Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Genel Vinland Saga

Bu seriyi mangadan takip etmenizi şiddetle öneririm bence animesi, eserin gerçek kalitesini yansıtmada çok kötü.

Bu seriyi mangadan takip etmenizi şiddetle öneririm bence animesi, eserin gerçek kalitesini yansıtmada çok kötü.
Neden kötü? Bence animesi bu arc'ı aktarma konusunda daha başarılı. Daha önce okumama rağmen bu sezonu mangasıyla baraber okuyorum ve animesi neredeyse her bölüm yeni içerik, değişiklik yapıyor. Boş değişikler de değil hani, baya orijinal materyali daha iyi yapan eklentiler. Misal ilk bölümde einar'ın geçmişini derinleştiren eklemeler, bazı diyalog değişimleri vardı. Hatta karakterini daha agresif yapıya, haksızlıklara laf eden bir yapıya sokmuşlar ki bence daha iyi bu. Gardar-arnheid olayı çok daha zenginleştirilmiş. Canute kısımlarında da hoş eklentiler var keza. Thorfinn'e ise haylı hayli. Mangaka'nın kendisi bile animesi manganın ultimate hali demişken senin yorumunu görmem ilginç geldi. Merak ediyorum cevabını.

@nikaido31

Öncelikle foruma hoş geldin. Normalde, kendini tanıtmadan ya da öncesinde daha genel konulara mesaj atarak üyeliğe başlamayanların mesajlarını onaylamıyoruz. Ancak burada direkt bana bir soru olduğundan ve de ortada bir saygısızlık olmadığından onayladım. Tekrardan hoşgeldin.

Öncelikle, şunu bir bilmek gerekir. Bir anime, bir manganın adaptasyonu ise, yani kaynak materyal manga ise o zaman şu ilişkiyi kurmak zorundayız:

Yazarın gerçek değerini, hikayesini, hissiyatını yansıtan, canon olan, ana kaynak olan -> Mangadır.

Bu eserin pop kültürde satılabilme, markalaştırılabilme potansiyeline göre televizyona çizgi dizi formatında getirilmesin -> Animedir.

O yüzden, Manga, Yazarının ruhu ve kalbi iken Anime buna en fazla (o da hakkıyla yapılırsa) biraz makyaj ve de cazibe kazandırabilir.

O yüzden "Orijinal Materyali daha iyi yapan eklenti" diye bir şey olmaz. Orijinal materyale bir şey eklenmiyor çünkü, "Orijinal materyali daha iyi anlaşılır ya da daha eğlendirici forma sokan eklenti" diyebiliriz.

Nitekim baştan bu yaklaşım hatasını ortadan kaldırmak isterim.

Öncelikle , görsel sanat açısından anime çok kötü, mangaya göre. Hele ki 2. sezonda anime stüdyosudeğiştiğinden animenin kendi içinde de görsel bir tutartlılığı yok. Renk paletinden tutta karakter tasarımlarına kadar değişiklikler , dikkatli bir izleyicinin gözüne sövüyor zaten.

Mangada yüz mimikleri ile çok şey anlatılıyor ve her karakterin o karakterin kişiliğini yansıtan çok karakteristik yüzleri var. Anime de ise alayını arı sokmuş gibi. Bir kere görsel sunumda sınıfta kalıyor.

Hikaye kısmına gelirsek, 2. sezonun sadece ilk bir kaç bölümünü izledim ve ilk sezonu izledim ben hali hazırdaki eseri bir üstte taşıyacak bir şey görmedim.

Zaten bunu yapabilen animeler çok az, hele de Vinland Saga kadar güzel yazılıp, çizilen mangaların animeleri için daha da nadir.

Ayrıca, Manga eseri yaratan beynin ve ellerin yarattığı gerçek ve birincil eser olduğunda, ekstrem durumlar hariç her zaman animenin önüne koyarım. Anime daha eğlendirici olabilir buna itirazım yok, ancak hikaye, felsefe vs gibi şeylerde manga önceliğimdir.

Onepunch-man gibi yazarı (aynı zamanda eskiz de olsa çizeri) ONE'ın versiyonunu bile "anlatım" olarak Murata'nın manga uyarlamasının üzerine koyarım. Murata'nın da inanılmaz çizdiği manga uyarlamasını da animesinin üzerine koyarım.

Mangaka'nın kendisi bile animesi manganın ultimate hali demişken
Başka ne diyecekti ya ? Umarım gençlerimiz bu anime-manga sektörünün nasıl bir kölelik olduğunu anlar. Abi yayıncı ne derse, mangakalar onu yapacak, her animede, o animenin orijinal yazar /mangaka tarafından onaylanması çok önemli ve mühimdir. İyi satış ve iyi iş için elbette övecek.

Anime stüdyosu 2 sezonda 2 kere değişmişken. Yüzlerce sayıdır tek elden çizilmiş ve her ortam da bırak en iyi mangalardan biri sayılmayı en iyi "graphic novel" yani en iyi çizgi romanlardan biri sayılan manganın nasıl ultimate hali olacak ?

İşte anime entertainment'ını manga üzerine koyanlara bir şey demesi lazım.

Bu arada yanlış anlama anime hiç bir şey katmamıştır, ekstra içerik koymamıştır falan demiyorum. Ancak animenin, mangadan götürdüklerine kıyasla bence çok da bir şey eklemiyor diyebilirim.

Kaldı ki ben animesi kötü de demiyorum "Gerçek kalitesini yansıtmada kötü" diyorum ve bu serinin gerçek kalitesi de mangasıdır zaten. Hikaye ortada, karakterler ve çizim ortada.

Sırf Askeladd'ın manga ile anime arasındaki bariz yüz ve mimik farklılığı bile yeter bu yorumu yapmam için.

Peak Fiction'ın 2. cildi çıkmış, görür görmez aldık. Ben bunla geldim bunla giderim kardaş. 60 lira kargo parası mı? Farkmaz, veririz!

Ciltleri almak isteyen fakat 2. cildin çıktığından haberi olmayan varsa diye atayım dedim.

Animenin ilk sezonunu izledim. Askeladd karakterinin çok fanı olduğunu gördüm. Bence de kaliteli karakter yalnız bu adamı iyi biriymiş gibi savunanlar görünce şaşırdım. Kendisinin hiçte iyi biri olduğunu düşünmüyorum. Bir köyü sırf kendi emeli için kadın çocuk demeden katlettirdikten sonra gözümde bitti tamamen. Bir de Vikingleri sevmemesi, aşağı görmesi yok mu? Senin ne farkın var ki Vikinglerden? Onların yaptığı pisliklerin aynısını yapıyorsun. Hatta Viking onuru denen şeye bile sahip değilsin. Kaybettiğin düelloda sözünü tutmayıp silahsız kalmış bir adamı öldürüyorsun. Zeki ve karizmatik bir karakter olduğu için hayranlık uyandırmasını anlıyorum ama sevilecek bir karakter değil bence.

@Monolith

Ya bu alem neler görmedi ki. Yagami Light'dan tut Itachi'ye oradan tut Ace'e oradan Madara'ya oradan tut Aizen'e oradan tut Hisoka'ya oradan Joker'e vs kadar ne kötülerin, ne adamların ne biçim koyu fan kitleleri var.

O yüzden Askeladd da normal. Askeladd benim sevdiğim değil ancak "çok beğendiğim" bir karakter ve Askeladd'i daha iyi anlamak adına bence manga okunmalı Animedeki hiç olmamış.

----

Viking onuru diye bişi serideki vikinglerin çoğunda bile yok ki neden Askeladd'da olsun. Köyü yok etmesine gelince yağma ve talan zaten dönem konjektürünün bir gerçeği, adam paralı asker takımının lideri ekibinin isyan edeceği bir kriz çıkmasındansa zayıfları eziyor. Etik mi ? Değil tabi ancak olağan ve rasyonel mi ? evet, maalesef öyle.

Ama dediğim gibi karakteri beğenmek başka şey sevmek başka, maalesef bazıları o çizgiyi aşıyor ve kötücül adamların fanı oluyorlar ve o kötüleri de olduğu gibi kabul de edemiyorlar, iyi biriymiş gibi satıyorlar en tuhafı o :D

Neyse off-topic yaptım biraz, bir ara anti-villain, anti-hero nedir neden villain ile çizgiyi çekemiyorlar vs ona dair bir konu açarız, keşke zamanım olsa da makalesini yazsam aaah ah.

Ya bu alem neler görmedi ki. Yagami Light'dan tut Itachi'ye oradan tut Ace'e oradan Madara'ya oradan tut Aizen'e oradan tut Hisoka'ya oradan Joker'e vs kadar ne kötülerin, ne adamların ne biçim koyu fan kitleleri var.
Utkan abi Ace'i cidden burada yazdıklarınla bir tutmuş olamazsın. 😄 Ace melek kalıyor bildiğin Light, Madara falan gibi tiplerin yanında. Dümdüz iyi adam işte. Ama katılıyorum bu tarz tiplere daha çok hayranlık duyuyor insanlar. Kaptan Amerika, Superman, Thors gibi karakterler fazla doğrucu ve sıkıcı geliyor sanırım.

Viking onuru diye bişi serideki vikinglerin çoğunda bile yok ki neden Askeladd'da olsun. Köyü yok etmesine gelince yağma ve talan zaten dönem konjektürünün bir gerçeği, adam paralı asker takımının lideri ekibinin isyan edeceği bir kriz çıkmasındansa zayıfları eziyor. Etik mi ? Değil tabi ancak olağan ve rasyonel mi ? evet, maalesef öyle.
Ya olsun demiyorum da Vikingler'den haz etmeyip aynı şeyleri yapması garip geliyor biraz bana. O döneme bakınca eylemleri gerçekçi olabilir ama samimi bir karakter gibi hissetirmedi. Aforizma kasıp durduğu için haklı, özünde iyi biri gibi gözüküyor ama değil yani. Ondan daha kötüleri de var ama acımasız ve çıkarcı biri olduğu gerçeğini değiştirmiyor bu.

Neyse off-topic yaptım biraz, bir ara anti-villain, anti-hero nedir neden villain ile çizgiyi çekemiyorlar vs ona dair bir konu açarız, keşke zamanım olsa da makalesini yazsam aaah ah
Böyle bir makale yazabilirsen güzel olur okuruz keyifle.

Utkan abi Ace'i cidden burada yazdıklarınla bir tutmuş olamazsın. 😄 Ace melek kalıyor bildiğin Light, Madara falan gibi tiplerin yanında.
Oradaki her karakter birbirinin aynı derece de kötü değil. Ancak her karakterin aşırı fanı olma aynı derece de kötü o yüzden ekledim. Bİraz da şaka tabi :D :D

Ya olsun demiyorum da Vikingler'den haz etmeyip aynı şeyleri yapması garip geliyor biraz bana
Aynı şeyleri yapıyor ancak Askeladd'ın bir planı vardı. Sonsuza kadar yağma ve talan ile geçen bir hayatın dişlisi olmak değildi dileği. Krallık kurma peşinde idi, yükseklere gelmek istiyordu vs. Yani onlar gibi davranması gerekince davranıyordu ama kendini ayırt ediyordu ancak zaten karakterin ironisi de bu, nefret ettiği şeye bu kadar yakın olması idi.

Aforizma kasıp durduğu için haklı, özünde iyi biri gibi gözüküyor ama değil yani.
Aforizma kastığını düşünmüyorum. Özünde iyi ya da haklı olmayı umursayan bir karakter de değil, ha içinde bir iyilik var ve haklı olduğu konularda var ancak mangada Askeladd olumlanmıyor asla, empati seviyesinde kalıyor. Bunu aşan fanlar varsa bu karakterin yazım hatası değil bence.

Ondan daha kötüleri de var ama acımasız ve çıkarcı biri olduğu gerçeğini değiştirmiyor bu.
Kesinlikle öyle, bunu göremeyen de zaten :D Kördür.. Haklısın.

Böyle bir makale yazabilirsen güzel olur okuruz keyifle.
Ay canım benim, sağolasın. Keşke, çok özledim böyle yazmayı ama işte iş güç çok vakit alıyor.

Oradaki her karakter birbirinin aynı derece de kötü değil. Ancak her karakterin aşırı fanı olma aynı derece de kötü o yüzden ekledim. Bİraz da şaka tabi :D :D
Ace'in de çok seveni var evet ama normal bence. En azından diğer saydıklarının fanı olmaktan daha anlaşılır. Ace'den kişisel olarak haz etmediğini biliyorum orası ayrı. 😄

Aynı şeyleri yapıyor ancak Askeladd'ın bir planı vardı. Sonsuza kadar yağma ve talan ile geçen bir hayatın dişlisi olmak değildi dileği. Krallık kurma peşinde idi, yükseklere gelmek istiyordu vs. Yani onlar gibi davranması gerekince davranıyordu ama kendini ayırt ediyordu ancak zaten karakterin ironisi de bu, nefret ettiği şeye bu kadar yakın olması idi.
Ben kendisi kral olmak istemiyordu diye hatırlıyorum. Benden kral olmaz diyordu Canute'a. Zaten onu kral yapmak içinde hayatını verdi. Efsanede ki atasının gelmesini beklemeyip kendisi bir şeyler yapmak istiyordu ama kral olmayı hak eden biri miydi tartışılır.

Ay canım benim, sağolasın. Keşke, çok özledim böyle yazmayı ama işte iş güç çok vakit alıyor.
Rica ederim abi. Kolay gelsin işlerinde, bırakma bizi seninle tartışmak keyifli. :D

Ace'den kişisel olarak haz etmediğini biliyorum orası ayrı
Alabasta arkı sırasında en sevdiğim 5 karakterden biri diye sayıyordum Ace'i ben bu arada....
Ama karakter o kadar kötü yazıldı ki devamında ve o kadar aşırı romantize edildi ki bir kesim tarafından, haz edemez oldum :D

kral olmayı hak eden biri miydi tartışılır.
Pek az kral zaten kral olmayı hak eder :D Pek çoklarına göre Askeladd hak ederdi bence... Ama anladım dediğini.

Rica ederim abi. Kolay gelsin işlerinde, bırakma bizi seninle tartışmak keyifli.
Eyv. cnm, forumu bırakmıyorum zaten, bir gözüm üstünde ama bloğa yazı yazamıyorum o üzüyor beni. Nasip bunlar napalım :)

Seinen alt forumunda, kendine ait mini forumu olan bir tek Berserk ile OPM vardı, Vinland için de benzer bir tarife yaptım.

Mangasının 48. bölümündeyim uzun süredir, harika bir manga, hemen favorilerim arasına girdi, ama okumaya geri dönemedim bir türlü. Biraz da hep maymun iştahlılığım yüzünden. Vinland Saga'ya ara verip ondan ona atladım. 176 Bölüm Bakuman okudum (bir bunu bitirdim) sonra 59 Bölüm Gundam: Origin, 51 Bölüm Jojo Part 5, 31 Bölüm Moriarty the Patriot, 43 Bölüm Death Note okudum... Tembellik yapmayıp bunlardan tamamlanmış olanları bitirdiğimde Vinland Saga'ya geri döneceğim. HA HA

Manga 19 Temmuz'dan önce sona erecekmiş.
Valla çok güzel bir iş idi Vinland Saga hem ezber bozan yanları vardı hem de janrasının klişelerinin en güzel örneklerini barındıran yanları.

Demek ki mütevazı bir karakter kadrosu, inandırıcı motivasyonlar ve de anlatılmak istenen net bir konu/mesaj ile iyi çizimlere ve de uzun dialoglara sahip seinen sağa sola taşırılmadan bitirilebiliyormuş. Berserk, Vagabond, H x H gibi mangalara ders niteliğinde :D (Vagabond'un durumu biraz farklı gerçi).

Valla çok güzel bir iş idi Vinland Saga hem ezber bozan yanları vardı hem de janrasının klişelerinin en güzel örneklerini barındıran yanları.

Demek ki mütevazı bir karakter kadrosu, inandırıcı motivasyonlar ve de anlatılmak istenen net bir konu/mesaj ile iyi çizimlere ve de uzun dialoglara sahip seinen sağa sola taşırılmadan bitirilebiliyormuş. Berserk, Vagabond, H x H gibi mangalara ders niteliğinde :D (Vagabond'un durumu biraz farklı gerçi).
Çok kaliteli bir iş gerçekten karakterleri işleyişi, mesajı, çizimleri her şeyiyle sektörün önde gelen yapımlarından oldu benim için. Son 20 sayısını okumadım henüz artık manga bittiğinde topluca okumayı düşünüyorum.

Büyük seinen üçlüsü içinde en temiz şekilde bitecek olan seri Vinland olacak gibi. Vagabond zaten 10 senedir devam etmiyor ondan ümidi kestim. Berserk desen finali görse bile Miura'nın kaybından dolayı içimde hep bir ukde kalacak.

Ölümden mutlu son çıkar mı lan, ha çıkar mı?

einar babaya sevgi saygı hürmet. Güzel abim benim.

Böyle bitmemeliydi.

İkinci sezonu bitirdim birkaç saat önce, hayran kaldım. Mangayı okumadığım için bir kıyas yapamicam ama gerçekten hemen her şeyiyle hayran bıraktı beni kendine.

Yukarda Askeladd’ın sevilmesi tartışılmış, bence kusursuz şekilde nefret ettiğimiz villain’dan hikayesini dinleyince bizde kendisine karşı kızgınlıkla karışık sempati yaratan bir anti-hero’ya dönüş hikayesi yazmışlar. Ölürken de Thorfinn’e söyledikleri bu karaktere dönüşmemeyi dilediğini ve Thors’un hayaline epey saygı duyduğunu gösteriyordu.

İkinci sezonda da Thorfinn’in duygusal yükünü azaltan, dövüşürken de mentorluk yapan karakter olması aralarındaki ilişkiyi çok güzel yansıtmış bence. Thorfinn her ne kadar ondan nefret etse de onu görerek büyüdü ve bir bakıma baba figürüydü. Daha yorum yapacak çok konu var ama en çok bu etkiledi beni.

Spoiler yememek için mangayla ilgili hiçbir entryi okumadım😄