Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Manga Sizce İdeal Ana Karakter ve İdeal Villain

Flyjin

Kahraman Baykuş
Üstat Kullanıcı
Biliyorsunuz ki çoğu seride, hele ki battle shounense ana karakterler de, villainler de bir örnek. İstisnalar da mevcut tabii ki.

Sizce ideal ana karakter ve ideal villain nasıl olmalı?

Favori ana karakter "tiplemelerimi" yazayım.

Öncelikle zero to hero hikayelerini sevmekle beraber(Naruto, Luffy gibi) matrak, görmüş geçirmiş havalı tipleri de seviyorum(Gintoki, Kenşin, Joseph gibi...) Net bir fikrim yok.

ideal villain, -en azından main villain- diyebileceğimiz tipler okuyucuya veya izleyiciye her an ana karakter dahil herkesi kündüye getirebileceğini hissettirmeli, yani okuyucu ya da izleyici "ya nasıl olsa iki bölüm sonra försü biter" gözüyle bakıyorsa aldığı keyif yarıya inebilir serilerden. Bunu anime mangalarda başaran çok az seri var.

Biraz daha kişisel görüşümü katacaksam kendi karakteriyle çelişmemeli. Yani bu karakterin amacı niyeti nedir biliyorsak onun doğrutusunda gitmeli. Ha tamamen siyah ya da beyaz olacak diye bir şey yok ancak neyi okuduğumuzu ya da izlediğimizi bilmeliyiz.

Canım tamam da ben de onu diyorum. İdeal çok genel bir şey. Kimisi zero to hero hikayeleri sever, kimisi Gintoki, Joseph tarzı matrak ana karakterleri sever. Ama villain da bir formül bellidir ben de onu yazdım işte.
Çiçeğim. Kimisi deyip duruyorsun. Ben kişisel yorumunuzu merak ediyorum. Bence ideal main karakter şöyle olmalıdır gibi. Şey gibi düşün senin OP'deki favori karakterlerinden birisi WB, ama bir başkasının ki farklıdır. Sen herkes için favori karakter farklıdır diyor musun? Hayır, favori karakterini ve neden sevdiğini söylüyorsun. Onun gibi düşün.

Canım tamam da ben de onu diyorum. İdeal çok genel bir şey. Kimisi zero to hero hikayeleri sever, kimisi Gintoki, Joseph tarzı matrak ana karakterleri sever. Ama villain da bir formül bellidir ben de onu yazdım işte.
Çiçeğim. Kimisi deyip duruyorsun. Ben kişisel yorumunuzu merak ediyorum. Bence ideal main karakter şöyle olmalıdır gibi. Şey gibi düşün senin OP'deki favori karakterlerinden birisi WB, ama bir başkasının ki farklıdır. Sen herkes için favori karakter farklıdır diyor musun? Hayır, favori karakterini ve neden sevdiğini söylüyorsun. Onun gibi düşün.
Yav Serdar, ideal ile favoriyi karıştırıyorsun. "FAvoriniz" nedir diye sormamışsın. İdeal farklı bir şey. O yüzden ben de uzatmadan villain de fikrimi yazıp ana karakter konusu kişiseldir yazdım neyini anlamadın ki. Hayır konuya bir şey de demedim yani.

Yav Serdar, ideal ile favoriyi karıştırıyorsun. "FAvoriniz" nedir diye sormamışsın. İdeal farklı bir şey. O yüzden ben de uzatmadan villain de fikrimi yazıp ana karakter konusu kişiseldir yazdım neyini anlamadın ki. Hayır konuya bir şey de demedim yani.
Sizce ideal dedim. Konuya bir şey desen de, bunun için sana bir şey demeyeceğimi bilmen lazım. Bugüne kadar böyle basit bir şey için seni kırdım mı? Sadece dedim ki kişiseldir dedin ya, senin kişisel yorumun ne onu merak ettim. Ama serzenişinde haksız da sayılmazsın. İdeal genel bir kavram.

Sizce ideal dedim. Konuya bir şey desen de, bunun için sana bir şey demeyeceğimi bilmen lazım. Bugüne kadar böyle basit bir şey için seni kırdım mı? Sadece dedim ki kişiseldir dedin ya, senin kişisel yorumun ne onu merak ettim. Ama serzenişinde haksız da sayılmazsın. İdeal genel bir kavram.
Favori tiplemelerimi editledim o zaman Serdo. Np.

Ana karakter:

-Vash the Stampade
-edward elric

Kötülerden:
-Aizen
-makishima shougo

vash rakipsiz olmasına rağmen eğlendirici bir karaktere sahip izlerken hiç sırıtmıyor.
edward yitirdiği her şeyi geri kazanma duygusunu iyi yansıttığı için seviyorum.

aizenin düşünceleri yapmaya çalıştığı dövüş tarzı karakteri tam bir villiandan bekleyeceğim her unsura sahip.
makisihima ideolojisine hayran kaldığım on numara bir villian.

Ana karakter için konuşacaksam ilk olarak "unique" (eşsiz ,benzersiz diye çevirebiliriz sanırım) olmalı.Bunu istediginiz gibi yorumlayabilirsiniz. Misal herkesin büyü kullanabildiği bir yerde büyü kullanamayan Asta veya herkesin özgünlügu oldugu halde herhangi bir özgünlügu olmayan Midoriya gibi karakterler görünce seriye başlarken daha motive oluyorum.

Ikinci olarak karakter gelişimi.Karakter isterse önceki hayatında şeytan kral olsun isterse hiçbir gücu olmayan dünyadan bihaber bir çocuk.Ben 10 bölum sonra, ilk bölüm izlediğimden daha "ilerlemiş" bir karakter görmek istiyorum.Güç olarak da olabilir mental olarak da.Bunun en iyi örneği Part1 Naruto bence.

Bunlar dışında beni güldürebiliyor,hüzunlendirebiliyor ya da merak duygumu uyandırabiliyor olması yani herhangi bir duygusal yönden beni etkileyebiliyor olması lazım.Sonuçta belki 200 bölum belki de 1000 bölum o seriyi okuyacam veya izleyecem.Serinin en kötü anında bile Luffy'nin beni güldurebileceğini, Naruto'nun beni şaşırtabilecegini bilmek büyük bir artı o seri ve ana karakter için.

Villain için ise daha kısa ve net konuşabilirim.Zeki ,güçlü ve empati kurulabilir bir amacı olan villainler benim için ideal olanlar.Bir de villainin amacı yüzünden değil de, amacına ulaşırken kullandıgi yollar yüzünden villain olması daha realistik ve hoş geliyor bana.Ayrıca karakter empati kurulabilir de oluyor böylece.

Ana karakter bence ciddi ama yumuşak, zeki ama alçakgönüllü, güçlü ama dostlarını geri planda bırakmayan, gelişim yaşayıp kendini keşfeden biri olmalı. Böyle kendini yer yer imrendirecek ama Gary Stu olmayacak birisi.

Ana kötünün de hikayede bir ağırlığı olacak, ana karakter karşılaşınca insana "Bu henüz yenemez bunu." dedirtecek. Biraz kendisiyle ve idealleriyle empati kurulacak, karizmatik biri olmalı bence.

Bence karakterlerin sahip oldukları beceri setleri, kafa yapıları ya da şartlar anlamında tek bir arketip olmasına gerek yok. Ancak Kahraman ile Villain arasındaki ilişki anlamında bence bazı idealler olmalı;

1- Kontrast sağlamalılar. Yani, kötü adam, iyi adamın altere edilmiş hali olmamalı. Örnek; Joker, her açıdan Batman'in tam kontrastı iken, Ra's moral kompas ve yöntem olarak tam kontrastı iken, Riddler, zekayı kullanma şekilleri anlamında tam kontrastı iken. Penguen, aristokrasi, zengin aile çocuğu olarak Bruce Wayne'in tam zıttı iken bu yüzden bu karakterler bu kadar ikonik iken atıyorum. Bane asla böyle bir şey olamadı. Neden ? Ben şahsen Batman okumaya (yabancı dil okumaya) Knightfall Saga ile başladım. Hani Bane'in evrene tanıtıldığı ve Batman'in belini kırdığı saga. Bane'in sadece kas adam olarak çizilmediği, Batman'e hem beyin, hem kas olarak rakip hatta üstü olarak çizildiği romanı okuyarak başladım. Ancak Bane asla istikrarlı bir biçimde bu konumda kalamadı. Çünkü Bane ile Batman'i kontrast oluşturduğu tek yer, Batman acılarını bir zengin çocuğu olarak yaşadı, becerilerini kaynakları sınırısız bir aristokrat olarak elde etti. Bane ise lağımlardan, çukurlardan, avamın bile avamı bir noktadan hayatta kalarak geldi. Burada bir kontrastları var. Ancak diğer örneklerdeki kadar ikonik olamadı Bane. Çünkü Bane, Batman'in yaptığı her şeyi yapabiliyorsa hatta daha iyi yapıyorsa ve "evil" bir karakter değilse. Ra's gibi de büyük bir planın oyuncusu değilse. Bane basit bir suçlu ? Bane'i uyuşturucu karteli yapıyorsun üzerine oturmuyor, gangster yapıyorsun olmuyor, anti-hero yapıyorsun olmuyor. Çok özel bir villain ancak "ideal bir villain" değil çünkü protagonisti yeterince karşılamıyor bence.

2- Villain biraz daha zeki, yaşlı, avantajlı ve hazırlıklı taraf iken, Kahraman biraz daha toy, sezgisel, karakter arkı ile bilgeliğe ve anlayışa ulaşması gereken ve hikaye başında daha az avantajlı konumda olan olmalıdır. Bence en azından.

Bir de geniş evrenli hikayelerde bir istisna var, Evrenin en büyük kötüsü olmak ile Baş karakterin kötüsü olmak başka şeylerdir. Orochimaru, Madara biri part 1'in diğeri de part 2'nin en büyük kötüleri. Ancak bunlar o evrenin en büyük antagonistleri, Naruto karakterinin değil. Naruto karakterinin antagonistlerini sana sayayım;

Zabuza & Haku, Neji, Gaara, Sasuke, Nagato, Obito (Obito'yu da Kakashi ile paylaşmalı aslında).

Orochimaru ile Madara (hatta Kaguya ve diğer Akatsuki üyeleri de) Naruto karakterinin antagonistleri değiller aslında. Naruto evreninin en iyi kötüsü Oroc ya da Madara dersin ok, ancak Naruto karakterinin en iyi düşmanları bunlar değil. Çünkü bu adamların adresi Naruto değil. O yüzden Pain arkının yeri bu seride çok ayrı çünkü Naruto'ya direkt olarak özel kalem biçilmiş ilk kötüsü idi Naruto'nun.

Bunun ayrımını yapalım 1. ve 2. maddeler için.

3- Mümkünse iki tarafında yalnız olmaması. Biri yalnız ise diğeri de yalnız olsun. Birinin destekçileri varsa diğerinin de olsun.Biri ekipçe diğeri yalnız bence lezzetsiz bir anlatım.

4- Mümkünse, Protagonist, Yerde gezen ermiş melek, antagonist'de, şeytanın yer yüzündeki ikiz kardeşi, safi kötülük olmasın. İyi karakterimizin kusurları ve hataları olabildiği gibi, kötü adamın da hayranlık uyandırıcı haklı yanlarının olabilmesi lazım. Haa adamı aşırı pohpohlamasın bu durum ama bulunsun. Joker gibi tecavüzcü, işkenceci, iğrenç bir mahlukatın bir cool'luk, bir direniş sembolü yapılması gibi birşeyden bahsetmiyorum.

Ha ama "ben epik ve mitik bir hikaye anlatıyorum" dersen o zaman belki bir tarafın aşırı anlayışlı ve gani gönüllü , diğer tarafında aşırı bencil ve açgözlü olması sindirilebilir ancak aksi takdir de bence bu çok sığ.

daha çok sayarım da neyse. :D :D

Ana karakterlerin düzgün bir geçmiş üzerine inşa edilmiş hikayesi olmalı. Karakter gelişimi çok önemli ve bunu güç anlamında demiyorum geçmişi işlenmeli üzerine bir şeyler koymalı. Yoksa o karakter tekdüze kalıyor. Trigun serisinden Vash karakteri mükemmel bir örnek mesela. Tersine bir örnekle NNT'den Meliodas çok başarısızdı.

İdeal antagonist yani düşman karakterin geçecek bir sebebi, hikayesi olmalı benim için. Onunla en azından bir dereceye kadar bağ kurulabilmeli.