Bence karakterlerin sahip oldukları beceri setleri, kafa yapıları ya da şartlar anlamında tek bir arketip olmasına gerek yok. Ancak Kahraman ile Villain arasındaki ilişki anlamında bence bazı idealler olmalı;
1- Kontrast sağlamalılar. Yani, kötü adam, iyi adamın altere edilmiş hali olmamalı. Örnek; Joker, her açıdan Batman'in tam kontrastı iken, Ra's moral kompas ve yöntem olarak tam kontrastı iken, Riddler, zekayı kullanma şekilleri anlamında tam kontrastı iken. Penguen, aristokrasi, zengin aile çocuğu olarak Bruce Wayne'in tam zıttı iken bu yüzden bu karakterler bu kadar ikonik iken atıyorum. Bane asla böyle bir şey olamadı. Neden ? Ben şahsen Batman okumaya (yabancı dil okumaya) Knightfall Saga ile başladım. Hani Bane'in evrene tanıtıldığı ve Batman'in belini kırdığı saga. Bane'in sadece kas adam olarak çizilmediği, Batman'e hem beyin, hem kas olarak rakip hatta üstü olarak çizildiği romanı okuyarak başladım. Ancak Bane asla istikrarlı bir biçimde bu konumda kalamadı. Çünkü Bane ile Batman'i kontrast oluşturduğu tek yer, Batman acılarını bir zengin çocuğu olarak yaşadı, becerilerini kaynakları sınırısız bir aristokrat olarak elde etti. Bane ise lağımlardan, çukurlardan, avamın bile avamı bir noktadan hayatta kalarak geldi. Burada bir kontrastları var. Ancak diğer örneklerdeki kadar ikonik olamadı Bane. Çünkü Bane, Batman'in yaptığı her şeyi yapabiliyorsa hatta daha iyi yapıyorsa ve "evil" bir karakter değilse. Ra's gibi de büyük bir planın oyuncusu değilse. Bane basit bir suçlu ? Bane'i uyuşturucu karteli yapıyorsun üzerine oturmuyor, gangster yapıyorsun olmuyor, anti-hero yapıyorsun olmuyor. Çok özel bir villain ancak "ideal bir villain" değil çünkü protagonisti yeterince karşılamıyor bence.
2- Villain biraz daha zeki, yaşlı, avantajlı ve hazırlıklı taraf iken, Kahraman biraz daha toy, sezgisel, karakter arkı ile bilgeliğe ve anlayışa ulaşması gereken ve hikaye başında daha az avantajlı konumda olan olmalıdır. Bence en azından.
Bir de geniş evrenli hikayelerde bir istisna var, Evrenin en büyük kötüsü olmak ile Baş karakterin kötüsü olmak başka şeylerdir. Orochimaru, Madara biri part 1'in diğeri de part 2'nin en büyük kötüleri. Ancak bunlar o evrenin en büyük antagonistleri, Naruto karakterinin değil. Naruto karakterinin antagonistlerini sana sayayım;
Zabuza & Haku, Neji, Gaara, Sasuke, Nagato, Obito (Obito'yu da Kakashi ile paylaşmalı aslında).
Orochimaru ile Madara (hatta Kaguya ve diğer Akatsuki üyeleri de) Naruto karakterinin antagonistleri değiller aslında. Naruto evreninin en iyi kötüsü Oroc ya da Madara dersin ok, ancak Naruto karakterinin en iyi düşmanları bunlar değil. Çünkü bu adamların adresi Naruto değil. O yüzden Pain arkının yeri bu seride çok ayrı çünkü Naruto'ya direkt olarak özel kalem biçilmiş ilk kötüsü idi Naruto'nun.
Bunun ayrımını yapalım 1. ve 2. maddeler için.
3- Mümkünse iki tarafında yalnız olmaması. Biri yalnız ise diğeri de yalnız olsun. Birinin destekçileri varsa diğerinin de olsun.Biri ekipçe diğeri yalnız bence lezzetsiz bir anlatım.
4- Mümkünse, Protagonist, Yerde gezen ermiş melek, antagonist'de, şeytanın yer yüzündeki ikiz kardeşi, safi kötülük olmasın. İyi karakterimizin kusurları ve hataları olabildiği gibi, kötü adamın da hayranlık uyandırıcı haklı yanlarının olabilmesi lazım. Haa adamı aşırı pohpohlamasın bu durum ama bulunsun. Joker gibi tecavüzcü, işkenceci, iğrenç bir mahlukatın bir cool'luk, bir direniş sembolü yapılması gibi birşeyden bahsetmiyorum.
Ha ama "ben epik ve mitik bir hikaye anlatıyorum" dersen o zaman belki bir tarafın aşırı anlayışlı ve gani gönüllü , diğer tarafında aşırı bencil ve açgözlü olması sindirilebilir ancak aksi takdir de bence bu çok sığ.
daha çok sayarım da neyse.