Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Spoiler One Piece Hakkında Düşünceleriniz

2 ay önce başlayıp 800'lere kadar geldim animede. Derinliği ve felsefesi var mıdır yok mudur ya da en iyisi midir, orası tartışma konusu ama beni izlerken defalarca ağlatmış bi seri. Evrenin içine sokma ve karakterlerle özdeşleştirme konusunda üstüne bi fictional universe görmedim henüz (Tolkien'ciler linçlemesin😅).

Bunun yanında seride inanılmaz bi güç dengesizliği ve daha önce tartışıldığı gibi plot armorla kurtarılma mevzusu var. Luffy'nin gücünü tam anlayamıyoruz çünkü güç fark etmeksizin hemen her boss fight'ta zorlanıyor ve bi şekilde yeniyor adam. 3 gün sonra Doflamingo'yu G4 açmadan da sağlam tek vuruşta yerlere vuracak adam Ceasar'a zorlanıyor ve bunun pek hax güçle alakası yok.

Bazı insanların gözünde eski değerini kaybetmiş gördüğüm kadarıyla ama ben Luffy'nin şapkasını Nami'nin kafasına koyup Arlong'u indirmeye yürüdüğü sahneyi henüz 2 ay içinde görmüşken benim için hala çok etkileyici. Belki 10-15 senedir takip ediyo olsam aynısını düşünürdüm.

Favori Battle Shouneni'yle sevgi-nefret ilişkisi bulunmayan insan... Olamaz.

Çok övdüğüm zamanlar da oldu fanboylarına sinir olup aşırı gömdüğüm de. Her şeye rağmen 12 senedir güncel okuyor-izliyorum. Üzerine tartışıyorum. Bittiği zaman büyük ihtimal 3-5 gün kendime gelemeyeceğim, o zamana hayatta olursam tabii.

Onun dışında serideki son güzel arc 2014-15 zamanları yayınlandı, 10 senedir kalite anlamında yokları oynuyor seri. Wano ne kadar akıcı olsa da serideki çoğu şeyi bozan bir arc oldu. Egghead'te ise artık beyni kapayıp hiçbir şeyi sorgulamadan okuyorum. Ve zevk de alıyorum yani. Her ne kadar spoiler verenler keyif kaçırsa da. Keşke bu spoilercıların kökünü kazısalar da bölüm çıktığında görsek neler olduğunu. Almak istemesen bile bir şekilde haberin oluyor bunların yüzünden.

Toei ayrı, Oda ayrı bozdu cidden güncel takibi sıkıntı seriyi. Ama her şeye rağmen devam. Bunla geldim bunla giderim kafasında olduğumuzdan 100 sene de devam etse okuyacağız. Hatta izleyeceğiz de aynı zamanda. Dönüşü yok bu yolun.

Favori Battle Shouneni'yle sevgi-nefret ilişkisi bulunmayan insan... Olamaz.

Çok övdüğüm zamanlar da oldu fanboylarına sinir olup aşırı gömdüğüm de. Her şeye rağmen 12 senedir güncel okuyor-izliyorum. Üzerine tartışıyorum. Bittiği zaman büyük ihtimal 3-5 gün kendime gelemeyeceğim, o zamana hayatta olursam tabii.

Onun dışında serideki son güzel arc 2014-15 zamanları yayınlandı, 10 senedir kalite anlamında yokları oynuyor seri. Wano ne kadar akıcı olsa da serideki çoğu şeyi bozan bir arc oldu. Egghead'te ise artık beyni kapayıp hiçbir şeyi sorgulamadan okuyorum. Ve zevk de alıyorum yani. Her ne kadar spoiler verenler keyif kaçırsa da. Keşke bu spoilercıların kökünü kazısalar da bölüm çıktığında görsek neler olduğunu. Almak istemesen bile bir şekilde haberin oluyor bunların yüzünden.

Toei ayrı, Oda ayrı bozdu cidden güncel takibi sıkıntı seriyi. Ama her şeye rağmen devam. Bunla geldim bunla giderim kafasında olduğumuzdan 100 sene de devam etse okuyacağız. Hatta izleyeceğiz de aynı zamanda. Dönüşü yok bu yolun.
Oğlum Bekir dedim kendi kendime, yolu yok çekeceksin. İsyan etmenin faydası yok, kaderin böyle.
DZumEiKXkAIyG02.jpg

@Christos Bazen bu seriye başladığım güne lanet olsun diyorum. Bazen eski güzel güzel bölümleri açıp izliyorum ya da okuyorum.

Oğlum Bekir dedim kendi kendime, yolu yok çekeceksin. İsyan etmenin faydası yok, kaderin böyle.
DZumEiKXkAIyG02.jpg

@Christos Bazen bu seriye başladığım güne lanet olsun diyorum. Bazen eski güzel güzel bölümleri açıp izliyorum ya da okuyorum.
Arada ben de dönüyorum eski bölümleri. Hatta bir ara Dressrosa'yı tekrar okuyacağım da elim değmedi. Zaten sevmesek bunca yıl takip etmeyiz, eleştiriyorsak bu haterlıktan değil sevdiğimizden önemsediğimizden.

Zaten bizim gibi olmayanlar, yani çok kuvvetli bir sevgi bağı olmayanlar salıyor seriyi Dressrosa'dan sonra falan. Forumun eski üyelerinin yarısı Rosa ya da WCI'a kadar dayanıp salmış mesela. Tabii hala öylesine yarım kalmasın diye takip edenler de var ama o bile bir yere kadar ve sayıları az.

@Trao Ben şu an güncele yetişeceğim için epey üzülüyorum animede.

Bu seri nolursa olsun Ennies Loby ve Arlong Park arklarıyla gönlümde taht kurmuştur. En kötü şekilde de bitse özlemle anacağım ilerde.

Ben şu an güncele yetişeceğim için epey üzülüyorum animede
Anime Whole Cake Island ile beraber çok bölüm içi filler vermeye başlıyor. Wano'da bazı dövüşlere öyle anime dokunuşları yapmışar ki dövüşler mangadakinden çok farklı haller almış.

Zaten manga çok fazla ara verdiği için mecbur çok az manga sayfası kullanıyorlar. Bazı bölümlerde 10 sayfa bile kullanmadıkları oluyor. Bölüm bile değil artık sayfa hesabı yapılıyor yani. Ki bence haftalık çıkan bir battle shounen manganın animesinde minimum 2 bölüm kullanılmalı. Düşün aradaki farkı.

Ama manganın da çizimleri bir noktadan sonra çok kötüleşmeye başladığından mangaya geç de diyemiyorum. Zaten öyle çok power scaling tartışmalarına katılmayacaksan anime idare eder bir şekilde.

@Uncle Paulie Tam da Whole Cake Island arkının sonlarına geliyorum artık. Sanji'nin Luffy'e saldırdığı bölümler filler olarak geçiyo mesela ama hikayeye dahil mi değil mi anlamadım.

Oda epey salmış mevzuyu sanırım anlattığına göre. Mangaya durmadan ara verilmesinin sebebi ne?

Power scaling tartışmalarına katılırsam da sora sora ilerlerim. Mangaya belli bi süre sonra bakmayı düşünüyorum ama emin değilim.

Oda epey salmış mevzuyu sanırım anlattığına göre. Mangaya durmadan ara verilmesinin sebebi ne?
Oda genelde ayda 3 bölüm çıkartıyor. Bazen 2. Çok nadir ayın tamamında bölüm geliyor.

Oda'nın gözlerinde problem var, bayağı zorluyordu bu hastalığı son zamanlarda. Ama ara verme olayı yıllardır var yani.

Sanji'nin Luffy'e saldırdığı bölümler filler olarak geçiyo mesela ama hikayeye dahil mi değil mi anlamadım.
Manga'da da saldırıyor ama animede epey uzatmışlar.

Power scaling tartışmalarına katılırsam da sora sora ilerlerim. Mangaya belli bi süre sonra bakmayı düşünüyorum ama emin değilim.
O zaman sıkıntı olmaz. En kötü mangasına bakarsın argüman yazmadan önce.

@Uncle Paulie Teşekkürler cevaplar için.

Bir de her tarafta farklı bilgiler veriyorlar ama OP daha ne kadar devam edecek bi info var mı bununla ilgili? Bazı yerlerde 4-5 sene deniyor bazı yerlerde 10 sene daha gidecek hikaye var deniyor kafam karıştı.

Ya herkes içini dökmüş ben de dökeyim.

Açıkçası, zaman atlamasından beridir o kadar hızla kötüye gitti ki seri ve geçen zaman, basılan manga sayısı açısından zaman atlaması sonrası serinin 2/3'ünü oluştuduğu için. O çok kıymetli, çok biricik 1/3 (onun da aslında hepsi değil tam orta kesimi diyeyim) için bu derdi çekmeye gerek var mıydı ?

Yani bir sürü battle shounen ve de onun batıdaki eşleneği olan süper kahraman çizgi romanları okumuş biri olarak şu noktaya geldim neredeyse;

"Ben bu seriyi okumasaydım hayatımdan hiç bir şey eksilmezdi." Yani, bu seriyi buraya getirdiler, çünkü anlık plot kurtarmanın, mcguffin, deusEx çakmaların ardı arkasının kesilmediği tembel bir işe döndü.

Çok kızarım çok söverim ama asla Naruto için "Ya okumasaydım da bişi değişmezdi" diyemem. Fullmetal Alchemist için diyemem, Claymore için diyemem, hatta son 30 sayısından iğrenmeme rağmen Attack on Titan için bile diyemem sanırım. Maalesef OP o en üst mertebedeki konumundan ineli benim için çoook oldu. Eskiden çok eleştirsem de benim için her zaman "biricik" bir iş idi. Sevdiğim çok karakter vardı, çok tema vardı, çok hikaye vardı... Merakla ve umutla beklediklerim, hayallerim vardı.... Hepsi yalan oldu hepsinin üzerine AVM dikti Oda :D :D

Popülarite olarak bir yere gitmedi, hatta yeni nesil serilerin çöp olmasıyla , Naruto, Bleach gibi rakiplerinin çok önceleri bitmesiyle, Kimetsu no Yaiba'nın çok kısa sürmesi ve de AoT'nin çok tartışmalı bitmesi ile aslında şu an Battle Shounen janrasının gen en dikkat çeken en ön planda serisi hala. Popülarite de hem şansı yaver gitti hem iyi pazarlandı hem de eski güzel günlerin nostaljisini çok iyi sağdı. Popülarite olarak hala iyi.

Ancak Kalite ve anlattığı hikaye olarak ben bu kadar dezenformasyona uğrayan bu dezenformasyondan da garip bir şekilde güç alan bir seri sanırım görmedim.

Nitekim, seri eğer sonlara doğru çok dramatik bir yükseliş yaşamaz ise sanırım ben bitince boşluğa düşme ve özleme gibi şeyler yaşamayacağım, çünkü seri zaten o kadar uzun süredir eski çizgisinden ve sıcaklığından uzak ki, sanki seri bitmiş de üzerine Boruto çekiyorlar gibi :D O yüzden benim için zaten orijinal seri bitmiş gibi bişi. Maalesef özleyemeyeceğim bile. Wano'dan önce böyle demezdim bu arada ancak Wano + Egghead kombosu zaten zaman atlamasından beridir hızla kötüleşen, Dressrosa'dan sonra da rezaletleri oynayan serinin benim için pimini çekti.

Her ne kadar çok uzun soluklu, bitmesi gerekirdi çoktan desem de. Naruto gibi Boruto saçmalığı tarzında bir şeye bulaşmasından sonra şuanki durumun daha iyi olduğunu düşünüyorum. Sonuç olarak cannon olduğunu kabul etmeyecek de olsam Naruto serisi dolaylı yoldan Boruto ile devam ediyor. O zaman ne farkı kaldı ki Op'den? Derseniz Op bu konuda daha değerli benim gözümde. Ki Naruto'yu kalite olarak da, bir iş olarak da Op'nin üstünde görürüm ben. Ama Naruto'yu.

OP ile ilgili son umutlarım da son zamanlarda yıkıldı. İnanın devam etmemin bir tane sebebi var. O da (espri yapacaktım ama vaz geçtim), evet merak. Arkadaş çizimlere biraz özen ya, bari yapay zekaya çizdir daha iyi iş çıkartır. Senaryolar ve diyaloglar artık yaratıcı olmaktan uzak ve copy-paste tadında.

İnsanları ters köşeye yatıracam diye teori okuyan mangaka olur mu arkadaş ya? Olursa da ortaya böyle şeyler çıkar işte. Retcon Piece derler serine. Hala severek ve tüm bunları görmezden gelen bir kitle olsa da, okurların çoğu benimle benzer çizgide. Çoğunluk memnun değil ve meraktan okuyor seriyi.

Bunca rezilliğe rağmen hala seriye sektörde "peak fiction" çekilmesi battle shounen takipçi kitlesini özetliyor aslında. Ya sorun aslında ona peak fiction çekmeleri değil, yani kişisel görüştür olabilir. Sorun şu; Nika olayı Naruto'da, Bleach'te olsa itin tenasül uzvuna sokup sokup çıkartılmaktan beter edilecekken One Piece'de olunca "abi çok yaratıcı" oluyor. Zamanında nasıl bir "elit shounen aga, güç dengesi aga, foreshadowing aga" geyiği döndürdülerse hala insanlar etkisinden çıkamamış. Ben hatırlıyorum, MT'de haterları bile eleştirmeden önce tepki yememek için öncesinde "abi güç dengesi iyi ya" diye başlardı lafa. Güzel pr'ı yapılmış zamanında cidden.

Ya herkes içini dökmüş ben de dökeyim.

Açıkçası, zaman atlamasından beridir o kadar hızla kötüye gitti ki seri ve geçen zaman, basılan manga sayısı açısından zaman atlaması sonrası serinin 2/3'ünü oluştuduğu için. O çok kıymetli, çok biricik 1/3 (onun da aslında hepsi değil tam orta kesimi diyeyim) için bu derdi çekmeye gerek var mıydı ?

Yani bir sürü battle shounen ve de onun batıdaki eşleneği olan süper kahraman çizgi romanları okumuş biri olarak şu noktaya geldim neredeyse;

"Ben bu seriyi okumasaydım hayatımdan hiç bir şey eksilmezdi." Yani, bu seriyi buraya getirdiler, çünkü anlık plot kurtarmanın, mcguffin, deusEx çakmaların ardı arkasının kesilmediği tembel bir işe döndü.

Çok kızarım çok söverim ama asla Naruto için "Ya okumasaydım da bişi değişmezdi" diyemem. Fullmetal Alchemist için diyemem, Claymore için diyemem, hatta son 30 sayısından iğrenmeme rağmen Attack on Titan için bile diyemem sanırım. Maalesef OP o en üst mertebedeki konumundan ineli benim için çoook oldu. Eskiden çok eleştirsem de benim için her zaman "biricik" bir iş idi. Sevdiğim çok karakter vardı, çok tema vardı, çok hikaye vardı... Merakla ve umutla beklediklerim, hayallerim vardı.... Hepsi yalan oldu hepsinin üzerine AVM dikti Oda :D :D

Popülarite olarak bir yere gitmedi, hatta yeni nesil serilerin çöp olmasıyla , Naruto, Bleach gibi rakiplerinin çok önceleri bitmesiyle, Kimetsu no Yaiba'nın çok kısa sürmesi ve de AoT'nin çok tartışmalı bitmesi ile aslında şu an Battle Shounen janrasının gen en dikkat çeken en ön planda serisi hala. Popülarite de hem şansı yaver gitti hem iyi pazarlandı hem de eski güzel günlerin nostaljisini çok iyi sağdı. Popülarite olarak hala iyi.

Ancak Kalite ve anlattığı hikaye olarak ben bu kadar dezenformasyona uğrayan bu dezenformasyondan da garip bir şekilde güç alan bir seri sanırım görmedim.

Nitekim, seri eğer sonlara doğru çok dramatik bir yükseliş yaşamaz ise sanırım ben bitince boşluğa düşme ve özleme gibi şeyler yaşamayacağım, çünkü seri zaten o kadar uzun süredir eski çizgisinden ve sıcaklığından uzak ki, sanki seri bitmiş de üzerine Boruto çekiyorlar gibi :D O yüzden benim için zaten orijinal seri bitmiş gibi bişi. Maalesef özleyemeyeceğim bile. Wano'dan önce böyle demezdim bu arada ancak Wano + Egghead kombosu zaten zaman atlamasından beridir hızla kötüleşen, Dressrosa'dan sonra da rezaletleri oynayan serinin benim için pimini çekti.

Senin için niye bu kadar dolu oluyor her zaman :D

En sevdiğim seri olduğunu bilmeyen yoktur. Gelmiş geçmiş en iyi manga olmayabilir belki ama en başarılı shonen eser olduğu net. Bana bu kadar çok farklı duyguyu yaşatan, bu kadar geniş bir evren ve karakter kadrosu altında yüksek merak unsuru sunan başka bir seri daha olmadı, olacağını da sanmıyorum. Yeni nesil serilerin durumları ortada, birçoğu potansiyelini heba ediyor ama One Piece 27 senedir çizgisini büyük oranda bozmadan devam ediyor. Bunu başarmak hiç kolay değil. O yüzden iyi ki varsın One Piece diyorum.

2 ay önce başlayıp 800'lere kadar geldim animede. Derinliği ve felsefesi var mıdır yok mudur ya da en iyisi midir, orası tartışma konusu ama beni izlerken defalarca ağlatmış bi seri. Evrenin içine sokma ve karakterlerle özdeşleştirme konusunda üstüne bi fictional universe görmedim henüz (Tolkien'ciler linçlemesin😅).
Benzer düşünüyorum dostum seninle. Burada One Piece öven birini görmek beni duygulandırdı.

Bunca rezilliğe rağmen hala seriye sektörde "peak fiction" çekilmesi battle shounen takipçi kitlesini özetliyor aslında. Ya sorun aslında ona peak fiction çekmeleri değil, yani kişisel görüştür olabilir. Sorun şu; Nika olayı Naruto'da, Bleach'te olsa itin tenasül uzvuna sokup sokup çıkartılmaktan beter edilecekken One Piece'de olunca "abi çok yaratıcı" oluyor.
Naruto ve Bleach bunu yapamadığı için zaten yaratıcı diyoruz. Diğer shonenlerde sık rastlayacağın bir durum değildi Nika olayı. Dövüş şeklinden bahsediyorum tabi eğer işin retcon kısmı seni rahatsız ediyorsa o ayrı.

. Evrenin içine sokma ve karakterlerle özdeşleştirme konusunda üstüne bi fictional universe görmedim henüz (Tolkien'ciler linçlemesin😅).
Nerdeyse aynı düşunuyorum senle.Ben de ilk 200 bölümünü izleyip belli bir süre salmıştim seriyi.Daha sonra animede güncele birkac ayda geldim.Kesinlikle tüketmesi,bağ kurması, evrenin icine girmesi falan çok özel bir seri One piece benim için.Fakat güncele gelip haftalik izlemeye başlayınca da "ee bu kadar mıydı" oluyosun.O yüzden şu anda 4-5 bölüm biriktirip öyle izliyorum.

Burada One Piece öven birini görmek beni duygulandırdı
Yabancı forumlarda, online izleme sitelerinin yorum altlarında bolca övülüyor. Sosyal medyada keza hala övülüyor. Reddit'te vs. gayet övülüyor. İlla buraya bakma yani, buradakilerin çoğu uzun süredir takip ettiğinden bıkkınlık var.(Aktif tartışanlar içinde.)

Anime 1074.bölüme şöyle bir yorum gelmişti:

image.png

Naruto ve Bleach bunu yapamadığı için zaten yaratıcı diyoruz. Diğer shonenlerde sık rastlayacağın bir durum değildi Nika olayı. Dövüş şeklinden bahsediyorum tabi eğer işin retcon kısmı seni rahatsız ediyorsa o ayrı.
Yaratıcı anlayışın Looney Toons'u kopyalamaksa evet.

Amatör olarak yıllarca yazmakla uğraşan biri olarak söyleyeyim, her şeyi(absürtlük de içeren) yapmaya kudreti olan, tanrısal bir form yaratmak yaratıcılık değil kolaycılık.

Bunun yanında Gear 5'in seriye getirdiği popülerite ve fan kitlesinin de farkındayım. Hatta sırf Gear 5 için başlayan onlarca kişi gördüm yorumlarda. Belki yaşım daha genç olsaydı. Veya One Piece'in eleştirildiği değil övüldüğü bir ortamda olsaydım fikrim farklı olabilirdi.

Ama daha çok dediğin gibi retcon, reenkarnasyon(Naruto'da da nefret ediyorum bu muhabbetten ama Boruto'da bi önemi kalmadı onun da) Luffy'nin içini boşaltan bir form olmasından dolayı. Bir de şekil ve estestik dövüş tarzını sevdiğimden bu tip şebeklikler hoşuma gitmiyor.

@Monolith Burdaki insanlar kendi adıma, benden daha fazla anime,manga türü şeyleri tükettiğini ve benden daha uzun süredir takip ettiklerini düşündüğüm için fazla teknik detaylarda boğuluyolarmış (forumun bi yandan amacı da bu) gibi geldi bana tartışmaları okuyunca. One Piece'i çok sevdim açıkçası ben.

@Shrimp Özellikle stres altında ve biraz bunalımda olduğum bi dönemde de başlayınca ilaç gibi geldi bana. Ayrıca son söylediğinden korkuyodum ve güncele çok az kalmışken bu info biraz üzücü oldu😁 Bu şekilde kendini evrenin içine kaptırdığın başka seriler önerebilir misin?

@Uncle Paulie G5 Luffy'nin küçük bi kapışma sahnesini gördüm, koşarken yeri arkasında topluyor + abartılı efektler vardı. Eğer Gear 5 olayı fiziksel bi güç artışından (buna hakinin gücü de dahil) farklı şekilde madde manipülasyonlarıyla, saçma sapan hareketlerle rakibini alt ediyosa hayal kırıklığı olacak gibi benim için.

Son düzenleme: