@nikaido31
Öncelikle foruma hoş geldin. Normalde, kendini tanıtmadan ya da öncesinde daha genel konulara mesaj atarak üyeliğe başlamayanların mesajlarını onaylamıyoruz. Ancak burada direkt bana bir soru olduğundan ve de ortada bir saygısızlık olmadığından onayladım. Tekrardan hoşgeldin.
Öncelikle, şunu bir bilmek gerekir. Bir anime, bir manganın adaptasyonu ise, yani kaynak materyal manga ise o zaman şu ilişkiyi kurmak zorundayız:
Yazarın gerçek değerini, hikayesini, hissiyatını yansıtan, canon olan, ana kaynak olan -> Mangadır.
Bu eserin pop kültürde satılabilme, markalaştırılabilme potansiyeline göre televizyona çizgi dizi formatında getirilmesin -> Animedir.
O yüzden, Manga, Yazarının ruhu ve kalbi iken Anime buna en fazla (o da hakkıyla yapılırsa) biraz makyaj ve de cazibe kazandırabilir.
O yüzden "Orijinal Materyali daha iyi yapan eklenti" diye bir şey olmaz. Orijinal materyale bir şey eklenmiyor çünkü, "Orijinal materyali daha iyi anlaşılır ya da daha eğlendirici forma sokan eklenti" diyebiliriz.
Nitekim baştan bu yaklaşım hatasını ortadan kaldırmak isterim.
Öncelikle , görsel sanat açısından anime çok kötü, mangaya göre. Hele ki 2. sezonda anime stüdyosudeğiştiğinden animenin kendi içinde de görsel bir tutartlılığı yok. Renk paletinden tutta karakter tasarımlarına kadar değişiklikler , dikkatli bir izleyicinin gözüne sövüyor zaten.
Mangada yüz mimikleri ile çok şey anlatılıyor ve her karakterin o karakterin kişiliğini yansıtan çok karakteristik yüzleri var. Anime de ise alayını arı sokmuş gibi. Bir kere görsel sunumda sınıfta kalıyor.
Hikaye kısmına gelirsek, 2. sezonun sadece ilk bir kaç bölümünü izledim ve ilk sezonu izledim ben hali hazırdaki eseri bir üstte taşıyacak bir şey görmedim.
Zaten bunu yapabilen animeler çok az, hele de Vinland Saga kadar güzel yazılıp, çizilen mangaların animeleri için daha da nadir.
Ayrıca, Manga eseri yaratan beynin ve ellerin yarattığı gerçek ve birincil eser olduğunda, ekstrem durumlar hariç her zaman animenin önüne koyarım. Anime daha eğlendirici olabilir buna itirazım yok, ancak hikaye, felsefe vs gibi şeylerde manga önceliğimdir.
Onepunch-man gibi yazarı (aynı zamanda eskiz de olsa çizeri) ONE'ın versiyonunu bile "anlatım" olarak Murata'nın manga uyarlamasının üzerine koyarım. Murata'nın da inanılmaz çizdiği manga uyarlamasını da animesinin üzerine koyarım.
Mangaka'nın kendisi bile animesi manganın ultimate hali demişken
Başka ne diyecekti ya ? Umarım gençlerimiz bu anime-manga sektörünün nasıl bir kölelik olduğunu anlar. Abi yayıncı ne derse, mangakalar onu yapacak, her animede, o animenin orijinal yazar /mangaka tarafından onaylanması çok önemli ve mühimdir. İyi satış ve iyi iş için elbette övecek.
Anime stüdyosu 2 sezonda 2 kere değişmişken. Yüzlerce sayıdır tek elden çizilmiş ve her ortam da bırak en iyi mangalardan biri sayılmayı en iyi "graphic novel" yani en iyi çizgi romanlardan biri sayılan manganın nasıl ultimate hali olacak ?
İşte anime entertainment'ını manga üzerine koyanlara bir şey demesi lazım.
Bu arada yanlış anlama anime hiç bir şey katmamıştır, ekstra içerik koymamıştır falan demiyorum. Ancak animenin, mangadan götürdüklerine kıyasla bence çok da bir şey eklemiyor diyebilirim.
Kaldı ki ben animesi kötü de demiyorum "Gerçek kalitesini yansıtmada kötü" diyorum ve bu serinin gerçek kalitesi de mangasıdır zaten. Hikaye ortada, karakterler ve çizim ortada.
Sırf Askeladd'ın manga ile anime arasındaki bariz yüz ve mimik farklılığı bile yeter bu yorumu yapmam için.