmesine rağmen, Nazilere karşı savaşmak için orduya başvurmuştur. Sağlık sebepleriyle reddedilmiş ama bu onu durdurmamıştır. Fransa'ya giderek, direnişe katılmıştır. Ne iş yaptığını bilmiyoruz ama parçası olduğunu biliyoruz. Bunun dışında, Nazi işgali altında Fransa'da muhalif bir gazete çıkarmıştır. Bu gazetenin baş editörüdür. Bir yerden sonra bu gazetedeki yazıların %70'ini kendisi yazmıştır. Hatta ve hatta dağıtımını bizzat kendisi yapmıştır.

Sisifos Söyleni'ndeyse kendi felsefi düşüncelerini az ve öz bir şekilde anlatıyor. Bu kitabı okuduktan sonra, kitaplarına insan farklı bir gözle bakıyor. Çok saygı duyulası ve değerli bir insan.
Hocam Veba'yı gözüme kestirmiştim ama okuma konusunda biraz tavsiye almam lazım sizden. Birden çok kitabı aynı anda okuyorum biri bitmeden başka kitap ilgimi çekiyor. Bir kitabı bitirmem haftalar alıyor. Devletin yarısına yeni geldim mesela suç ve ceza 3 4 günde bitti o da zaten film gibi kitabı izledim. Nietzsce okumak istiyorum daha bir kitabına başlayamadım anlamak için felsefe tarihini bilmek gerekiyormuş. O yüzden Bertrand Russel felsefe tarihi kitapları var ama onu okurkende tarih bilmem gerekiyor gibi geliyor bu sefer avrupa tarihi kitapları na bakıyorum sonra sıkılıp camusa dönüyorum nietzscheden biraz okuyorum. Nasıl ilerletiyim bu durumu hocam?